BELLEZAACTIVA.COM / AMIC, 12/7/2025
Uf! … Però quina calor! Així és impossible agafar el son! La calor és la culpable de la bona nit toledana que ens està deixant aquest estiu. Els sospirs, els laments i les visites per alguna cosa fresqueta en la nevera són habituals en aquestes jornades nocturnes en les quals dormir és tot un desafiament. Per això volem repassar juntes les millors claus per a dormir millor a l’estiu, perquè sabem que és fonamental descansar per a rendir i estar vital.
El somni i la calor, un complicat binomi
Gir cap a la dreta, gir cap a l’esquerra, consulta de l’hora en el mòbil, sentir com el nostre company o companya sí que aconsegueix agafar el son… i en qualsevol moment caiem en la desesperació. I per no parlar dels mosquits, que ens emprenyen fins que hem de lliurar una batalla una miqueta ridícula (vista des de fora) amb un ésser petit que li ha donat per posar-se en la nostra oïda. Us sonen aquests moments? Sabem que és molt important descansar, però no sempre ho aconseguim, i quan no hi ha descans perdem l’energia.
En concret, segons els experts, per a despertar-nos amb les piles carregades al matí, és essencial travessar les fases de somni profund i REM, passant per quatre cicles de somni de 90 minuts cadascun, la qual cosa equival a 6 hores per nit, en qualsevol època de l’any. Si ens centrem en el clima idoni per a poder agafar el son se situaria entorn dels 18 graus. No obstant això, quan el mercuri es dispara, l’organisme no aconsegueix refredar-se i se’ns complica la relaxació i poder trobar-nos a gust per a descansar. També notem aquest augment de temperatura en el nostre cos quan bevem begudes alcohòliques i mengem més del necessari.
Consells per a dormir millor a l’estiu
Estableix un horari estiuenc per a ficar-te al llit, per a acostumar el cos a unes dinàmiques. Regular la freqüència cardíaca i la pressió arterial és més fàcil si ens marquem unes hores d’anar-nos-en a dormir i d’aixecar-nos, encara que siguin més tard que durant les jornades de treball (que les vacances estan per a descansar!).
Aposta per aliments lleugers i rics en proteïnes i evita l’alcohol. La digestió consumeix molta energia, augmentant la calor de l’organisme. Així que millor evitar aliments pesats almenys tres hores abans de ficar-te al llit. En canvi, diem sí als aliments lleugers i rics en proteïnes, que contenen aminoàcid triptòfan, un precursor de la melatonina, l’hormona del somni. I què fem amb les begudes alcohòliques? Perquè no et direm que renunciïs a la teva cerveseta, la copa de vi o el còctel, però com tot en la vida, es tracta de la mesura en la qual les prenguem. Però t’advertim que l’alcohol ens provoca deshidratació i que l’estómac estigui regirat.
Abans de dormir, ni emocions fortes ni esport. Sabem que és complicat trobar un bon moment per a fer esport quan es disparen les altes temperatures i que pots tenir la temptació de sortir al carrer a posar-te en forma quan refresca. Has de saber també que l’exercici dispara el nivell de cortisol en sang, la qual cosa ens farà estar més desperts a la nit, i serà més difícil trobar la calma.
Mantingues una bona hidratació i les begudes temperades, millor que fredes. Quantes vegades hem pensat que el que ens anava a llevar més la set eren les begudes fredes! No obstant això… és al revés! Quan ens prenem una beguda molt freda, el cos l’escalfa en un procés d’absorció que genera més calor. I ja hauràs comprovat que, per molt bones que estiguin moltes begudes, neda quitació la set com l’aigua: beu dos litres al dia d’aigua, no hi ha millor base per a una bona salut.
Per a dutxar-se, la mateixa filosofia. Tampoc una dutxa d’aigua freda és la millor decisió per a llevar-nos del cos la calor; succeeix el mateix que amb l’aigua que ingerim. Quan està en contacte amb l’aigua a baixa temperatura, l’organisme s’activa per a la temperatura ideal (mig grau més baix a la nit que a l’estiu) i això genera més calor. I fer-ho treballar de més, no és omplir-ho de calma. A un cos actiu li costa adormir-se.
I així ha d’estar la teva habitació
Ventilada i amb llençols lleugers. Una doble ventilació aconseguirà una habitació fresca i amb nivell d’humitat saludable (entre el 40 i el 60%). Per a això, és fonamental mantenir les finestres, les persianes i les cortines ben tancades, per a frenar el pas a la calor al dormitori. També és important triar bé la roba de llit: aposta per llençols de lli i cotó natural, que ens regalen un efecte refrescant en els dies càlids. I no hi ha res més agradable que tapar-te a l’estiu, i així de pas et protegeixes dels corrents d’aire de les finestres obertes, del ventilador i de l’aire condicionat.
Lliure de fonts de calor. Fora del dormitori mòbils, ordinadors i altres dispositius electrònics. Irradien calor, encara que de manera mínima, però… Per què no evitar-ho en plena onada de calor? A més, és moment de connectar amb una bona lectura i desconnectar de les pantalles.
Què et semblen aquests consells per a dormir millor a l’estiu?
Et recomanem que busquis informació sobre la importància de descansar bé. Un expert en la matèria és Eduard Estivill, director de la Unitat d’Alteracions del Somni de l’Hospital General de Catalunya. Pots consultar en el seu perfil d’Instagram per a aprendre com cuidar i millorar la teva rutina de somni.