Cames sense límits: com reconèixer, prevenir i tractar les varius

BELLEZAACTIVA.COM / AMIC – 13/7/2025

Amb l’arribada del bon temps, tornem a fixar-nos a les nostres cames. I moltes vegades, el que veiem no són només senyals del pas de l’hivern, sinó petites venes marcades que comencen a cridar l’atenció. Encara que en un primer moment poden semblar només una qüestió estètica, els diferents tipus de varius poden revelar-nos molt més sobre la nostra salut venosa.

Entendre per què apareixen, com evolucionen i quines opcions existeixen per a prevenir-les o tractar-les t’ajudarà a actuar a temps, sense alarmes però amb consciència. Perquè unes cames sanes i lleugeres no són només una meta estètica: són una forma de benestar.

Com identificar els diferents tipus de varius

No totes les varius són iguals, ni es tracten de la mateixa forma. El seu aspecte, profunditat i símptomes són les claus que permeten diferenciar-les.

– Aranyes vasculars: són venes fines i superficials, de color vermellós o violaci, que formen una espècie de xarxa o estrella. No solen fer mal i en molts casos són només un signe visual, però indiquen un inici de feblesa venosa.

– Varius reticulars: més gruixudes que les anteriors i de to blau verdós. Apareixen sota la pell en forma de cordons sinuosos, i poden acompanyar-se de molèsties lleus.

– Varius tronculars: aquestes ja afecten venes més grans i profundes, i solen anar acompanyades d’inflor, pesadesa i fatiga al final del dia. Són més visibles, palpables i sovint doloroses.

– Varius ocultes: en alguns casos, els símptomes apareixen sense que hi hagi varices visibles. En aquestes situacions, només una ecografia doppler pot confirmar la presència d’insuficiència venosa interna.

Conèixer aquests matisos és essencial per a saber quan actuar i quin tipus de cura necessita la teva pell.

Quan has d’acudir a l’especialista?

Un senyal clar que és moment de consultar és quan les venes s’inflamen, canvien de color o apareixen símptomes com a dolor persistent, sensació de pesadesa, enrampades nocturnes o picor.

També has de parar esment si notes canvis en la textura de la pell (més seca o amb coloració ocre), petites ferides que no cicatritzen bé o si tens antecedents familiars de malaltia venosa.

Com més aviat millor es diagnostiqui una disfunció venosa, més senzill serà corregir-la amb tractaments mínimament invasius o fins i tot només amb canvis d’hàbits.

Hàbits que marquen la diferència

La prevenció comença molt abans que les varius apareguin. Incorporar rutines saludables en el teu dia a dia pot retardar la seva aparició o frenar la seva evolució.

– Activa’t: caminar, nedar o pujar escales millora el retorn venós.

– Evita estar moltes hores dempeus o asseguda sense moure’t. Si no pots evitar-ho, flexiona els peus de tant en tant.

– Eleva les cames al final del dia durant 10-15 minuts.

– Utilitza roba còmoda que no comprimeixi els engonals ni dificulti la circulació.

Mantingues el teu pes a ratlla i cuida la hidratació.

– No abusis de la calor directa: banys molt calents, saunes o raigs UVA poden agreujar la dilatació venosa.

Aquests petits gestos diaris sumen molt més del que imagines.

Quins tractaments existeixen actualment?

La medicina i l’estètica han evolucionat molt en l’abordatge de les varius. Avui existeixen solucions eficaces, poc invasives i amb resultats duradors.

– Esclerosi amb microescuma: s’injecta una substància dins de la vena per a tancar-la des de l’interior. Ideal per a varius de petit i mitjà calibre.

– Làser vascular transdèrmic: utilitza energia lumínica per a eliminar aranyes vasculars sense agulles. Molt útil per a zones delicades.

– Radiofreqüència o làser endovenós: tècniques avançades per a tractar venes més profundes sense necessitat de cirurgia.

– Tractament quirúrgic: reservat per a casos avançats, quan les altres opcions no són suficients. Avui dia es realitza amb mínimes incisions i recuperació ràpida.

– Mitjes de compressió graduada: continuen sent la base del tractament conservador i ajuden a alleujar símptomes i prevenir complicacions.

Cada cas és únic, i per això el diagnòstic professional és el punt de partida imprescindible.

Parlar de varius és també parlar d’autoestima, de salut i d’autocura. És fàcil posposar la consulta o resignar-se a conviure amb molèsties que creiem inevitables. Però la veritat és que avui tens al teu abast solucions eficaces, segures i compatibles amb el teu ritme de vida.

Prevenir, observar, actuar. Aquesta és la fórmula perquè les teves cames t’acompanyin, lleugeres, allà on vagis.

I si poguessis prevenir-les?

Prevenir les varius està al teu abast, i no requereix grans canvis:

– Mantingues un pes saludable.

– Evita passar moltes hores dempeus o asseguda sense moure’t.

– Camina, pedala o res diàriament.

– Eleva les cames en arribar a casa.

– Usa mitjes de compressió si tens antecedents.

– I, per descomptat, cuida la teva pell amb productes específics que t’ajudin a alleujar la pesadesa i estimular la circulació.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This