ClubHouse o la nova revolució a les xarxes socials

ALBERTO LEMPIRA / UPF – 14/3/2021

ClubHouse és una xarxa social en la qual es comparteix àudio en temps real per part de cada usuari en què es coneix com a “rooms” o “sales”. Cada room té un o diversos moderadors que gestionen com funciona cadascuna d’elles i que donen pas a altres usuaris que vulguin participar de la conversa. Qualsevol usuari pot crear rooms a l’instant o posar data definint un títol i una descripció sobre el tema de la sala.

Més enllà de les sales, també hi ha “grups”. Aquests serveixen per identificar temàtiques particulars com màrqueting o política, entre altres, i, fins i tot, per a comunitats. Universitats, empreses i entusiastes de diverses àrees ja tenen creats diversos grups als quals qualsevol membre pot convidar-hi altres usuaris.

Cal pagar per utilitzar ClubHouse?

No, és totalment gratuït. Els creadors de l’app han anunciat que introduiran (possiblement a finals de març del 2021), funcionalitats que permetin monetitzar contingut, potser seguint el model que altres plataformes com Patreon o Twitch ja empren i que Twitter va anunciar que introduiria també amb els “Super Followers”. Consisteix al pagament de subscripcions per accedir a contingut exclusiu.

Efecte FOMO

Una de les raons per les quals la plataforma ha causat tant de desig i intriga és perquè, actualment, només està disponible per a dispositius Apple (iPhone i iPad).

Paul Davison i Rohan Seth, els fundadors de l’empresa que hi ha darrere de ClubHouse (Alpha Exploration Co., Inc.), han explicat en més d’una ocasió que això no respon a una estratègia de màrqueting, sinó a la disponibilitat de recursos per desenvolupar ambdues aplicacions mòbils. Al cap i a la fi, es tracta d’una startup i cal tenir en compte que iOS representa més del 50% del mercat de smartphones als EUA.

Per què ha tingut tant d’èxit?

A ClubHouse, com a altres xarxes socials en els seus inicis, li manquen algunes funcionalitats que són commodities a les plataformes d’avui dia com la missatgeria instantània, les stories, les imatges, els vídeos, etc. Tampoc disposa d’un timeline algorítmic, grans influencers basats només en el nombre de seguidors i, bàsicament, de l’escenari per al “postureig” que sí que es troba en moltes altres. La primera impressió que un s’endú quan entra a una sala a ClubHouse és que existeix un ambient de col·laboració que s’ha perdut en altres espais com Twitter.

“Allò que vals és allò que aportes”, se sol sentir en diverses sales en què els usuaris comenten que agradable resulta passar-s’hi hores (sí, hores).

Grans temes, grans sales, grans ponents

En els últims mesos, aparicions de personalitats importants com Elon Musk o Mark Zuckerberg han permès ressaltar una de les millors aportacions de ClubHouse: la sensació de proximitat.

A l’aplicació és possible trobar sales amb experts o fanàtics de gairebé qualsevol tema compartint les seves opinions, experiències o, fins i tot, oferint ajuda a altres usuaris de forma totalment desinteressada. Personalment, he tingut la sort de trobar-me i connectar amb un grup de professionals del màrqueting digital amb què fem sales de dilluns a divendres per ajudar tothom qui vol utilitzar Facebook Ads per als seus negocis, agències o empreses. He de dir que l’experiència ha estat increïble, ja que he pogut compartir amb persones extraordinàries i ajudar altres que després agraeixen de manera efusiva el teu suport, sobretot els que són emprenedors o els que, a causa de la covid-19, han hagut d’ajustar els seus pressupostos de màrqueting.

Lluny de devaluar el valor de la feina dels professionals, aquesta mena de plataformes i iniciatives permet fer-ne lluir la importància i com és de vital no donar per feta la preparació i experiència d’especialistes de diverses àrees.

Què presenta el futur de ClubHouse?

Fer qualsevol predicció ara mateix sobre el futur de la plataforma és molt arriscat. D’una banda, encara no s’ha presentat ni validat un model de negoci sostenible que en garanteixi un creixement en el temps. Fins ara, l’empresa ha comptat amb fons que provenien de dues rondes de Sèries A i una Sèrie B i, per tant, encara cal testar molts aspectes.

Si retrocedim en el temps, cap al naixement de les primeres plataformes socials de live streaming, podríem trobar alguna similitud entre allò que vivim avui amb allò que van representar Periscope i Meerkat. Ambdues apps pretenien esdevenir “the next big thing” pel que fa a les transmissions en directe entre el 2014 i 2015. Meerkat va perdre aquesta batalla després que Twitter adquirís Periscope.

Foto: ISTOCK.COM

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This