BELLEZAACTIVA.COM / AMIC – 20/7/2025
Sabies que no és cert allò que tots hem proclamat a veus que cal aplicar-se el fotoprotector mitja hora abans d’exposar-se al sol? Fa només unes setmanes, vam tenir la sort de gaudir d’una interessantíssima conferència del Dr. Pedro Rodríguez, dermatòleg de l’Hospital Ruber Internacional i de l’Hospital Universitari La Princesa, sobre protecció solar. En ella ens va obrir els ulls sobre algunes creences que s’han descobert com a falses. Per això, li vam demanar que ens parlés més d’aquests mites sobre protecció solar i ens expliqués què hi ha de cert en ells i què no…
13 mites sobre protecció solar que toca desmuntar… o no!
Cal aplicar la protecció solar 30 minuts abans de sortir?
FALS. No existeix evidència científica que doni suport a aquesta espera de mitja hora abans d’exposar-se al sol. Els fotoprotectors comencen a actuar des del moment en què s’apliquen. Així ho han publicat investigadors de la Universitat de Màlaga (UMA). Les conclusions del seu treball s’han publicat en la Revista de l’Acadèmia Europea de Dermatologia. El veritablement important és aplicar-los amb generositat i reaplicar-los amb la freqüència adequada, sobretot si estàs a l’aire lliure o suant.
Hi ha un ordre obligatori per a aplicar el fotoprotector juntament amb altres cosmètics?
FALS. No hi ha una norma rígida sobre si el protector ha d’anar abans o després de la hidratant. Pots aplicar-ho com millor s’integri en la teva rutina. L’essencial és no ometre-ho i usar la quantitat adequada per a garantir la protecció.
Els filtres físics són més segurs que els químics?
FALS. Els filtres físics reflecteixen la radiació solar, mentre que els químics l’absorbeixen i neutralitzen. Tots dos són segurs i eficaços, i l’elecció entre l’un o l’altre depèn més de les teves preferències personals o necessitats específiques de la teva pell.
Els protectors solars impedeixen que el cos sintetitzi vitamina D?
FALS. Encara que redueixen la quantitat de radiació UV que arriba a la pell, no ho fan en un grau que interfereixi amb la producció de vitamina D. A més, alguns solars actuals fins i tot inclouen ingredients que estimulen la seva síntesi.
Hi ha un temps exacte per a reaplicar el fotoprotector?
VERITABLE (però depèn). La freqüència amb la qual has de reaplicar el protector varia segons el nivell d’exposició, el tipus d’activitat que realitzis i fins a les característiques de la teva pell. No és el mateix estar llegint sota una ombrel·la que córrer per la platja. Cal estar atents i reaplicar segons el context.
Cal exposar-se al sol 20 minuts diaris per a absorbir vitamina D?
FALS. La síntesi de vitamina D és un procés complex que passa per pell, fetge i ronyons, i en el qual influeixen altres factors com la dieta, la microbiota o el fototip. Encara que s’ha recomanat prendre el sol sense protecció uns minuts, no existeix una xifra exacta ni universal.
El sol millora la microbiota cutània?
VERITABLE. Una exposició controlada a la llum solar pot afavorir la microbiota de la pell, aquesta comunitat de microorganismes beneficiosos que protegeix la barrera cutània i redueix la inflamació. Com sempre, la clau està en la moderació.
La ‘paradoxa dels països assolellats’ és real?
VERITABLE. Països com l’Índia o fins i tot Espanya, malgrat la seva alta exposició solar, presenten un alt índex de dèficit de vitamina D. Això demostra que aquesta vitamina no depèn únicament del sol: la dieta, l’estil de vida i altres factors també juguen un paper crucial.
Només fa falta protegir-se del sol en dies assolellats?
FALS. La radiació UV travessa els núvols i pot danyar la pell fins i tot en dies ennuvolats. La sensació tèrmica pot ser menor perquè la radiació infraroja queda atrapada, però els raigs UV continuen arribant. Per això, la protecció solar ha de ser diària, faci el temps que faci.
Hi ha llocs on el sol actua amb més intensitat?
VERITABLE. A la platja, la neu, dins de l’aigua o fins i tot en un avió, la radiació solar pot intensificar-se per fenòmens de refracció i reflexió. En aquests contextos, hem d’extremar les precaucions.
Les persones amb dermatitis o rosàcia no poden usar protector solar?
FALS. Encara que aquestes pells són més reactives, existeixen fórmules especialment dissenyades per a protegir-les sense irritar-les. Saltar-se el protector pot agreujar aquestes condicions, així que és crucial triar productes adequats i específics.
La radiació a l’alba o al capvespre no és perillosa?
VERITABLE (amb matisos). La intensitat de la radiació ultraviolada és menor en aquestes franges horàries, encara que això varia segons la latitud. En zones pròximes a l’equador, la radiació pot continuar sent alta. La coloració vermellosa del cel en aquests moments es deu al fet que només penetren les longituds d’ona més llargues, com la vermella.
Els llums LED emeten radiació ultraviolada?
FALS. Les bombetes LED no emeten UV, només llum visible i infraroja, per la qual cosa no suposen un risc per a la pell. Això sí, no han de confondre’s amb els llums d’assecament d’ungles, que sí que poden emetre raigs UV i, per tant, requereixen protecció.
Foto: BELLEZAACTIVA.COM