L’entrada d’aigua dolça els darrers anys està modificant l’ecosistema dels Muntanyans

JORDI SALVAT – Torredembarra, 14/2/2023

Els qui passegeu sovint pels aiguamolls dels Muntanyans haureu observat que en els darrers anys el paisatge d’aquest espai d’interès natural està canviant. El canyís està guanyant terreny a espècies com la salicòrnia i el limònium i el règim d’aigua de les característiques llacunes també està experimentant variacions molt visibles. La raó és la baixada de la salinitat o el que és el mateix: l’aigua ara és més dolça. I darrera hi ha la mà de l’home.

El geòleg del GEPEC-EdC, Andreu Cacho, explica que l’organització ecologista ja porta anys advertint al Departament de Medi Ambient de la Generalitat i l’Ajuntament de Torredembarra d’aquests canvis. Cacho lamenta que des de la Generalitat no donin importància a aquests canvis ja que argumenten que el canyís també és una espècie protegida i no els preocupa la aquesta situació. “És veritat que el canyís està en molts espais protegits, però el que fa singular Muntanyans és la seva salinitat i l’existència d’espècies autòctones com la salicòrnia i el limònium, que són pròpies d’ecosistemes salins, no com el canyís, que és d’aigua dolça. I ho hem perdut”, adverteix.

La construcció del pas subterrani a l’alçada del polígon Nova Torredembarra fa més d’una dècada sembla marcar l’inici del procés. Aquesta infraestructura va provocar l’entrada d’aigua del nivell freàtic a la zona protegida i una denúncia dels Agents Rurals. Dos tècnics municipals de l’Ajuntament de Torredembarra van ser denunciats i es va obrir una investigació judicial. Aquests treballadors van haver de declarar davant del jutge, però la denúncia no va tirar endavant.

Una nova denúncia a Fiscalia

Les obres de la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra, que van començar el setembre passat, han provocat una altra denúncia judicial. Aquest cop ha estat el GEPEC-EdC qui ha portat a la Fiscalia els vessaments d’aigua dolça a l’espai natural causats per aquestes obres. L’entitat ecologista explica que durant el mes de desembre va rebre una denúncia d’una ciutadana que alertava que les obres de la comissaria estaven extraient aigua de l’aqüífer protegit i abocant-la als pluvials. Aquesta aigua anava a parar a l’Espai d’Interès Natural.

Segons el grup ecologista, ja durant el passat mes d’octubre, es va detectar un augment anòmal del nivell piezomètric dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, sobretot als sectors de l’estany del Sol, estany de Clarà i el Gaianet. S’hi observava una concentració d’aigua molt més abundant del normal,  tot i ser zones que no s’inunden ni tan sols amb la presència de pluges abundants.

En aquest context, el GEPEC-EdC va comunicar aquests fets als Agents Rurals que, en personar-se al lloc dels fets, van informar que hi ha una enorme quantitat d’aigua infiltrant-se a l’Espai d’Interès Natural. Segons els responsables de les obres, el volum d’aigua diari que s’infiltra més d’uns 4.000 metres cúbics.  L’endemà de la inspecció dels Agents Rurals, els responsables de l’obra van instal·lar una canonada per tal que l’aigua s’enviï directament al mar. Segons l’entitat ecologista, no consta cap mena d’avaluació ni estudi que tingués en compte els possibles impactes ambientals ni de l’extracció d’aigua ni del seu abocament a mar.

Tranquil·litat des de les administracions

Les obres de la comissaria continuen endavant malgrat la denúncia. L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, explica que les obres tenien previst bombejar aigües del subsòl i treure-les de la zona per poder construir l’obra i s’ha decidit enviar-les directament al mar perquè amb el sistema de laminació afectava les zones veïnes. Aquests problemes es van detectar el passat 21 de desembre. Rovira assegura que, segons els consta a l’Ajuntament, la direcció de l’obra compta amb tots els permisos de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el fet que aigua de pluja o del nivell freàtic vagi a parar al mar és la cosa més natural quan es fan aquest tipus d’obra.

Des del Departament d’Acció Climàtica mantenen que l’avaluació d’impacte ambiental no és necessària perquè les obres s’estan fent en sòl urbà”. “Tot i això, un cop hem tingut coneixement dels fets, s’ha recopilat tota la informació al respecte i farem seguiment de les obres. Pel que fa a l’extracció d’aigua del freàtic arran dels treballs, ara mateix no es pot aturar, ja que això podria provocar afectacions a la qualitat de l’aigua de l’aqüífer”, afirmen.

L’ACA confirma que les obres es van iniciar amb el permís de l’Ajuntament, autoritzant l’aportació de les aigües del freàtic a través d’una conducció d’aigües pluvials. Des de l’ACA, al tenir constància de les obres, es va instar a fer un canvi d’aquest punt d’abocament, per evitar una possible afectació al funcionament de la depuradora, ja que, en rebre més aigua de la prevista, es podríem produir sobreeiximents a medi, podent provocar afectacions a l’espai natural.

Segons ha pogut saber el Torredembarra Actualitat, fins el passat 30 de desembre, l’empresa responsable de les obres no va sol·licitar l’autorització d’abatiment temporal freàtic i l’abocament a mar, quan ja feia setmanes que estaven fent aquesta operació d’extracció d’aigua, però sense abocar-la directament al mar sinó a la xarxa de pluvials, provocant l’entrada d’aigua dolça als Muntanyans.

Tant des dels departaments d’Acció Climàtica com d’Interior s’estan fent estudis per corroborar que l’abocament d’aigües freàtiques -són aigües subterrànies de la capa més superficial i que no estan contaminades- no afecta a l’espai natural.

Un polígon urbanístic denunciat a Europa

El desenvolupament de Nova Torredembarra, el polígon urbanístic on s’està construint la comissaria està en fals. El GEPEC-EdC ha denunciat a la Comissió Europea que ni en el cas de Nova Torredembarra ni Muntanyans II s’ha fet una avaluació de l’impacte ambiental, cosa que consideren que és il·legal perquè aquest document és obligatori en zones incloses a la Xarxa Natura 2000. “Es tracta d’una infracció urbanística i el procés podria acabar amb una sentència que obligui a desconstruir el polígon o compensar-ho protegint un altre espai com va passar al Delta del Llobregat amb l’ampliació fa uns anys de l‘aeroport”, explica Cacho.

Fotos: Una imatge general de l’EIN dels Muntanyans i la canonada que des de fa unes setmanes aboca directament aigua al mar. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This