Com tenir una tornada de vacances cibersegures

TECNONEWS / AMIC – 4/9/2021

La connectivitat amb la qual vivim en el segle XXI té molts avantatges, però també algun desavantatge que aquells sense bones intencions aprofiten per al seu propi benefici. Per aquest motiu, l’Associació Espanyola d’Empreses Contra el Frau (AEECF) adverteix sobre la vulnerabilitat dels dispositius tecnològics i sobre la necessitat d’aplicar mesures per a evitar caure en fraus, especialment durant i després de les vacances d’estiu.

Les polseres intel·ligents, els mòbils, les tauletes o els portàtils són elements gairebé essencials en qualsevol maleta de viatge. No importa al lloc al qual es viatgi, la majoria de les persones continua connectada durant el seu període de descans, ja sigui per a revisar xarxes socials, consultar el temps i fins i tot buscar alguna recomanació turística.

Aquest tipus de dispositius mòbils, encara que semblen menys vulnerables que els ordinadors, poden també ser objecte de ciberatacs; potser fins i tot poden ser blancs més fàcils, no només perquè es tracta d’una època on la gran majoria dels usuaris tendeixen a abaixar la guàrdia, sinó també perquè no acostumen a estar protegits per programes de seguretat informàtica.

Bones pràctiques de ciberseguretat

El sentit comú i la precaució acostumen a ser les normes primordials per a evitar ser víctimes d’un ciberfrau. No obstant això, com els intents de frau s’han convertit en una forma de delinqüència molt avançada, molts usuaris no saben com actuar per a prevenir o combatre’ls. Des de l’AEECF s’ofereixen una sèrie de recomanacions que hem de seguir durant el temps de descans i al retorn de les vacances per a millorar la seguretat dels equips:

1. Actualitza l’antivirus en tots els teus dispositius.
2. Executa totes les actualitzacions de software.
3. Revisa les teves contrasenyes, que siguin segures.
4. Protegeix la teva xarxa wifi, posant especial compte a les connexions gratuïtes.
5. Configura adequadament la teva privacitat a les xarxes socials.
6. No et fiïs de tot el que llegeixes a internet.
7. Fes còpies de seguretat.
8. Actualitza les teves aplicacions i elimina les que no utilitzis.
9. Esborra l’historial i cookies del navegador.
10. Estigues informat sobre el ciberfrau.

“Les possibilitats que una persona pateixi un ciberfrau avui dia són reals, per això, és necessari revisar els nostres dispositius seguint aquests consells i mantenir-se al dia de l’actualitat per a evitar caure en els paranys dels ciberdelinqüents”, afirmen des de l’AEECF.

Els riscos del Smishing

Una de les tendències creixents de frau és el Smishing, una tècnica que consisteix en l’enviament d’un SMS al mòbil d’un usuari instant-lo a visitar una web que pot resultar fraudulenta, a trucar a algun número de telèfon o a realitzar una altra acció amb l’objectiu de robar-li informació personal, claus d’accés o un càrrec econòmic.

Des de l’Associació Espanyola d’Empreses Contra el Frau recorden que, davant aquesta mena de situacions, la millor protecció és no fer res, és a dir, mai fer clic en un enllaç o número de telèfon d’un missatge que resulti estrany o sospitós. A més, es poden prendre altres mesures com: utilitzar contrasenyes robustes i sistemes de doble verificació, no guardar les dades de targeta de crèdit o informació bancària dins el mòbil, romandre atent a les alertes de seguretat, no descarregar arxius adjunts i tenir especial compte amb aquelles ofertes i oportunitats que conviden que s’actuï ràpidament, perquè la urgència en la resposta és una de les estratègies que s’utilitzen més habitualment.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This