El debat sobre l’ús dels mòbils entre els adolescents arriba també al Baix Gaià

JOSEP SÁNCHEZ

En els últims mesos s’ha estès per tota Catalunya una iniciativa ciutadana per conscienciar sobre l’ús del telèfon mòbil entre els adolescents. Aquest fenomen, que va néixer a Barcelona la passada tardor, s’ha replicat a molts punts de la geografia catalana amb la creació de grups locals o comarcals per abordar aquesta qüestió. La iniciativa s’ha batejat com ‘Adolescència lliure de mòbils’ i un dels grups que s’ha creat al seu voltant és el del Baix Gaià.

En una primera fase embrionària d’aquesta proposta, van sorgir dos grups, un a Torredembarra i l’altre a Altafulla, i que es van acabar unint donat el context d’una subcomarca on hi ha un important moviment d’alumnes de secundària entre els centres dels diferents municipis. El grup es comunica a través de Telegram i actualment l’integren unes 110 persones. A més, ja han fet una primera reunió presencial, que va tenir lloc a finals de desembre al Pavelló Sant Jordi de Torredembarra. Allà es va presentar la iniciativa i els seus objectius i també es va decidir crear uns primers grups de treball o comissions: la de coordinació, la de comunicació i la de relació amb institucions i administracions.

Pacte social entre les famílies

A més, hi ha tres coordinadores que s’encarreguen també de mantenir el contacte amb els delegats de la resta de grups que s’han creat a Catalunya. Una d’aquestes coordinadores és la Xusa Ortega, que explica que l’objectiu general d’aquesta plataforma és “fer un pacte social entre les famílies i endarrerir l’entrega dels primers mòbils als nostres fills i filles fins als 16 anys”. Apunta que hi ha estudis i un cert consens entre els experts sobre que aquestes edats és la més adient per tenir un dispositiu d’aquestes característiques. Ortega remarca també que si s’hi van sumant famílies, “la pressió social” que hi ha per tenir un mòbil “es reduirà”.

Des de l’Associació de Famílies de l’Institut Ramon de la Torre, la seva presidenta, la Lídia Prats, afegeix que es tracta d’un tema “molt complicat”, perquè sovint els adolescents “no saben el què maneguen entre les mans” i “hi ha molta gent que està molt enganxada a les xarxes socials”. Comenta també que la proliferació dels mòbils es produeix sobretot amb l’entrada a l’institut i que el seu ús a tercer i quart d’ESO ja és molt generalitzat.

En el seu cas, observa aquest fenomen des d’una doble perspectiva, ja que a més de mare i presidenta d’una associació de famílies, és professora de tecnologia. En aquest sentit, defensa que el que cal fer és educar els alumnes perquè facin un bon ús dels dispositius mòbils en el marc d’una generació que “serà completament digital”. Prats afirma que els adolescents “saben fer molt bé les coses a xarxes socials”, però que cal aprendre a utilitzar-les bé. “Poden ser útils, però per coses positives. Això creix d’una manera imparable i, en certa manera, la societat t’ho està imposant. Per exemple, en el currículum d’un enginyer informàtic et sortiran les xarxes socials i hem d’educar perquè es faci un bon ús”. A les seves classes de tecnologia ja treballen alguns d’aquests aspectes dissenyant aplicacions, fent vídeos per a xarxes o intentant identificar alguns aspectes d’aquestes que els hi poden ser perjudicials. En el cas de les famílies, també assenyala que encara queden coses per fer, ja sigui per falta de temps o perquè els pares “no saben com fer servir les xarxes”. La bretxa digital també es fa palesa en aquest cas.

Educar i tenir regulat l’ús

Sobre la presència dels mòbils a l’institut més enllà del seu ús acadèmic, la directora del Ramon de la Torre, Cristina Fernández, explica que des de fa temps al centre aposten “per educar i tenir regulat l’ús dels dispositius”. Per exemple, els mòbils no es poden utilitzar a l’aula, excepte si és per a una activitat pautada. A més, “si detectem un mal ús, hi ha un protocol disciplinari que s’aplica”. Fernández aplaudeix l’aparició de la iniciativa ‘Adolescència lliure de mòbils”, perquè en la nostra societat “hi ha un excés d’hores que passem amb el telèfon i s’haurien de fomentar activitats més dinàmiques. Hem d’anar per aquí, endarrerint l’accès dels adolescents als mòbils”.

Xusa Ortega apunta que un dels objectius del grup al Baix Gaià de cara a aquest inici d’any és establir vincles amb les associacions de famílies dels centres educatius de la subcomarca.

En el marc de generar un debat entre la ciutadania i sensibilitzar sobre l’ús responsable d’aquests dispositius entre els menors d’edat, aquesta iniciativa també aposta a nivell més general per estar en contacte amb el Govern de la Generalitat, a través dels departaments de Salut i Educació, per limitar l’ús dels mòbils en els centres educatius. A més, també es treballa per incidir en la creació d’una normativa clara al respecte.

En un primer moment, aquesta iniciativa es va llançar coincidint amb un període com el Black Friday i ha continuat amb les festes nadalenques. Als carrers de Torredembarra, per exemple, es poden veure des de fa setmanes alguns cartells per demanar que no es regalin mòbils durant aquestes celebracions. Ara, una vegada passades les festes, la iniciativa s’està consolidant per donar resposta a una preocupació social que cada vegada està més estesa entre les famílies.

Foto:  Adolescents i mòbils, un binomi que està enmig d’un intens debat des de fa uns mesos. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This