Tensió en un ple que no pot tractar les al·legacions a les ordenances

REDACCIÓ – Torredembarra, 21/12/2023

Com ja va passar al novembre, el ple ordinari d’aquest darrer mes de l’any a l’Ajuntament de Torredembarra ha estat marcat per les protestes dels veïns i veïnes contraris a l’augment de la pressió fiscal de cara a l’any 2024. En aquesta ocasió, amb més raó, ja que en l’ordre del dia de la sessió que es va celebrar aquest dijous, 21 de desembre, al matí hi havia, com a qüestió sobrevinguda, la resolució de les al·legacions que s’havien presentat contra les ordenances fiscals.

Un punt que finalment no es va poder tractar per una qüestió de forma i que va generar molt rebombori en una sala plena de gom a gom. A petició del regidor de la CUP, Toni Sacristan, l’alcalde va acceptar avançar el punt a l’inici de la sessió. Va ser aleshores quan, abans de votar la urgència, el representant de Vox, Javier Ramírez, va dir que en l’expedient que se’ls hi havia facilitat mancaven algunes de les al·legacions que s’havien presentat. Eduard Rovira va fer un recés en la sessió per consultar els serveis tècnics de l’Ajuntament. Després va reprendre la sessió amb la voluntat de seguir l’ordre del dia mentre esperava que es determinés si realment faltaven algunes de les al·legacions.

El públic va protestar demanant la dimissió de l’alcalde i que no es votés la resolució sobre les al·legacions a les ordenances. Des de l’oposició es va demanar a l’equip de govern que tingués en compte el clam de la ciutadania i també es va sol·licitar deixar aquest punt sobre la taula i fer un ple extraordinari per poder-ho debatre més àmpliament. Els regidors Toni Sacristan i Javier Ramírez van dir que si es votava la resolució sense que hi hagués totes les al·legacions impugnarien el ple. Núria Gómez, del Partit Popular, va afegir que encara que s’incloguessin a última hora, no haurien tingut temps de revisar-les.

La situació va generar una gran tensió a la sala de plens i la sessió es va tornar a aturar. En un dels recessos es van produir imatges com la que il·lustra la notícia, amb membres del públic ocupant la cadira de l’alcalde. Fonts de l’Ajuntament han indicat que aquestes accions podrien ser constitutives fins i tot de delicte.

A més, la presència de quatre agents de la Policia Local, que van arribar després d’aquesta situació, va generar més queixes entre el públic, que va començar a cridar que no eren delinqüents. Des de la CUP i l’Alternativa, amb Toni Sacristan i Carles Fuxet, van apuntar que van apuntar que la presència policial coartava el dret a la protesta dels ciutadans.

Finalment, l’alcalde va anunciar que la resolució sobre les al·legacions a les ordenances no es tractaria en aquest ple. Poc després, des de l’Ajuntament, es va convocar una sessió extraordinària pel pròxim 28 de desembre a les 8.15 hores.

Obres de la piscina i contracte de la neteja

Més enllà d’aquesta polèmica, el ple d’aquest dijous també va tractar altres punts importants, com l’adjudicació de les obres de reforma i cobriment de la piscina nova a l’empresa Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada S.A per un import de 2,4 milions d’euros i un termini d’execució de 41 setmanes.

El regidor d’Urbanisme, Javier Perellón, va apuntar que l’objectiu d’aquesta important inversió és aconseguir millorar el servei i va afegir que el projecte ja no patirà modificacions. La CUP i Vox van recordar que el projecte arriba amb molt de retard, el PP va remarcar la necessitat de millorar les instal·lacions i l’Alternativa va sol·licitar que s’aparqui aquest projecte davant la situació econòmica que es viu a l’Ajuntament.

D’altra banda, també es va aprovar fer un contracte d’emergència per al servei de la neteja viària amb l’empresa Urbaser S.A. per un import de 753.000 euros anuals. Aquest contracte s’ha fet després que l’actual adjudicatària, Nordvert, anunciés que deixava de prestar el servei el pròxim 30 de desembre. El regidor de Residus, Raúl García, assenyalava que fer un contracte d’aquestes característiques no és la situació ideal, però que en aquest cas s’inclouen ja millores en el servei, encara que en cost sigui una mica més elevat. El contracte s’iniciarà l’1 de gener de 2024 i finalitzarà un cop l’Ajuntament hagi elaborat l’estudi econòmic que ha de servir per decidir si es municipalitza la neteja viària o s’externalitza.

El ple es va iniciar amb un minut de silenci en memòria de la regidora Maria Gual Figuerola i l’exregidor Josep Boronat Hidalgo, que han traspassat en els darrers dies.

Foto: Una de les imatges que es va poder veure en un dels recessos del ple, amb membres del públic ocupant la cadira de l’alcalde. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This