La Xatarra: una nova alternativa d’oci nocturn per als joves

JOSEP SÁNCHEZ

Amb la voluntat d’augmentar l’oferta d’oci nocturn a Torredembarra, fa una mica més d’un any, el Pau Orts va començar a organitzar festes de tarda al bar musical NO SE de manera esporàdica durant l’estiu. Aquesta iniciativa va ser l’embrió que ha donat peu a la creació de La Xatarra, un projecte que ja va molt més enllà i que ha començat a organitzar festes més multitudinàries als pobles del Baix Gaià de la mà de diversos Ajuntaments.

Aquest projecte va començar d’una manera molt modesta i ha anat creixent de mica en mica. Orts havia treballat durant algun estiu i va proposar fer aquestes sessions de les set de la tarda a la una de matinada amb l’actuació del seu amic, el dj Enric, que posava ambient a la terrassa del local amb música actual. La primera festa va ser un èxit i, a partir d’aquí van començar a fer-ne més de manera periòdica. “Durant tot l’estiu passat vam fer dues festes al mes, i en totes elles exhauríem les entrades”, comenta Orts.

Segons explica, es tracta d’una tipologia de festes que estan molt de moda, sobretot després de la pandèmia. Posa l’exemple de Salou, on aquestes sessions de tarda són molt habituals i tenen força èxit. Ell va pensar que la fórmula també podia funcionar a Torredembarra, perquè “estant tan lluny de Salou, crec que aquí era una oportunitat per fer-ho”. Orts també comenta que la iniciativa sorgeix de la necessitat d’augmentar l’oferta d’oci nocturn a la Torre, ja que «no hi ha res al voltant que ofereixi aquest servei». A més, la ubicació permetia a molts joves torrencs sortir sense la necessitat d’agafar el cotxe.

Després de la primera festa, va arribar el moment de batejar el projecte com La Xatarra. L’elecció del nom no té gaire misteri: es tracta d’una broma que acostumen a fer entre els amics. Aquest nom, però, va ser molt important per consolidar el projecte, ja que li va permetre tenir més visibilitat a través de les xarxes socials, un dels espais principals de promoció per aquestes festes. Quan va acabar l’estiu, Orts va voler donar continuïtat al projecte, amb sessions un cop al mes, aprofitant sovint dates assenyalades al calendari, com Halloween o Cap d’Any.

Un pas més i el punt d’inflexió

Amb aquesta voluntat d’oferir alternatives d’oci nocturn al jovent de Torredembarra i el Baix Gaià, des de La Xatarra van voler organitzar la seva pròpia carrossa per al Carnaval de la Torre. Malgrat que la idea va sorgir de nou de manera informal entre un grup d’amics, finalment van aconseguir aplegar unes 180 persones. Orts remarca el comportament exemplar que van tenir durant les rues i creu que això demostra que «els joves de Torredembarra saben gaudir, respectar i comportar-se, i que mereixen tenir alternatives a prop de casa».

La gran oportunitat per fer un pas de gegant en aquest projecte va arribar el passat mes de juliol, amb l’organització de la primera festa The Big X (la ‘X’ fa referència a La Xatarra) a la Riera de Gaià. La proposta va arribar del mateix ajuntament rierenc per tal de tenir una nit amb sessions de djs en el programa de la Festa Major. La celebració va tenir lloc el 15 de juliol i va ser tot un èxit, amb les entrades exhaurides. En aquest punt, el projecte ja s’ha consolidat i en Pau Orts ha trobat dos socis més, el Joan Espina i el Guillem Trillas. Els tres han creat La Xatarra Produccions, una petita empresa que s’encarrega d’organitzar aquest tipus d’esdeveniments.

Novetat per Santa Rosalia

Ells seran els encarregats d’omplir de música la nit del 26 d’agost a Torredembarra, la del dissabte del primer cap de setmana de la Festa Major de Santa Rosalia, a la pista d’atletisme de la Zona Esportiva Municipal. Allà es viurà una nit amb actuacions de djs que culminarà el primer dia d’activitat intensa pel que fa al programa de festes. The Big X és una celebració a gran escala pensada especialment per a les festes majors dels pobles del voltant. L’Ajuntament que ho organitza només s’ha d’encarregar de cedir l’espai (en aquest cas, la pista d’atletisme), mentre que des de La Xatarra fan la resta de la feina. “Per a un ajuntament suposa un cost 0. No han de pensar ni en l’escenari, ni en els equips de música, ni en els djs”, comenta Pau Orts, que juntament amb els seus socis, han estudiat la viabilitat econòmica d’aquest projecte i creuen que pot tenir molt de recorregut veient l’assistència als primers actes que han organitzat. El seu valor afegit és l’especialització en un tipus d’esdeveniments que als ajuntaments de la zona els hi costaria molt més d’organitzar per iniciativa pròpia.

Però aquest projecte no es vol limitar només a les festes majors i ja estan pensant en altres celebracions importants per promoure actes de la mà d’ajuntaments de la zona. És el cas, per exemple, de la festa de Cap d’Any. De moment, però, els tres socis del projecte estan concentrats en l’organització de l’acte per la Festa Major de Santa Rosalia. Orts reconeix que la festa de la Torre “serà especial i més espectacular, perquè La Xatarra va néixer aquí”.

Foto: Primera festa The Big X de la Xatarra a la Riera de Gaìà el mes de juliol passat. / AJ. LA RIERA DE GAIÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This