Els educadors socials reclamen que se’ls reconegui com a professionals sanitaris

SOCIAL.CAT / AMIC – 8/3/2025

El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha presentat un document que reclama la inclusió de l’educació social en el catàleg de professions sanitàries regulades per la llei que ordena aquestes professions. Defensen que la reivindicació respon a la necessitat urgent de garantir un sistema de salut interdisciplinari i ajustat a les necessitats de la població. Demanen al Departament de Salut que inclogui que aquest reconeixement quan abans i que l’acompanyi de recursos i accions concretes.

El document, titulat L’educació social com a professió sanitària, ha estat elaborat pel Col·lectiu Professional de Salut Mental del CEESC i la Comissió d’Educadors i Educadores Socials en Drogodependències (CESD). En aquest, defensen que els educadors socials tenen un paper consolidat en l’atenció a la salut mental, les addiccions i l’atenció comunitària, assumint funcions complementàries d’altres professions sanitàries com la psicologia, la infermeria o el treball social.

Reclamen que la seva presència és fonamental en nombrosos dispositius sanitaris, incloent-hi centres de salut mental per a infants, joves i adults, centres d’atenció i seguiment de les drogodependències, hospitals de dia i serveis de rehabilitació comunitària. A més, argumenten que la seva contribució és essencial en estratègies de prescripció social, una eina emergent en el sistema sanitari per abordar problemàtiques de salut des d’una perspectiva global i comunitària.

El CEESC alerta que sense el reconeixement de l’educació social en el sistema de salut, moltes persones no poden accedir al suport integral que necessiten. “No podem continuar amb un sistema sanitari que exclou una part essencial de l’atenció comunitària i preventiva”, denuncien. Per això, demanen al Departament de Salut que reguli la inclusió dels educadors socials com a professionals sanitaris reconeguts.

El Pacte Nacional de Salut Mental: una oportunitat històrica

El CEESC defensa que el Pacte Nacional de Salut Mental, aprovat el desembre de 2024 i del qual han participat en la seva elaboració, representa un pas endavant en la inclusió de l’educació social en el sistema sanitari. “Aquest pacte aposta per un model comunitari centrat en la persona i reconeix la necessitat d’un enfocament multidisciplinari en l’atenció a la salut mental”, destaquen. “Reconeix per fi el nostre paper en la xarxa sanitària. Ara cal garantir que aquest reconeixement es tradueixi en accions concretes i recursos suficients”, afegeixen.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This