Els robatoris d’identitat continuen creixent

TECNONEWS / AMIC – 12/12/2021

Robar la identitat d’una persona mai ha estat tan fàcil. Amb l’ús continu i accentuat de la tecnologia en diferents esferes de la vida quotidiana, tot cuidat és poc. Ja són moltes les persones que estan connectades a Internet la major part del dia ja sigui per a veure una sèrie, treballar, parlar amb un amic, fer la compra o gestionar les finances. No obstant això, l’ús exacerbat d’Internet ve acompanyat d’un increment de robatoris i filtracions de dades o campanyes de suplantació d’identitat.

D’altra banda, s’ha normalitzat l’acte de compartir detalls de la vida personal en les xarxes socials i moltes vegades no prenem la deguda cura a l’hora de publicar informació privada en la xarxa. Aquests descuits són de gran ajuda per als ciberdelinqüents, ja que els resulta més fàcil fer-se amb les dades personals d’altres persones i robar les seves identitats en poc temps.

Amb aquest panorama replet de facilitats, els estafadors compten amb grans avantatges per a, per exemple, buidar els comptes bancaris i inversions de les víctimes, obrir noves línies de crèdit o robar les seves devolucions d’impostos. Només als Estats Units, les pèrdues per tota mena de fraus d’identitat van aconseguir els 56.000 milions de dòlars en 2020, segons un estudi recent. Aquesta dada no és molt diferent en l’escenari espanyol, ja que segons l’últim estudi d’Eurostat, l’Oficina Europea d’Estadística, Espanya és el país amb més víctimes per frau d’identitat en la xarxa de tot el continent europeu.

En aquest sentit, i amb la finalitat de conscienciar als ciutadans i ajudar-los per a evitar que siguin víctimes de fraus i robatori d’identitat, ESET, companyia pionera en protecció antivirus i experta en ciberseguretat, ha recopilat 10 consells clau per a estar a resguard dels ciberdelinqüents:

  1. Utilitza les teves dades personals amb cura, especialment les dades sensibles com la data de naixement, l’ocupació, la direcció i les dades bancàries. Només indica la teva data de naixement si és realment necessari.
  2. Segueix les mateixes regles durant les trucades telefòniques: tu no ets la persona obligada a proporcionar informació, sinó la persona que telefona.
  3. Assegura’t d’usar contrasenyes segures i no deixis que ningú miri per sobre de la teva espatlla quan et connectis a un servei en línia.
  4. No realitzis transaccions delicades ni comparteixis dades confidencials mentre fas servir punts d’accés Wi-Fi públics.
  5. Mantingues actualitzats els sistemes operatius i tots els programes dels teus dispositius. Aposta per la seguretat dels teus dispositius contra robatoris amb protecció d’accés i xifratge, a més de descarregar programari de protecció solament des de llocs legítims.
  6. Empra una solució de seguretat de confiança per a protegir-te contra el malware i els llocs web que demanen la teva informació personal.
  7. Ves amb compte a l’hora obrir enllaços i arxius adjunts en els correus electrònics. Mai facis clic en enllaços o descarreguis arxius adjunts en els missatges tret que verifiquis que són autèntics.
  8. Comprova regularment els càrrecs del teu compte i les despeses de la teva targeta de crèdit. Utilitza les funcions de notificació de les entitats de crèdit i les aplicacions bancàries.
  9. Utilitza serveis com Have I Been Pwned per a comprovar si les teves dades o la teva informació d’accés s’han vist afectats per un robatori de dades conegut.
  10. Comprova la teva solvència a través de les agències d’informació creditícia del teu país de residència.

Josep Albors, director de recerca i conscienciació d’ESET España, declara: “Cada vegada és més comú veure robatoris d’identitat en el nostre entorn. Aquests estan molt relacionats amb el phishing i altres tècniques d’enginyeria social que sovint s’usen per a aconseguir informació privada de la víctima. Per això, és fonamental cuidar els perfils públics en xarxes socials o altres serveis en línia, ja que aquests també poden ser la font per a adquirir informació i permetre als criminals fer-se passar per les seves víctimes.”

Cal destacar que un robatori d’identitat recopila suficient informació, permetent als ciberdelinqüents fer servir les dades de les seves víctimes per a realitzar compres, prendre el control dels seus comptes o emprendre accions legals en el seu nom. A curt termini, les persones afectades poden patir pèrdues financeres a causa de retirades d’efectiu no autoritzades i compres realitzades en el seu nom.

Encara que es parli cada vegada més sobre el tema i de com estar preparat davant els possibles fraus, Josep Albors, també revela com actuar enfront dels robatoris d’identitat: “Sobretot, és important presentar una denúncia davant la Policia i denunciar el robatori d’identitat a l’emissora de la targeta de crèdit. També és recomanable anul·lar immediatament els càrrecs directes no autoritzats, i, en el cas que s’hagi transferit diners des del teu compte, informar el teu banc o prestador i demanar que es bloquegin els comptes i targetes de crèdit afectades. Finalment, però no menys rellevant, després de patir un robatori d’identitat és primordial canviar les contrasenyes dels comptes afectats i de tots els altres comptes en les quals s’hagin utilitzat les mateixes credencials d’accés”.

Foto: ISTOCK

Hemeroteca

Tweets recents

Share This