ENTREVISTA l Eduard Rovira: “La idea meva és acabar el mandat”

JORDI SALVAT

En les darreres eleccions, Esquerra Republicana va perdre més de 800 vots, un terç de regidors i la majoria absoluta, però  va guanyar per tercer cop consecutiu a Torredembarra. Eduard Rovira, alcalde des de l’any 2015, seguirà un any més en el càrrec i el juny vinent cedirà la vara al socialista Vale Pino, fruit del pacte de govern amb aquest partit i Junts. El darrer any de mandat, els republicans tornaran a tenir l’alcaldia, però Rovira ja no l’ocuparà.

Amb la perspectiva que ja ha passat més d’un mes del 28-M, com valora els resultats en aquestes darreres eleccions?

El resultat de fa quatre anys, quan vam treure nou regidors, va ser fruit d’unes circumstàncies molt concretes, que van provocar que no entressin al ple cap dels partits minoritaris. Era impensable que això tornés a passar. La previsió que teníem nosaltres de treure set regidors no ha sortit bé per la baixa participació que, en general, ha perjudicat a partits com Esquerra a tot Catalunya. Malgrat tot, ha estat un resultat prou positiu. Hem guanyat les eleccions.

Quina ha estat la clau d’aquesta victòria?

La població ha seguit valorant el govern estable que ha proporcionat Esquerra. Les circumstàncies negatives han estat aquestes generals i algunes que tenim identificades, com el contracte de la brossa i la neteja diària i problemes derivats de la pandèmia i la postpandèmia. No és una excusa, però la pandèmia ha afectat molt la finalització de moltes coses.

Abans del pacte tripartit amb el PSC i Junts, Esquerra van explorar altres possibilitats?

Es van analitzar altres possibilitats i es van mantenir converses amb altres partits, però la possibilitat d’un partit i uns regidors solts que li donaven suport creava inestabilitat i experiències anteriors ho demostren. Nosaltres vam valorar molt positivament fer un govern molt estable. Això va significar un sacrifici, que és no tenir el mandat de quatre anys com alcalde.

La CUP havia mostrat una predisposició important a fer un pacte amb Esquerra i Junts es va sentir molt molesta quan es va anunciar el pacte final. Fins a on es va arribar a parlar amb la CUP?

Es va arribar a parlar amb ells i van dir que proposarien algina cosa, però no van arribar a proposar res per escrit mentre nosaltres estàvem negociant amb altres forces. Fer un govern amb Junts i la CUP seria un govern massa just segons el nostre punt de vista.

En quin moment assumeix Esquerra que no podria tenir l’alcaldia durant quatre anys?

Des del moment en què es parla i es posen condicions. Si vols fer un pacte positiu per a Torredembarra has de pensar en Torredembarra i no en personalismes. Aquesta circumstància de compartir alcaldia hi ha municipis que fa anys que fa tres mandats que ho fan i prou bé que els ha anat. Segueixen sent els mateixos a govern. Fa vuit anys que passa a la Selva del Camp. Si hi ha un bon treball d’equip, l’alcaldia només és un símbol.

Una cosa que hi ha molta gent que no entén és perquè, si ERC i PSC ja sumen la majoria absoluta, per què afegeixen Junts en aquest govern?

Per dos motius principals. Les converses les manteníem amb els dos partits alhora i vam considerar que les aportacions de tots podrien ser positives. També reforcem molt més la manera de treballar. A la Torre tenim una circumstància que ja he explicat diverses vegades i és que no arribem a 20.000 habitants i no tenim tot el pressupost de l’Estat que ens permetria treballar molt més bé amb tècnics de nivell superior que podrien dirigir més regidories. Ens hem de limitar al que tenim i els tècnics de l’Ajuntament van molt saturats de feina. Repartint la feina de govern entre més regidors no és que els regidors facin de tècnics, però podrem controlar més que no es quedin coses endarrerides.

És factible en aquest mandat arribar als 20.00 habitants? Es plantegen mesures per aconseguir-ho?

Seria positiu arribar als 20.000 habitants, però seria una cosa forçada. La gent que ve a viure a la Torre ho ha de fer amb naturalitat. Un dels problemes que tenim sobre la taula i haurem de mirar és que no hi ha habitatge assequible per la gent que voldria venir, però l’habitatge turístic també és una de les fonts de riquesa del municipi. Aquest equilibri és difícil de mantenir.

Aquest ha de ser el mandat del nou POUM?

El POUM l’hem de fer pràcticament durant aquest mandat, igual que altres qüestions de planificació, com plans d’habitatge que s’han de desenvolupar. Si aquest nou POUM permet donar possibilitats de feina que no depenguin del turisme i habitatge assequible perquè s’instal·li més gent, creixerem. El teletreball també farà que hi hagi gent que s’empadroni. Tenim 17.800 empadronats, però tenim una població que hi passa molta part de la setmana al nostre municipi i els hem de donar serveis, però no estan empadronats. Hem de veure com evoluciona.

Com Torredembarra s’ha d’adaptar a la situació d’emergència climàtica?

Amb les competències que té l’Ajuntament, ens hem de basar en mesures com els plans d’arbrat i el control del consum d’aigua, però també evolucionar en l’ús d’energies renovables, sobretot plaques solars i les comunitats energètiques. I ho hem de fer aquest mandat amb les instal·lacions municipals i afavorint que la població se’n pugui instal·lar.

Parlem de dos equipaments que han sortit molt en campanya: el Teatre-auditori i l’antic Escorxador.  

Per l’Escorxador estem ja en la redacció d’un projecte executiu que consolidi l’edifici antic i li doni una utilitat encara que sigui elemental. Quedarà un pati molt obert, amb possibilitats de futur molt gran, però són costoses i les aparquem. Pel que fa al Teatre-auditori, és molt més complex. S’ha de repensar. Hi ha dues possibilitats: anar trobant utilitats aprofitant els espais de mica en mica o donar un impuls més gran, per exemple amb el PAM de la Diputació. Però hem de tenir clar quina utilitat tindrà abans de prendre una decisió.

Té previst esgotar el mandat un cop deixi de ser alcalde i diputat provincial?

La idea meva és acabar el mandat. Deixaré de ser alcalde al cap d’un any. però tindré les meves regidories i seguiré treballant fins que s’acabi el mandat.

Hisenda, Recursos humans i Promoció econòmica. Per què s’ha reservat aquestes regidories?

Les regidories s’han anat repartint, pactant, en funció dels perfils i experiència de cada un dels regidors. La regidoria d’Hisenda la podia portar jo com altres persones que estan preparades i creia que era una solució, per portar-la un cop deixi l’alcaldia per aprofitar la meva experiència. Recursos humans va molt lligada a la Relació de Llocs de Treball (RLT), que donem per acabada i és l’eina que permetrà les adaptacions que facin falta.

Hi ha qui diu que aquesta RLT és molt dolenta.

Alguns treballadors i alguns regidors pensaven que el que faria la RLT és consolidar aquelles bicoques que alguns tenien i, en realitat, s’ha fet un treball molt realista i coherent i aquesta coherència ha fet que algú s’endugués una sorpresa perquè cobrava molt més del que li tocava per la feina que feia. L’adaptació a la RLT ha provocat que alguns treballadors s’adonessin que cobren per venir a treballar i no venen a cobrar i, si treballen, cobren més. I ara hi ha una mica de “mal rotllo” d’alguns treballadors que no tenen el que tenien abans. Algunes persones, en canvi, han consolidat la feina que fan i cobren amb seguretat jurídica.

En l’últim any de mandat una persona d’Esquerra que no és vostè serà alcalde. Serà Raúl García?

La meva proposta és aquesta, però estem a la disciplina d’un partit. Segurament serà ell. La idea és que qui faci d’alcalde l’últim any vagi de cap de llista i això té uns reglaments interns que s’hauran de treballar i polir. S’ha de plantejar d’una manera formal que jo no vull avançar.

Porten vuit anys treballant junts. Quines qualitats té Raúl García?

Si penso que pot ser un bon alcalde és perquè té l’experiència a l’Ajuntament d’haver treballat com a regidor des de fa vuit anys. Ha portat dues o tres regidories i té una idea de transversalitat. En aquest mandat ha assumit la neteja viària i la recollida d’escombraries. Té una capacitat d’assumir responsabilitats que a un alcalde se li ha de valorar. Té experiència i és jove. És el millor candidat que podem tenir.

Parlem de la recollida de la brossa i la recollida viària, un dels grans problemes de la Torre els darrers anys.

Amb el nou contracte d’emergència, en la recollida d’escombraries es veuen millores evidents. Segueix havent una mala utilització dels recursos públics per part de la població, com abandonaments de voluminosos sense comunicar-ho, bosses de la brossa fora dels contenidors o el servei porta a porta mal utilitzat. La recollida de la brossa també afecta el canvi climàtic i el futur va a un major reciclatge i hi ha de col·laborar tota la població. Amb la neteja viària estem en una continuació del contracte anterior, amb alguna millora, però fins que amb el nou contracte no quedin definits alguns aspectes, no ho notarem tant. Hi ha molta gent que continua tirant deixalles al terra i no pot passar una màquina cada dia. Ens hem de replantejar moltes coses i no sé quan ho aconseguirem, però ha de ser a base de recursos i amb col·laboració ciutadana.

Com ha vist l’oposició en aquests primers plens municipals?

Diria que els conec a tots quatre regidors. Em faltava una mica l’acció com a regidor d’en Carles Fuxet, però com a treballador municipal i sindicalista ja el conec. Hem de veure des del punt de vista municipal quines propostes fa i podrien ser aportacions. Coneix l’Ajuntament i les dificultats jurídics i tècniques i poden ser positives. Toni Sacristan segueix amb els seus conceptes molt clars, una mica teòrics i poc pragmàtics i, com nosaltres som més pragmàtics i governem amb altres partits, no arribarem als seus plantejaments de màxims. Però són molt correctes i són la seva filosofia. Núria Gómez també té uns punts de vista polítics oposats als nostres, però sempre hi poden haver coses que proposem que la convencin i ens les voti a favor. Entenem que no serà una oposició agressiva, sinó al contrari. I en el cas de Javier Ramírez, ja ha començat el mandat repetint les mentides i les mitges veritats que deia el mandat anterior i seguirà amb aquesta bel·ligerància. Tot és un desastre i res li fa goig. Però no deixa representar un votant minoritari, en una realitat que no existeix. I té uns conceptes polítics molt radicalitzats i populistes, que només porten a la confrontació entre ciutadans. Pensen amb el ventre, les entranyes, i aquests pensaments poden ser molt negatius per al conjunt de la societat.

Foto: Eduard Rovira, que inicia el seu darrer any com alcalde, a l’entorn del barri de Clarà. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This