CRÒNICA l Una nit de la Torre d’en Guiu: el Catllar segons ‘El Foraster’

JORDI SALVAT – El Catllar, 19/7/2021

El restaurant de la Torre d’en Guiu del Catllar ha estrenat nova gerència fa poques setmanes. Quin millor pla per conèixer les novetats que sopar un diumenge a la nit de juliol en aquest indret privilegiat a la riba del riu Gaià i riure a la fresca a l’espectacle Bona gent del Quim Masferrer, el popular Foraster de TV3. Aquest 18 de juliol, la carpa de la Torre d’en Guiu es va omplir -només restava buida alguna cadira testimonial- amb 300 persones amb la corresponent distància i mascareta per veure com en Quim treia suc del públic catllarenc. Un nou exemple que la cultura és tan necessària com a segura.

L’espectacle d’en Quim Masferrer ja fa mesos que roda per Catalunya acumulant més de 200 funcions. Podríem dir que és una adaptació de l’exitós format televisiu, imbatible en les audiències dels darrers anys de la cadena autonòmica. La funció comença amb un llarg elogi al públic com a element indispensable del teatre, farcit amb algunes anècdotes d’aquelles que el de Sant Feliu de Buixalleu sap explicar tan bé i que pot fer escapar alguna llagrimeta d’emoció enmig de les rialles generals. Al Catllar va arrencar molts aplaudiments en els primers compassos, mostra clara de la gran popularitat que ha assolit l’exTeatre de Guerrilla.

El públic es fa protagonista ben aviat de l’espectacle. És quan a l’escenari es projecte una imatge del respectable i, enmig d’una atmosfera tensa, en Quim comença a caminar entremig de les cadires de la platea -enlloc d’endinsar-se en els carrers i places del poble com ho fa en el format televisiu- cercant víctimes propiciatòries. O això sembla.

Què va trobar al Catllar en la seva particular investigació sociològica? Primer de tot els integrants de la plantilla d’una empresa de jardineria que s’autoqualificaven de “fills de puta” enmig de rialles, tot i que el cap al final no els va deixar tan malament. O dues parelles que tenien com a punt en comú que la part masculina havia vingut a viure al Catllar per amor. Els inicis de la relació dona molt de joc i més si hi participen els pares, com el primer dels casos, amb els fills amb les orelles ben obertes. En aquest terreny sempre s’hi troba molt còmode en Quim.

La gent gran sempre dona també molt de joc. És el cas de la Maria Teresa, que va encaixar molt bé els embats del Foraster aprofitant per presentar el ric teixit associatiu catllarenc, amb l’Associació de Dones, la de Jubilats i la Coral. El Josep, ja jubilat, va dir que el seu ofici era el d’avi i també va driblar les provocacions del Quim amb una actitud que la seva família deia que era impostada, que en el fons és un tros de pa. També vam conèixer dues mestres que mantenien que al Catllar es procreava molt millor i era el lloc ideal per fer créixer els fills o un ex-treballador de la Química va reconèixer que al Catllar es paguen menys impostos que a Tarragona. Tampoc no va faltar una rierenca que va lluir amb orgull els seus orígens i va arrencar algunes xiulades. Les rivalitats entre pobles són inevitables i fins i tot recomanables.

Va ser una hora i mitja que es va fer curta i que va demostrar que en Quim Masferrer ha consolidat un nou gènere a camí de l’antropologia i l’espectacle que es desenvolupa tan bé en el format televisiu com a l’escenari teatral. Llàstima que en el primer cas es pot veure una i altra vegada i, en canvi, el que es va veure sota la carpa de la Torre d’en Guiu és un espectacle únic, que només recordarem les tres centes persones que estaven allí aquella nit de juliol. No és aquesta però la gràcia del teatre, que converteix el públic en protagonista i el fa especial? A dinar o sopar al restaurant de la Torre d’en Guiu si que hi podeu anar qualsevol dia. És un dels entorns més especials del Baix Gaià i una bona manera de passar aquestes caloroses nits d’estiu -a tres graus menys que Tarragona, com va deixar clar el Germán, un dels entrevistats per en Quim Masferrer-.

Fotos: Un moment de l’espectacle ‘Bona gent’ i, a baix, la terrassa del restaurant de la Torre d’en Guiu. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This