La neteja, la seguretat, l’habitatge i el turisme, principals temes del debat electoral a vuit de TAC-12

JORDI SALVAT – Torredembarra, 13/5/2023

El segon dia de la campanya electoral a Torredembarra ha viscut el primer debat electoral, organitzat per TAC-12 i Ona la Torre, i que ha comptat amb vuit dels deu candidats a l’alcaldia. Hi han estat presents les forces polítiques “significatives” en terminologia de la Junta Electoral i hi ha faltat Valents i Alternativa Torredembarra. Això vol dir que, a més dels grups que ara estan al ple municipal -ERC, PSC, Junts i Ara Torredembarra, que té la meitat dels drets de Junts a través del PDeCAT- hi eren la CUP, el PP, En Comú Podem i Vox.

Moderat per la periodista Roser Marquès, el debat s’ha estructurat en dos blocs -el primer dedicat als serves i el segon a projectes i propostes d’inversions per als propers quatre anys- i un minut per a cada alcaldable i s’ha acostat a l’hora i tres quarts de durada. El millor que podeu fer és veure’l AQUÍ però us ofereixo alguns apunts.

Un debat a vuit com aquest, malgrat que els candidats tenien només un minut d’intervenció inicial per bloc i quatre minuts per interpel·lar-se, ha generat pocs moments de veritable enfrontament entre els alcaldables i més amb l’interès d’alguns dels participants de donar a conèixer el màxim de propostes del seu programa en el poc temps de que disposaven enlloc de confrontar posicions amb els seus rivals.

Vox ataca l’alcalde

El cap de llista de Vox, Javier Ramírez, ha estat el primer a intervenir i el que ha buscat des del primer moment més l’atac directe contra l’alcalde, Eduard Rovira, donant continuïtat a les intervencions en els darrers plens municipals. Ha protagonitzat els moments de més tensió. Ha afirmat, per exemple, que els treballadors tenen ordres de netejar més la zona on viu l’alcalde i ha acusat Rovira de cometre irregularitats en contractes -i s’ha reivindicat com qui l’ha portat als tribunals-, d’afavorir alguns funcionaris municipals i de mentir diversos cops, com en les ocupacions d’habitatges. Rovira ha mantingut el tipus no baixant a l’arena i limitant-se a desmentir algunes de les acusacions i defensant la legalitat de les seves actuacions.

Els candidats de la CUP i En Comú Podem Toni Sacristan i Luisfer Turrens respectivament, han posat l’accent social i més radical en les propostes. Era el que els tocava. Però mentre Turrens portava preparades una sèrie de xifres i estudis per recolzar les seves argumentacions, Sacristan ha posat un component ideològic més fort en el seu discurs i fent valer la seva presència al ple entre els anys 2015-2019. Turrens ha fet propostes com una borsa d’habitatge, un menjador social comunitari o una infraestructura verda, igual que altres xarxes de serveis, un pla a llarg termini basant.se en experiències exitoses en altres ciutats. “No prometem obra nova, sinó rehabilitar espais degradats com el Teatre Auditori i l’antic Escorxador per convertir-lo en un hotel d’entitats”, ha apuntat Sacristan, que també considera necessari replantejar model urbanístic de Torredembarra, ja que cada cop té més grans superfícies que fan mal al petit comerçi crear un parc públic d’habitatges: perquè “és un dret i no producte de mercat”.

Comuns i cupaires han parlat de polítiques feministes i LGTBI i han situat l’habitatge en el centre del debat, denunciant els problemes d’accés a l’habitatge i l’emergència habitacional. D’aquí s’ha passat les ocupacions, on la dreta ha defensat la propietat privada amb Ramírez acusant Rovira de fomentar les ocupacions i anunciant la proposta de crear una unitat especial anti-ocupació dins la Policia Local. L’alcalde, per la seva banda, s’ha defensat afirmant que l’Ajuntament s’ha mogut seguint la llei.

Estranys companys en la remunicipalització

La remunicipalització de serveis com la neteja viària i la recollida de la brossa, el gran tema de l’inici del debat, ha generat estranyes coincidències, com la de Vox amb la CUP i En Comú Podem. No han faltat els matisos, però.  Núria Gómez (PP) ha volgut anar més enllà de la neteja i la recollida de la brossa, parlant de plagues de mosquits i panderoles, però ningú hi ha entrat. Gómez ha estat de les que ha fet servir un to més conciliador marcant distàncies amb Vox, tot i que ha situat la seguretat i la lluita contra l’ocupació com a prioritats. Però ha estès la mà a pactes, en matèries com la neteja i la brossa, les grans protagonistes del darrer tram de mandat i també el debat.

Des de Junts per Torredembarra, el seu alcaldable, Xavier Suàrez, ha estat potser el que des del primer moment ha volgut presentar més propostes del seu programa, criticant, això sí, la neteja del municipi apostant per la recerca del consens en el model de futur. La potenciació del polígon industrial, la instal·lació de plaques solars als edificis municipals, eliminar el combustible fòssil dels vehicles de la Brigada, un pla estratègic de l’oci nocturn, la remodelació integral Llar de jubilats, l’ampliació dels equipaments esportius o destinar un magatzem a les colles de Carnaval han estat algunes d’aquestes propostes.

El candidat d’ARA Torredembarra, Jordi Sansalvador, ha convertit un hospital de referència al Baix Gaià com la seva proposta estrella -titllada d’”irreal” per l’alcalde- i també ha apostat per la creació de consells de barri,  arreglar carrers i voreres i pacificar zones escolars i la neteja visual de carrers i places, acabant amb cables de la llum penjats per tot arreu i papers a les parets. Ha estat també el valedor de grans consensos i de pressionar altres administracions per obtenir recursos per a equipaments.

Neteja i brossa, punt de fricció entre Pino i Rovira

Vale Pino (PSC) ha atacat l’alcalde per la seva gestió dels contractes de la neteja i la brossa, recordant que els van fer conjuntament quan compartien covern. Ha defensat que estaven ben dimensionats i no s’han executat correctament. Rovira s’ha defensat amb les limitacions del contracte i contradiccions jurídiques no tancades: “No poden fer la feina amb el que posava al plec”. Segons l’actual alcalde, ara hi ha més gent vivint a Torredembarra i han canviat hàbits de compra generant nous residus, a més de la novetat del porta a porta en alguns barris.

Pino ha apostat per un model d’empresa mixta per al futur per garantir la feina als actuals treballadors i aquí ha topat amb Turrens (En Comú Podem) i Sacristan (CUP). L’alcaldable socialista ha lamentat haver acabat el mandat sense CAP, piscina coberta ni comissaria i tenir uns equipaments municipals descuidats. Ha apostat per més parcs salut i de socialització animal -evidenciant la seva satisfacció per no quedar-se sol com fa quatre anys en la política animalista-, més voreres, asfaltat i connexió amb els barris i acabar el Teatre-auditori i l’escorxador.

Eduard Rovira (ERC) ha exhibit acció de govern i s’ha volgut erigir com a garant de la salut econòmica del consistori -passant del 110% al 51% d’endeutament respecte el pressupost- i s’ha defensat de les diverses acusacions d’inacció i mala gestió amb la pandèmia i les limitacions pressupostàries d’un municipi que ha de donar serveis a més de 20.000 habitants amb els recursos que l toquen per no tenir un cens amb aquesta xifra. Ha dibuixat un proper mandat de planificació, amb el POUM com a gran repte i la sostenibilitat com a eix principal, a més de seguir amb la remodelació i peatonalització de més carrers.

Dos clàssics: turisme i l’antic Escorxador

En la part final del debat ha entrat un clàssic dels debats electorals torrencs com és el model turístic i la necessitat d’uns hotels que mai arriben. Els candidats no s’han posat d’acord en si el turisme familiar i de sol i platja està caducat i calen nous mercats, com l’esportiu, el de patrimoni o més ecosostenible. Turrens (ECP) ha rebutjat el model de Salou i el Hard Rock i Sacristan (CUP) el tursme depredador. També la recuperació de l’antic escorxador ha sortit en diverses intervencions. Des de fa anys, en tots els debats i programes surt, però allà està governi qui governi: dormint els son dels justos.

El debat ha acabat amb el minut d’or, l’hora de mirar a càmera i demanar amb una certa solemnitat el vot, que no sabem si molts torrencs i torrenques canviaran després de veure el debat. El divendres vinent, 19 de maig, a les 19:30 hores a Cal Maiam, una nova oportunitat per veure un debat. Serà el cara a cara entre els candidats més votats fa quatre anys: Eduard Rovira (ERC) i Vale Pino (PSC), organitzat pel Torredembarra Actualitat.

Foto: Els vuit candidats i la moderadora aplegats a la Sala del Mar. / TAC-12

Hemeroteca

Tweets recents

Share This