Hisenda utilitza la Intel·ligència artificial per a detectar defraudadors

TECNONEWS/ AMIC – 27/11/2021

Els autònoms – i ho conec bé, perquè jo soc un d’ells – vivim amb diverses pors que pengen, com a espases de Dàmocles, sobre els nostres caps, sent un d’aquests el fet de protagonitzar una inspecció d’Hisenda o de la Seguretat Social. I aquesta por no és pel fet que hàgim infringit alguna llei – bé, siguem realistes: no en tots els casos -, sinó per la paperassa i les hores de productivitat que perdem per a poder aportar tota la documentació necessària.

Per això, quan vaig llegir que el Ministeri de Treball anava a fer servir algorismes per a detectar possibles infraccions de les normes laborals, em vaig alegrar: amb la meva obstinació – i el de la gestoria que tinc contractada per a tota la paperassa legal – a fer les coses bé, un algorisme segur que no em molestarà mai.

Efectivament, des d’aquest passat 1 d’octubre i aprofitant l’entrada en vigor de la Llei sobre el teletreball, també ha començat a funcionar una nova escala de sancions per infraccions a la normativa laboral que, a partir del pròxim 1 de gener, es veurà reforçada amb l’ús d’intel·ligència artificial per a detectar possibles violacions.

Mitjançant l’anàlisi massiva de conjunts de dades (big data), es detectaran possibles casos d’infraccions i, per primera vegada, seran els mateixos algorismes sense requerir intervenció humana, els que iniciaran el procés sancionador.

Clar que per a acabar materialitzant la sanció, caldrà la intervenció humana per part d’un funcionari, en aquest cas un inspector, que és qui tindrà l’última paraula. Això últim ens deslliura del possible biaix dels algorismes utilitzats, un problema universal en l’ús d’aplicacions i solucions d’intel·ligència artificial a causa de la parcialitat dels conjunts de dades amb les quals s’alimenta a aquestes solucions per a ‘entrenar-les’.

Aquests algorismes buscaran incongruències, especialment amb fraus relacionats amb la Seguretat Social. Aquestes incongruències requeririen moltes més hores de recerca i comparació de dades per part de funcionaris humans, fins i tot ajudats per sistemes informàtics, de manera que el que busca el govern és agilitzar el processament de dades automatitzant-lo i poder detectar una major quantitat de fraus.

Foto: ISTOCK.COM

Share This