Decàleg de ciberseguretat en els esports i els videojocs en línia

TECNONEWS/ AMIC – 9/10/2022

L’empresa espanyola S2 Grup, especialitzada en ciberseguretat i gestió de sistemes crítics, ha ressaltat la importància que les famílies ciberprotegeixin l’activitat relacionada amb els jocs en línia per a evitar caure en les xarxes de la ciberdelinqüència.

Alguns dels ciberdelictes més comuns en aquests entorns són el robatori de noms i adreces, de targetes de crèdit, de diners, ciberassetjament, grooming o enviament de malware, entre molts altres. Per aquest motiu, l’equip d’experts de S2 Grup ha elaborat un decàleg per a participar en ells de forma cibersegura.

“Els videojocs en línia i els esports ja no atenen qüestions d’edat. Són milions els jugadors que participa en ells, la quantitat de diners que mouen a tot el món és cada vegada major i això ha fet que hi hagi un augment de la ciberdelinqüència en ells i que els ciberatacs a través d’aquesta via siguin cada vegada més sofisticats”, ha explicat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

“Avui dia, cada vegada són majors els potencials ciberriscos que existeixen per als jugadors en línia. Molts d’ells es deuen directament a l’alta connectivitat que ofereixen els videojocs entre els mateixos jugadors. Això no suposa deixar d’aprofitar els avantatges que confereix, simplement és senyal de la importància de conèixer els riscos, posar-los nom i saber com usar-los sense posar-nos en perill”, ha comentat Miguel A. Juan, soci-director de S2 Grup.

Onze recomanacions de ciberseguretat en videojocs en línia i en els eSports

  1. Crear correus exclusivament per als videojocs en línia.- Per a jugar en línia cal crear-se un compte. Alguns videojocs permeten accedir sobre la base d’un registre previ en xarxes socials. Des de S2 Grup això es desaconsella perquè les aplicacions o jocs podran accedir a molta informació personal. Es recomana crear un email nou, exclusivament per al registre en els videojocs en línia i no incloure cap dada personal com a nom, cognom, data de naixement, sexe o ciutat.
  2. Crear una contrasenya nova i segura per a aquest email i per als videojocs en línia, totalment diferent de qualsevol altra que fem servir en altres entorns.
  3. No enllaçar targetes de crèdit o dèbit als jocs en línia.- Ja sigui per a pagaments freqüents, com en una subscripció, com a recurrents a l’hora del moment del pagament d’un determinat videojoc o d’una sèrie d’ítems durant les partides, els videojocs en línia generen una gran quantitat de diners. Des de S2 Grup s’aconsella no associar cap targeta bancària sinó usar un moneder virtual com el de PayPal, amb un compte exclusiu en la qual tampoc s’emmagatzemarà diners. Una altra opció segura i fàcil és comprar targetes amb diners per a gastar en ecosistemes concrets de videojocs (es poden trobar en supermercats). Són targetes amb uns diners limitats i bastarà només amb introduir el codi per a poder comprar.
  4. No manipular les consoles.- En fer-ho, es perd la garantia del dispositiu i la seguretat aplicada des del disseny.
  5. Connectar-se només a xarxes conegudes i fiables.- Quan es juga des del mòbil hi ha una tendència a connectar-se a wifis públiques quan és possible, com en restaurants o aeroports, i això posa en risc la privacitat de l’usuari.
  6. Tancar sempre la sessió del teu compte.- Si es juga en dispositius aliens o en una lan-party, cal recordar tancar la sessió del nostre compte i eliminar arxius temporals, historial de navegació o cookies.
  7. Descarregar els videojocs de botigues oficials.- “Quan alguna cosa és gratis, el producte som nosaltres. Descarregar els videojocs de webs desconegudes pot implicar infectar-nos amb malware i posar en risc la nostra informació privada”, ha afirmat José Rosell.
  8. Limitar l’ús de xats i participació en comunitats en línia.- En els jocs en línia es pot estar en contacte amb la resta de jugadors mitjançant xats, àudio, vídeo, pertanyent a comunitats de jocs específics, etc. Això pot provocar casos de grooming, cyberbullying o ciberassetjament. Cal conscienciar als joves sobre la importància que no s’extralimitin en les converses amb desconeguts a través dels videojocs en línia i els seus riscos.
  9. No accedir a enllaços o extensions desconegudes.- en molts fòrums, comunitats de videojocs o xats amb jugadors desconeguts, és freqüent que es publiquin o s’enviïn diferents enllaços o extensions. Quan hi hagi cap mena de dubte del seu origen o fiabilitat, no s’ha d’accedir a aquests perquè poden infectar el dispositiu.
  10. Usar app de control parental.- En el cas dels nens, és necessari l’ús d’una app de control parental per a conèixer la manera de jugar dels nostres fills. Alguns videojocs ja ho incorporen per defecte.
  11. Desactivar el GPS i cobrir les càmeres.- Un altre risc important dels videojocs en línia és el ciberespionatge. Molts requereixen l’accés a la ubicació en temps real i activació del GPS igual que a la cambra del dispositiu. Això pot suposar informació molt valuosa per al ciberdelinqüent. Per això, ha d’usar-se cobertura per les càmeres per al mòbil així com desactivar el GPS quan no necessiti estar activat per al joc en línia.

Al costat d’aquestes recomanacions, des de S2 Grup s’ha incidit en el fet que per a reforçar la seguretat a l’hora de participar en videojocs en línia o esports és necessari mantenir els dispositius actualitzats i tenir instal·lats en ells un antivirus. A més, en el cas dels nens, s’aconsella als pares que prenguin les regnes sobre aquest assumpte conscienciant-los sobre els riscos en aquests entorns, tenint confiança perquè els comentin qualsevol anomalia que detectin i fomentant l’ús de videojocs adaptats a les seves edats.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This