Tot el que cal saber sobre el pH de la pell

BELLEZAACTIVA.COM / AMIC – 4/5/2024

El pH de la pell és un tema que, sovint, genera dubtes i confusions. Si bé se sent parlar molt sobre ell, no sempre tenim clar què és, quina és la seva importància i com mantenir-lo en equilibri. Ho descobrirem en aquest article, de la mà de Pedro Catalá, cosmetòleg, doctor en Farmàcia i fundador de Twelve Beauty.

Què és exactament el pH de la pell?

“El pH és una mesura d’acidesa o alcalinitat en una escala de l’1 al 14, sent 7 el neutre. Per sobre d’aquest, es parla d’alcalinitat i per sota d’aquesta xifra, d’acidesa. La pell sana té un pH lleugerament àcid del voltant de 5 i aquest nivell és important per a mantenir la seva funció barrera. No és casual que aquesta barreja protectora d’aigua i oli que tenim sobre la pell i coneguda com a film hidrolipídic, se’n digui també mantell àcid”, explica Catalá.

Un aliat de la microbiota cutània

En aquest mantell àcid i en les altres capes de la pell (epidermis, dermis i hipodermis) on habiten una gran varietat de bacteris, fongs i altres microorganismes que són essencials per a la seva salut i equilibri. “Aquest complex ecosistema no sols juga un paper important en la protecció de la pell contra els agents patògens, també regula processos inflamatoris i neutralitza l’efecte nociu de les radiacions solars entre moltes altres funcions. La supervivència d’aquests microorganismes està fortament influenciada pels canvis de pH. Les seves fluctuacions poden afavorir el creixement de grups de bacteris que alteren la funcionalitat de la pell.”

Catalá afegeix que “una microbiota cutània desequilibrada, en la qual els bacteris ‘dolents’ manegen a les ‘bones’, provoca que la funció barrera disminueixi i la pell es torni cada vegada més sensible, i més propensa a l’aparició de problemes com a sequedat, tibantor, irritació, acne, taques i arrugues. Per aquesta raó, és important triar productes formulats amb un pH similar al de la pell, especialment per a aquells amb pell sensible o propensa a rojors.”

L’objectiu és mantenir l’efecte buffer

“La pell pot ser resistent i capaç d’acte-equilibrar-se per a mantenir el seu pH normal, això seria l’ideal, i el que es coneix com poder tampó o ‘efecte buffer’, no obstant això, aplicar amb freqüència productes inadequats ho pot alterar i dificultar aquesta funció, implicant una infinitat de problemes cutanis.”

Un exemple, seria l’ús continu de determinades aigües micel·lars, ja que com assenyala el cosmetóleg, “a diferència de la majoria dels productes de cura de la pell, les aigües micel·lars es formulen amb un pH similar al del llagrimer de l’ull, que és de 7,4, per a evitar la irritació ocular. Si bé això pot semblar beneficiós, el fet que tingui un pH diferent del de la pell pot causar problemes a llarg termini, especialment si el producte no s’aclareix amb aigua.”

Foto: PEXELS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This