REPORTATGE l Els primers 25 anys del CAP Torredembarra

JORDI SALVAT

L’1 de maig de 1998 entrava en servei el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Torredembarra. Era el final d’un llarg camí que havia començat a finals dels anys vuitanta amb l’aprovació al Parlament de Catalunya de la Llei General de Salut de la Generalitat i que va canviar radicalment l’atenció primària en municipis com Torredembarra i també les localitats de la seva àrea d’influència, un territori que a partir de llavors es convertia en l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Torredembarra.

L’entrada en servei del CAP feia dos anys que s’esperava i és que el juny de 1996 l’edifici s’havia acabat de construir i  havia obert provisionalment, gràcies a un grup de metges que reforçaven el servei del dispensari. La inauguració oficial va ser el dissabte 28 de juny de 1997, a càrrec del llavors  conseller de Sanitat de la Generalitat, Eduard Rius. L’edifici, situat al carrer Onze de Setembre,  tenia 1.145 metres quadrats de superfície construïda, amb un pressupost de 155 milions de pessetes -uns 930.000 euros-.Passarien uns mesos fins aconseguir la plena operativitat.

L’entrada plenament en funcionament de l’equipament sanitari s’havia anat endarrerint, amb terminis  d’obertura incomplerts per part dels responsables municipals i de la Generalitat, fins arribar gairebé als dos anys. La raó, segons apunta el doctor Joan Maria Adserà, llavors director dels Serveis Territorials de Salut de la Generalitat, eren la complicada tramitació de permisos o llicències que requeria obrir un equipament com és un centre d’assistència primària i també la confecció de la plantilla a través de la convocatòria de places.

Durant la fase de construcció, l’Ajuntament de Torredembarra hi volia dir la seva i qui llavors era regidor de Sanitat, el doctor Josep Mercadé, recorda que una de les propostes que es feia des de ¡’administració local a la Generalitat era fer dues entrades a l’edifici, per diferenciar les urgències de les visites programades, però la petició no va ser atesa. Mercadé assenyala que, a la llarga, s’ha acabat fent un accés específic per a urgències.

Gestionada per la Fundació de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona -que després es va convertir en la Xarxa Santa Tecla-, el maig de fa 25 anys, l’Àrea Bàsica de Salut Torredembarra començava la seva activitat amb un equip de 14 metges i 15 infermeres, a més, de dos pediatres, un odontòleg, un auxiliar de clínica i vuit auxiliars administratius. Una plantilla d’una quarantena de professionals De tota aquesta plantilla, a l’edifici del CAP hi treballaven quatre metges, dos pediatres, sis infermeres, un odontòleg, un auxiliar de clínica i cinc administratius, amb l’objectiu de garantir l’atenció les 24 hores del dia, cobrint una població de 20.000 persones, de deu municipis diferents.

Canvi radical en el mapa sanitari del Baix Gaià

La creació de l’Àrea Bàsica de Salut de Torredembarra significava una reordenació dels serveis d’atenció primària al Baix Gaià, que fins llavors havia funcionat amb consultoris i ambulatoris en els municipis que tenien personal propi i alguns reforços de metges i infermeres i amb molts pocs recursos i escassa coordinació amb els especialistes. El primer coordinador de l’ABS Torredembarra va ser el doctor Josep Bitria, que era metge a la Pobla de Montornès després de tornar a finals dels anys vuitanta d’Astúries on ja havia treballat en planificació sanitària. El van escollir els seus mateixos companys i el va confirmar la Fundació de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, que gestionava les ABS del Tarragonès i el Baix Penedès.

“El canvi va ser total. Amb l’entrada en servei del CAP Torredembarra es va garantir l’assistència les 24 hores en aquest territori gràcies a les guàrdies però també l’atenció curativa, rehabilitadora i preventiva”, recorda Bitria, que també explica que es va iniciar un procés d’informatització que va durar uns quants anys i poc a poc van anar passant a la història les carpetes amb els historials mèdics, que incloïen fins i tot els codis de barres dels medicaments receptats. Bitria va deixar el CAP Torredembarra el 2003 quan de la Xarxa Santa Tecla li va proposar assumir la coordinació de l’equip de primària de l’àrea de Llevant de Tarragona i després va coordinar l’atenció primària de la Xarxa. El va succeir el doctor Paco Rodríguez, que uns anys després va deixar el lloc al doctor Faustino Güerri.

D’aquells primers anys, Bitria explica que disposaven de material que fins llavors no havien tingut, com el cas dels medicaments d’urgència. Però en breu, les noves instal·lacions es van començar a quedar petites per a un territori que incrementava la població sensiblement any rere any. El doctor Juan Muñoz, l’actual coordinador de l’ABS Torredembarra i que es va incorporar a la seva plantilla l’estiu de 2002 com a reforç d’estiu, recorda que llavors ja es parlava d’un CAP nou. Els estius precisament eren molt intensos a causa de l’augment de la població en localitats molt turístiques. “A l’estiu ateníem tantes urgències com a l’Hospital de Santa Tecla”, apunta Bitria. Muñoz, que venia de Saragossa, era un d’aquests reforços d’estiu que, per canvis en la plantilla, en pocs mesos es va convertir en metge titular.

Més de setanta professionals

L’octubre de 2021, el doctor Juan Muñoz va assumir la coordinació de l’Àrea Bàsica de Salut de Torredembarra, ocupant el lloc del doctor Faustino Güerri. A més de l’experiència acumulada durant gairebé dues dècades com a metge de primària, havia cursat un màster de gestió sanitària. Fa poc més d’un any van entrar en servei al CAP Torredembarra dos mòduls prefabricats -un per a urgències i l’altra per a pediatria- per intentar pal·liar la manca d’espai a l’edifici ara central. I més amb la incorporació de diferents professionals de la salut a través del Pla d’Enfortiment de la Generalitat: dos psicòlegs, una nutricionista, dos higienistes dentals, dos fisioterapeutes. D’aquesta manera, els professionals de l’ABS Torredembarra superen la setantena de professionals. Muñoz considera molt necessari el nou CAP. El Departament de Salut ha previst iniciar-ne la seva construcció el 2025.

L’actual coordinador assenyala els problemes que té l’ABS Torredembarra: molta dispersió geogràfica, manca de personal i l’accessibilitat. Aquests dos darrers són generals al sistema sanitari català. Muñoz apunta la integració de la tecnologia i la intel·ligència artificial i la recuperació del prestigi de la primària com els reptes del futur més immediat i també la coordinació amb les cinc residències geriàtriques que hi ha a la zona, però també  considera que “Torredembarra té un ecosistema en el sector de la salut  ple de talent”. Ara li falta un nou CAP que cobreixi les necessitats d’un territori en creixement i cada cop més complex.

Fotos: A dalt, imatge de la inauguració del CAP de Torredembarra el juny de 1997 i, a baix, el centre sanitari a l’actualitat. / DIARI DE LA TORRE/ TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This