El Banc Blau, un projecte per crear xarxa i vincles a través d’entitats i activitats torrenques

TRINI HUGUET 

Un banc, una amiga i una tarda per poder parlar extensament, anar a una de les excursions que fa cada setmana l’associació La Torre Camina o anar a un dels tallers o conferències que proporciona el Grup de Dones. Encara que pot semblar estrany, tot això ho podria prescriure un metge per complementar o reduir alguns medicaments. Per exemple, a l’Àrea Bàsica de Salut de la Torre, hi ha grups psicoeducatius on psicòlogues de benestar emocional i salut comunitària com la Inma Santanna i la Cristina Bárcena acompanyen les necessitats de les persones que hi participen. Després de treballar-les, l’última fase d’aquests grups és una prescripció social. És a dir, segons el perfil de cada pacient se li proposen algunes entitats o activitats on poden socialitzar i continuar treballant l’autocura.

Socialitzar genera benestar i, per tant, salut

Bárcena apuntava: “Tot és salut, al final poder estar amb altres persones genera benestar emocional i físic”. De fet, buscar la salut a través d’actius, com entitats del poble, és un dels objectius del Banc de la Salut, també anomenat Banc Blau. Ana Merino, directora de la biblioteca Mestra Maria Antònia i membre del grup motor del Banc de la Salut, explicava: “El projecte inclou entitats com a la biblioteca perquè des del CAP el que ens van explicar és que volien fer una prescripció més social, no tanta prescripció de medicines. A vegades quan estem tristos ens va molt bé prendre’ns una píndola, però si surts a caminar amb les amigues, xerres, vas fins a Baix a Mar… això ja et canvia el dia”. “Volem que sàpiguen que tot això està a la comunitat, és coneixeu-ho i donar-ho a conèixer i que cadascú tingui l’opció de poder accedir a aquests recursos”, remarcava Bárcena, també membre del grup motor.

Aquest projecte voluntari i sense acabar de ser una associació va néixer l’any 2019 quan diverses persones van sortir al carrer amb un banc blau, per tenir una imatge cridanera i que atragués la gent. El grup volia saber com definia la població el concepte salut i què faltava al municipi en aquest àmbit. Amb la pandèmia, però, tot es va aturar. Ara bé, per Santana, també una de les membres de l’equip motor del Banc de la Salut, la represa va ser molt fàcil: “Només va caldre escriure al WhatsApp: «Senyors reactivem això?» I quinze dies o una setmana després, ja estàvem asseguts fent una reunió”.

“Encara no hem rebut un no per resposta”

El Banc Blau es va reactivar l’any passat i es troben en fase de fer el llistat d’actius per poder fer una xarxa útil i que serveixi com a eina per aquella gent que vulgui crear vincles i socialitzar. Bárcena aclaria: “De manera individual la gent no hi anirà, se’n beneficiaran de manera quan ja es vagi fent aquesta xarxa. La idea és que hi hagi la interconnexió amb les entitats per poder donar un servei a la resta de la comunitat i de manera indirecta ja es donarà aquest benefici”. En aquests mesos han aconseguit localitzar a la Torre una trentena d’actius que vulguin apuntar-se al projecte. Ho han assolit a través del boca a boca, la pàgina web del Cercador d’Actiu i salut de la Generalitat, on encara les entitats torrenques es poden apuntar per després formar part del Banc de la Salut, o anar a picar a la porta de les associacions.

Bárcena remarcava que a banda de les reunions del Banc Blau visiten aquelles que no hi poden anar: “També ens agrada anar a casa seva, ens han obert les portes, ens han explicat com funcionen, el que fan i nosaltres els intentem traslladar el projecte”, tot això per crear implicació i una mirada comunitària. A més, Santana afegia: “Ara mateix el que fem és voluntari, intuïtiu, informal i molt satisfactori perquè encara no hem rebut un no. Sí que hem rebut un: «Potser ara mateix en aquest projecte no ho veig, però si us plau, vull estar-hi». Però mai un: «No sé de què em parleu, no vull estar-hi»”.

Durant aquest temps també han fet col·laboracions entre les entitats que ja hi havia al Banc de la Salut. “Durant les petites iniciatives que hem fet fins ara, com tallers o xerrades, la resposta de les persones que es beneficien d’aquests projectes sabem que ha estat molt positiva”, deia Santana.

Un futur a la Fira de la Salut

Aquest 2023 el Banc Blau volia dur a terme una Fira de la Salut que consistia en un espai d’exposició tant de dinàmiques i activitats com de paradetes que tinguessin a veure sobre l’àmbit de la salut. En aquell espai volien presentar-se a la població de la Torre i donar-se a conèixer altra vegada. No obstant això, no s’ha pogut fer pels tempos de les eleccions electorals i el fet que és un projecte nou. “Hem après que les coses s’han de fer amb uns ritmes, amb uns protocols, tancant coses i tenint moltes més en compte”, remarcava Santana. Tanmateix, la motivació dels membres del Banc de la Salut segueix a màxims i asseguren que l’any que ve la Fira es farà i tindrà continuïtat de manera anual. Aquest entusiasme també es trasllada per continuar creixent com a xarxa de recursos per donar resposta a la comunitat i plantejar-se nous projectes i objectius.

Foto: D’esquerra a dreta, Imma Santana, Ana Merino i Cristina Bárcena. / TRINI HUGUET

Hemeroteca

Tweets recents

Share This