Dormir bé és vital: consells per a descansar millor

BELLEZAACTIVA.COM / AMIC – 19/3/2023

Avui se celebra el Dia Mundial del Son, una commemoració que té lloc el divendres anterior a l’equinocci de març i que serveix per a sensibilitzar a la ciutadania de la importància que té el descans en la nostra salut. Així que aquest divendres volem reflexionar sobre el tema i explicar alguns consells per a guanyar en qualitat de vida, a través del descans.

El son en la nostra salut

El son és vital per al funcionament del nostre organisme, ja que durant les hores que estem descansant les cèl·lules es regeneren i les funcions es restauren. Si no dormim entre 7 i 9 hores de manera habitual podem experimentar problemes en el sistema nerviós, endocrins i immunològics. En què es tradueix aquesta alteració? En un augment dels nivells de sucre en sang i de la pressió, en sintonia major risc d’obesitat, però també en canvis d’humor, ansietat o major tendència a la depressió. Si els trastorns de son se sostenen en el temps, es poden derivar importants problemes per a la nostra salut.

Com dormim? Les dades

Massa poc

Com dormim a Espanya? Segons un estudi del 2023 de Conforama (realitzat per GFK a 800 persones entre 18 i 75), el 44,8% de la ciutadania no descansa bé i dorm menys de 7 hores al dia. A més, el mes de març és especialment complicat per a agafar el son, perquè el canvi d’hora que tindrà lloc dissabte que ve 25 de març ens pot alterar el cicle. Podem experimentar dificultats per a agafar el son o mantenir el descans, a més de símptomes com els causats pel jet-lag, sobretot, cansament i fatiga.

Però… per què no dormim bé? Pels despertars habituals durant la nit (62,2%), l’estrès (14,4%) i el fet de dormir poc (11%). Gairebé set de cada deu dels enquestats reconeix que el seu cos necessitaria dormir entre una i tres hores més. I són les dones les que comparteixen en l’enquesta que dormen pitjor que els homes.

Més de la meitat dels espanyols veu la televisió abans d’anar-se’n a dormir, després estarien els que usen la tauleta i el mòbil, i només un 15% prefereix un llibre.

Millor sol, de costat i amb un matalàs de qualitat

Encara que ens agrada dormir acompanyats és millor fer-ho sols: els moviments de la parella i els roncs són mals companys nocturns i són aquests els motius principals pels quals el 41% de les dones adverteix que dormen pitjor quan ho fan acompanyades. Pel que fa a la postura hi ha un guanyador clar: tant per a elles com per a ells el millor és dormir del costat dret.

En el Dia Mundial del Son també volem destacar que és fonamental triar un bon matalàs, que sigui confortable, adaptable i transpirable. A més, és important el tipus de coixí que utilitzem, que hi hagi silenci i la correcta temperatura de l’habitació.

Consells per a descansar millor

I com ja saps, després de posar-te en context de la problemàtica, et presentem solucions per a aquest Dia Mundial del Son. Així que et presentem a continuació una sèrie de consells de Quirón Salut per a descansar millor i corregir el desajustament del ritme de son vigília – i el son.

Estableix un patró regular de son. És fonamental que habituïs al teu cos a descansar cada dia a la mateixa hora, fins i tot els caps de setmana. Si mantens el paràmetre flexible de dues hores (dormint una miqueta més dissabte i diumenge) mantindrem el rellotge intern en el seu correcte funcionament. Així no notaràs el reajustament del dilluns, sobretot si ens hem quedat fins al migdia al llit durant el cap de setmana.

Evita fer migdiades molt llargues. Si dormim més de mitja hora durant el dia o una migdiada més pròxima a l’hora d’anar a dormir, et pot costar més dormir.

Practica esport diàriament, però no abans d’anar a dormir per no activar-te. Si fas esport de forma regular al vespre, el teu cos estarà cansat i relaxat, la qual cosa facilitarà el son.

Millor sense estimulants, ni alcohol. A partir de les quatre de la tarda, res de cafè, ni refrescos, ni begudes alcohòliques que poden ocasionar inquietud. La nicotina també és un estimulant, a part d’un mal company per a la nostra salut.

Desconnecta de les pantalles. La llum de la televisió, de la tauleta, del mòbil i d’altres aparells electrònics són mals aliats per a agafar el son perquè fomenta l’activació cerebral, així que és millor evitar-los almenys una hora abans de ficar-nos al llit. També és recomanable no usar bombetes de baix consum (blau) a les habitacions per a facilitar el nostre descans.

Crea un ambient que faciliti el son. Les habitacions fosques i lleugerament fresques són espais ideals per a descansar. Corre les cortines i abaixa les persianes i redueix al màxim tots els sorolls que et puguin molestar per a dormir. Pots emprar sons de la naturalesa o de soroll blanc si t’ajuden a agafar el son. A més, és important que et sentis còmode també de temperatura.

Relaxa la ment. Millor que no vegis programes que puguin accelerar-te abans d’anar a dormir, intenta alliberar la teva ment de la tensió i de les preocupacions: ja intentaràs resoldre-ho l’endemà.

Foto: PEXELS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This