La Fundació Carulla posa en marxa ‘SOS Cultura’, un programa extraordinari de suport als creadors culturals dotat amb més de 100.000€

REDACCIÓ – Torredembarra, 23/7/2020

SOS Cultura vol impulsar nous projectes culturals que donin resposta a la necessitat que tenim com a societat d’abordar els efectes individuals i col·lectius provocats per la pandèmia: la por, l’aïllament, la solitud o les emocions contingudes.

Les beques i ajuts busquen propostes artístiques inèdites i fomentar la participació cultural amb quatre convocatòries: Suport a creacions artístiques a l’espai públic (20 beques de 4.000 €), Suport a creacions literàries en llengua catalana (4 beques de 4.000 €), Ajudes al desenvolupament de Mutare en el territori (3 ajudes de 4.000 €) i Tarifació social al Museu de la Vida Rural.

La Fundació Carulla treballa per posar en valor i activar la capacitat de la cultura i les arts com a motors de transformació social.

Durant el confinament ha quedat palesa la importància que té la cultura en les vides de les persones i de les societats. Ens fa sentir millor, ens connecta, ens fa més feliços, ens fa crítics i ens transforma. Té una enorme capacitat per ajudar a les persones i als col·lectius a abordar la por, l’aïllament, la solitud o les emocions contingudes i el poder per a millorar la salut de les persones, tant emocional com físicament.

És per això que des de la Fundació Carulla s’ha decidit crear SOS Cultura, un programa excepcional dotat amb més de 100.000 euros per tal de donar suport als i les creadores culturals.

“Des del ple convenciment que la cultura transforma i que ha de donar resposta als reptes que viu la societat catalana, cal fer costat als creadors i creadores perquè, ara més que mai, necessitem propostes culturals que ens ajudin a combatre els efectes negatius de la pandèmia”, Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla.

Suport a creacions artístiques a l’espai públic (20 beques de 4.000€)

L’art i la cultura tenen una gran capacitat transformadora i dialoguen perfectament amb l’espai públic. L’objectiu és rebre creacions artístiques inèdites amb clara vocació transformadora, pensades per ser implementades a l’espai públic i que tractin els efectes que la Covid-19 està tenint sobre la societat catalana i els reptes que això suposa.

Les propostes poden incloure els camps de la música, les arts visuals, les arts escèniques (teatre, dansa i moviment, circ), les arts digitals, la cultura popular i tradicional, l’art audiovisual, el comunitari o bé qualsevol hibridació entre àmbits.

Han de ser creadors amb trajectòria mínima de dos anys, residència a Catalunya i afectats per la crisi sanitària i social. Les propostes han d’incorporar una alternativa digital per fer front a eventuals nous períodes de confinament.

La convocatòria està oberta del 16 de juliol al 31 d’agost de 2020 i durant el mes de setembre es donaran a conèixer els guanyadors. El període de desenvolupament del procés creatiu serà entre el mes d’octubre del 2020 i el mes de gener del 2021. Durant la primavera del 2021 se celebrarà una mostra pública per visualitzar les creacions i per dialogar sobre la capacitat transformadora de les arts de carrer.

Suport a creacions literàries en llengua catalana (4 beques de 4.000 €)

L’Editorial Barcino és el segell editorial de la Fundació i un referent en la recuperació i difusió dels clàssics catalans, petits i grans tresors literaris, històries universals que ens ajuden a entendre el món d’avui.

Des de l’editorial es vol fer costat als creadors literaris joves, juntament amb les editorials, com una forma de potenciar no només la creació sinó també la publicació de les obres seleccionades, reforçant així a la indústria editorial catalana. Es busquen obres literàries inèdites en llengua catalana del camp de la narrativa i l’assaig per a adults.

Està adreçada a escriptors d’entre 16 i 35 anys i a editorials agremiades al Gremi d’Editors de Catalunya o a l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. La selecció de les obres guanyadores la farà un jurat, que es farà públic abans del tancament de la convocatòria i serà presidit per Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino.

Es poden presentar propostes del 16 de juliol al 30 de setembre del 2020. A final del mes novembre es faran públics els projectes guanyadors. Les editorials hauran de publicar l’obra abans del 31 de desembre del 2021.

   

Ajudes al desenvolupament de Mutare en el territori (3 ajudes de 4.000 €)

Es vol facilitar l’accés a la metodologia Mutare per resoldre en comunitat els reptes de la nova societat cultural. Mutare és un espai de diàleg, reflexió i acció sobre com la cultura transforma la societat. És un espai d’intel·ligència col·lectiva que proposa continguts i eines per fer que els projectes culturals i educatius incrementin la seva capacitat de millorar la vida de les persones. Mutare és una metodologia per repensar-nos, un espai més necessari que mai per trobar respostes creatives als nous reptes socials i culturals. Mutare és cultura i és transformació social.

Adreçat a propostes que busquin donar resposta a reptes socials concrets identificats en un territori des de la cultura i les arts i a les que es demana que tinguin en compte el Decàleg Mutare i com es posa en pràctica un Mutare. Destinada a organitzacions culturals sense ànim de lucre, d’àmbit català, que comptin amb la complicitat d’altres agents, col·lectius i administracions locals del territori on es vol desenvolupar un Mutare.

La Fundació donarà suport a travès de la seva oficina tècnica per desenvolupar tres edicions de Mutare al territori català. L’oficina tècnica estudia el cas, en especial el repte al qual es vol donar resposta des de la cultura, prepara la metodologia de treball i dinamitza les sessions. En definitiva, la Fundació acompanyarà als guanyadors en la realització, comunicació i suport tècnic per tal d’afavorir l’intercanvi i el treball en xarxa amb altres territoris que estiguin portant a terme accions d’aplicació de la metodologia Mutare.

La convocatòria estarà oberta del 16 de juliol fins al 31 d’agost del 2020. Durant el mes de setembre es faran públics els projectes seleccionats i es donarà resposta a tots els participants. Els Mutare al territori es podran desenvolupar fins al juliol del 2021.

Tarifació social al Museu de la Vida Rural
El Museu de la Vida Rural és un centre cultural que promou la memòria, la reflexió i la transformació social sostenible des de la ruralitat i l’educació. Un punt de trobada del passat d’on venim per imaginar futurs més sostenibles.

Des del Museu es vol facilitar l’accés i la participació a les seves activitats de les persones i col·lectius més afectats per la crisi sanitària i social provocada per la Covid-19. És per això que ofereix una proposta de tarifació social que es concreta en la gratuïtat de diversos serveis i activitats.

Fins al 31 de desembre del 2020:

entrada gratuïta al personal sanitari de Catalunya combinada amb l’entrada a la Fassina Balanyà i les Coves de l’Espluga
entrada gratuïta als grups de gent gran i jubilats

Durant tot el curs acadèmic 2020-2021:

– 2 activitats educatives gratuïtes per a les escoles de la Conca de Barberà
– 1 activitat educativa gratuïta per a les escoles del Camp de Tarragona
– 1 activitat educativa gratuïta per a les escoles d’alta complexitat de Catalunya

L’efecte transformador de la cultura

La cultura té un efecte transformador i té la capacitat per crear persones més crítiques i societats més pluralscohesiona la societat, contribueix a generar desenvolupament econòmic i ofereix respostes creatives als reptes de la societat d’avui en dia. La cultura és una eina per fer realitat el desig de canvi, avançant-se i donant resposta a les necessitats de la societat i generant impacte social i emocional.

Des de la cultura es creen oportunitats perquè totes les persones puguin viure i apropiar-se d’ella, des del compromís amb els drets socials i la justícia. Es poden construir noves mirades que ens fan créixer com a persones i com a societat, amb una clara vinculació amb la dimensió ètica dels valors.

La cultura ha de situar a la persona al centre, apoderant-la perquè pugui desenvolupar una mirada crítica i perquè sigui agent clau del canvi social. Escoltar activament i actuar des de l’emoció per connectar amb les persones i treballar en el reconeixement de l’altre, generant sentit a partir de l’autenticitat. Es tracta de connectar des de l’emoció i la il·lusió pel canvi.

Avui dia ja no es pot entendre la cultura sense tenir en compte als infants i als joves, és clau el treball amb el sistema educatiu per tal de connectar-lo amb la comunitat i el patrimoni cultural per aconseguir motivació per les arts i per crear experiències vibrants d’aprenentatge i de creació cultural amb significat.

 

FUNDACIÓ CARULLA
La cultura transforma i ens transforma

La Fundació Carulla va néixer l’any 1973 gràcies a la iniciativa emprenedora de Lluís Carulla i Canals i la seva esposa, Maria Font, mentre la repressió franquista imposava un gran silenci públic a la llengua i la cultura catalanes. Avui dia, s’ha convertit en un vehicle cultural i educatiu per transformar i millorar la nostra societat.

És un espai de memòria, reflexió i transformació. A partir de la cultura, les arts i l’educació, vol estimular una societat cohesionada i amb esperit crític. Genera xarxa, fomenta la cocreació i l’intercanvi, estimula la creativitat. En definitiva, crea les condicions per construir projectes culturals transformadors que imaginin futurs més sostenibles. I ho fa des d’una mirada local i posant en relleu el món rural.

La seva visió és transformar persones i comunitats a través de la cultura i l’educació per construir una societat oberta, cohesionada, inclusiva i que sigui generadora d’oportunitats. I la seva principal missió impulsar i connectar iniciatives innovadores que, des de la cultura, l’educació i la sostenibilitat, transformin i millorin la nostra societat.

Els projectes actuals de la Fundació Carulla giren a l’entorn de quatre àmbits d’acció: educació, cultura, societat i sostenibilitat. Els principals projectes de la Fundació són:

  • Mutare: és el programa transversal de la Fundació, un espai de diàleg, reflexió i acció sobre el poder transformador de la cultura en la societat. És l’espai propi dels transformadors, que connecta, fa xarxa, genera coneixement i recursos cocreats per impulsar projectes culturals que transformin i millorin la vida de les persones.
  • Premi Lluís Carulla: impulsa l’emprenedoria cultural per accelerar i fer possible idees i projectes culturals transformadors.
  • Premis Baldiri Reixac: reconeixen i impulsen la cultura, les arts i la llengua com a eines transformadores en el sector educatiu. Perquè la cultura transforma l’educació, l’educació transforma les persones i les persones transformem el món.
  • Premis d’Educació en el Lleure: reconeixen i impulsen la capacitat d’esplais i caus per educar des del joc, l’art i la cultura.
  • Premis Francesc Candel: vetllen per la integració, la inclusió i la cohesió social.
  • Editorial Barcino: és el segell editorial de la Fundació Carulla, el referent en la recuperació i difusió dels clàssics catalans, dins i fora de les nostres fronteres. És un llegat imprescindible per reconèixer-nos com a col·lectiu. Per ser contemporanis, hem de ser molt clàssics.
  • Museu de la Vida Rural: és un nou espai cultural del país, un punt de trobada del passat d’on venim i el futur que volem esdevenir. És un triple espai de memòria, reflexió i transformació i, sobretot, un referent en ecologia cultural i educació per a la sostenibilitat, d’on sorgeixen projectes que transformaran el futur.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This