REDACCIÓ – Torredembarra, 15/7/2025
Aquest dilluns, 14 de juliol. a Torredembarra la CUP ha exposat la situació insostenible que s’està vivint a nivell de país pel que fa al turisme, i més concretament en l’àmbit del Camp. El regidor Toni Sacristán ha fet èmfasi en la feina feta per la formació anticapitalista a l’ajuntament, on han aconseguit crear una comissió per treballar específicament la problemàtica de la massificació turística i dels pisos turístics per tal de poder-ne regular l’activitat, han redactat una proposta d’ordenança municipal, i dia sí i dia també interpel·len el govern del poble per tal de fer efectives les mesures contra la proliferació d’habitatges d’ús turístic, reclamant més recursos i voluntat política.
En aquest sentit, les dades deixen entreveure que la problemàtica habitacional no és de manca d’oferta, sinó de redistribuir els recursos que ja tenim. A Torredembarra un terç dels habitatges no es destinen a residència habitual: comptant els habitatges buits i els que tenen consums elèctrics inferiors a tres mesos l’any, n’hi ha un total de 4.778. Per si això no fos poc, l’ajuntament admet que hi ha 1.255 llicències d’habitatge d’ús turístic (HUT) al municipi; mentre que no es tenen dades dels pisos turístics il·legals que proliferen a les plataformes digitals. En definitiva, s’està visquent un procés d’expulsió del veïnat, de pèrdua de relacions i de teixit social dels barris, i de tancament de comerços i iniciatives econòmiques arrelades al poble. Tot plegat orquestrat per qui ha entès que l’habitatge no és un dret sinó un producte de mercat amb el qual poder-ne fer negoci, amb la connviència dels partits polítics que governen a les nostres ciutats i viles.
Gemma Vendrell, membre de la CUP de Tarragona i de la CUP del Camp, ha exposat que de la mateixa manera que a Torredembarra, al Camp i la Costa Daurada la situació és similar: en deu anys s’ha passat de rebre 2 milions de turistes a rebre’n 5 milions, mentre que el poder adquisitiu de la població que hi viu ha disminuït. Salou n’és un exemple paradigmàtic: concentra més del 40% de les pernoctacions de la Costa Daurada, és el municipi més turistificat, però a la vegada és el municipi amb la renda més baixa del territori. “Qui vol viure a Salou, a data d’avui, només disposa de 5 pisos publicats a les plataformes virtuals per llogar-los durant tot l’any, mentre que n’hi ha 73 de lloguer temporal (de setembre a juny), i 7.200 habitatges d’ús turístic amb llicència”, explica
Els cupaires apunten que la tensió en habitatge es veu en altres municipis del territori, com el Tarragonès, Baix Camp i Baix Penedès: a Roda de Berà només es pot trobar un pis de lloguer que no sigui de temporada a les plataformes digitals, mentre que es pot escollir entre més de 560 habitatges turístics per anar-hi a estiuejar. “A Miami Platja passa el mateix, però amb l’afegit que els únics dos pisos de lloguer disponibles tot l’any que es poden trobar a data d’avui costen més de 1.300 euros mensuals, és a dir, el lloguer d’una llar supera el salari mínim que percep la població; per contra, però, hi ha més de 3.000 habitatges turístics disponibles i 20 pisos de lloguer temporal, de nou de setembre a juny. A Coma-ruga malauradament no hi ha cap pis de lloguer disponible actualment a les plataformes, però n’hi ha més de 1.000 de lloguer turístic amb llicència.”
Una eina per conèixer i denunciar els habitatges d’ús turístic (HUT)
A principis de juliol la CUP va presentar una ofensiva contra els pisos turístics il·legals i l’especulació immobiliària a través d’una web —denunciahabitatgesturistics.cat— que serveix perquè qualsevol persona pugui comprovar quines llicències legals hi ha atorgades al seu bloc de pisos, barri, carrer o municipi. La web contempla tot el territori dels Països Catalans, i disposa tant d’un mapa on buscar les llicències turístiques com d’un espai per a fer les denúncies anònimes, que l’organització anticapitalista recollirà i tramitarà a través de l’Agència Tributària de Catalunya i el Departament d’economia i treball de la Generalitat. D’aquesta manera es podran fer les investigacions dels casos denunciats, prenent les mesures pertinents. I és que els pisos il·legals no només no estan declarant l’activitat econòmica que duen a terme, sinó que no declaren els rendiments i ingressos per lloguer turístic ni tampoc contribueixen al pagament de la taxa turística.
Des de la CUP han remarcat que hi ha una manca de voluntat política per perseguir els pisos turístics il·legals. “L’excusa permanent de que “no tenim competències ni instruments” ja no serveix. Si la CUP, amb una menor capacitat i recursos en comparació amb l’administració pública, hem pogut crear un canal per a detectar i actuar contra els pisos turístics il·legals, és evident que si aquesta tasca no l’està fent l’administració pública no és per manca d’instruments o competències sinó per manca de voluntat política.” deia Toni Sacristán. Cal redirigir els recursos de què disposem, i cal que la policia persegueixi els pisos il·legals i no es dediqui a desnonar a famílies.
Bernat Lavaquiol, membre del Secretariat Nacional de l’organització, ha tancat la roda de premsa recordant que el país, i en aquest cas “la Costa Daurada, no viu del turisme sinó que és al revés: el turisme viu del país. Els Països Catalans som la primera potència mundial en pressió turística, i el problema no és que hi hagi turistes, sinó que només hi hagi turistes”. En aquest sentit, el membre de l’executiva de la CUP apunta a la necessitat de fer un canvi de model productiu: “el monocultiu turístic ens empobreix, amb feines temporals i mal pagades, fins i tot incomplint els convenis laborals; impacta en la gestió de l’aigua, en la crisi ambiental, i també té efectes negatius en el teixit social i associatiu dels nostres pobles i ciutats. Cal un canvi de rumb, les polítiques de turistificació ens porten a la precarietat i a tenir la llengua en joc”. Això, avisa, requereix de mesures per part de l’administració: “Volem ser molt contundents contra els especuladors de l’habitatge. Les administracions s’han de posar a treballar i perseguir els pisos turístics il·legals amb la creació d’un cos d’inspecció, i reduir el nombre de pisos turístics legals. És l’hora de posar fre a la massificació i turistificació del país”.
Foto: Un moment de la roda de premsa portada a terme per la CUP, / CEDIDA