El 63% dels infants naveguen per Internet de manera independent

TECNONEWS / AMIC – 9/9/2023

L’educació en línia dels petits és una preocupació que ha augmentat entre els pares en els últims anys. Els infants troben en els seus dispositius electrònics una infinitat de possibilitats tant en l’àmbit educatiu com d’entreteniment, motiu pel qual no estranya que els progenitors també vegin la tecnologia com una caixa plena d’amenaces i perills als quals pot ser que s’enfrontin els seus fills.

Avast, empresa líder en seguretat digital i privacitat, i una marca de Gen, ha realitzat una recerca per a analitzar el grau de conscienciació de pares i mares sobre la ciberseguretat dels seus fills. L’estudi conclou que un 63% dels menors espanyols naveguen en línia de manera independent per raons acadèmiques o lúdiques i l’edat mitjana a la qual comencen a fer-ho està entre els 10-11 anys. Un 57% d’ells passa entre 1 i 3 hores connectat a l’ordinador cada dia.

En aquest context, un 80% dels enquestats afirma haver parlat amb els seus fills sobre les seves activitats en línia per a conscienciar-los sobre les bondats i perills de la xarxa i ensenyar-los com fer un ús segur d’aquesta. Aquesta conversa sobre ciberseguretat acostuma a produir-se quan l’infant té uns 9 anys. No obstant això, només el 66% dels progenitors espanyols es mostra confiat pel que fa al seu grau de coneixement sobre seguretat en línia per a mantenir protegits als seus fills. Per tant, es pot preveure que el nivell de coneixement dels més petits pel que fa a la seva seguretat en línia no és l’òptim.

No obstant això, l’educació en línia no és una tasca exclusiva dels pares i mares, sinó que els centres escolars desenvolupen diferents programes vinculats amb la ciberseguretat per a ensenyar als més petits a conservar el seu benestar en línia. Tanmateix, un 42% dels pares consideren que el col·legi no està fent prou per a educar i protegir als infants de les amenaces en línia.

Entre els riscos en línia que més preocupen els progenitors es troben:

– Establir amistat amb algú que intenti estafar o manipular al menor (per exemple, grooming): 36%

– Exposició a continguts inapropiats: 35%

– Ciberassetjament: 34%

– Addicció a Internet i a les xarxes socials: 30%

“El comportament en línia dels més petits és una qüestió crítica per a molts pares i mares. Moltes vegades el que fan els nostres fills en línia s’escapa del nostre control i és normal que generi preocupació. Concretament, les xarxes socials són una de les principals fonts d’intranquil·litat per als pares. Un 81% dels progenitors es mostra preocupat perquè els seus fills publiquin en les xarxes socials continguts que puguin afectar-los després en la seva vida adulta” assenyala Luis Corrons, Security Evangelist d’Avast, qui afegeix que “també el robatori d’identitat inquieta als pares, ja que el 83% mostra preocupació perquè els seus fills comparteixin informació personal que pugui exposar-los a aquest risc”.

I és que els estafadors poden utilitzar qualsevol informació personal per a cometre de forma més legítima les seves estafes. Per exemple, si coneixen el nom del professor o del col·legi dels seus fills, poden personalitzar un missatge de phishing amb aquestes dades per a semblar més convincents.

Consells venc i per a mi no tinc

Les conclusions anteriors contrasten amb el comportament d’alguns pares a l’hora de compartir informació a Internet sobre els seus fills i filles. Concretament, un 46% dels progenitors espanyols enquestats afirmen haver publicat fotos dels seus fills en les seves xarxes socials, sent la mitjana de fotos publicades de 25,29 per progenitor. Ara bé, un 88% usa la configuració de privacitat per a limitar qui pot veure les publicacions que fan dels seus fills. Són Facebook i Instagram les plataformes més populars per a compartir fotos dels fills, amb una mitjana total del 48% i 54% respectivament.

“Publicar informació personal identificable (IPI) dels seus fills a les xarxes socials pot obrir una capsa de Pandora d’amenaces digitals i físiques. Els ciberdelinqüents poden utilitzar aquesta informació per a intentar robar la identitat del seu fill. De fet, els estafadors també poden identificar fàcilment a un nen buscant el seu nom complet o una imatge inversa d’una foto de la seva cara compartida a Internet” assenyala Luis Corrons, motiu pel qual cal “evitar compartir dades personals dels més petits i evitar exposar la seva vida en línia”.

Mesures per a salvaguardar la integritat, privacitat i seguretat dels petits en línia

1. La comunicació és fonamental: has de parlar amb el teu fill/a sobre els ajustos de privacitat en aplicacions i plataformes com a xarxes socials. Recomanem establir aquestes configuracions perquè els perfils siguin privats i no oberts al públic.

2. Familiaritza al teu fill/a amb les amenaces com el phishing. Ensenyar als nens a detectar correus electrònics, missatges de text o llocs web sospitosos de phishing pot evitar que siguin víctimes d’estafes i activitats malicioses en línia.

3. Estableix al costat del teu fill/a contrasenyes de seguretat per a les seves sessions i explica-li que és important mantenir-les ocultes de tercers, així com tenir una diferent per a cada compte, en cas contrari, en vulnerar una es comprometen totes i amb elles les dades personals.

4. Instal·la un programari de seguretat fiable, l’has de mantenir actualitzat i utilitzar contrasenyes segures i úniques per a reduir significativament el risc de ciberamenaces. A més, habilita l’autenticació en dos factors, ja que proporciona una capa addicional de protecció que garanteix que només els usuaris autoritzats puguin accedir a la informació confidencial.

5. Explica-li que a internet moltes persones no són qui diuen ser, així que és important que no acceptin a estranys, ni facin clic en tot el que els hi aparegui. Fes-li saber que estàs per a ells i que poden preguntar-te quan no estiguin segurs, alguna cosa els incomodi o no els sembli normal

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This