REDACCIÓ – Torredembarra, 25/1/2023
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra ha organitzat diferents actes per commemorar el 27 de gener el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i el Memorial Esteve Cañellas Margalló, torrenc deportat pels nazis i mort al camp de concentració de Gusen.
La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que aquesta commemoració continua sent molt necessària per treballar per la memòria històrica i la prevenció del feixisme i és per aquest motiu que l’Ajuntament de Torredembarra forma part des de fa anys de la Xarxa Mai Més d’Ajuntaments que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres camps.
Programa d’actes
A les 18 h, a la Sala Wennberg de la Biblioteca Mestra Maria Antònia: Club de lectura amb la novel·la Suite francesa, d’Irène Némirovsky, víctima d’Auschwitz.
A les 20 h, al Jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia: Acte institucional amb ofrena floral al mural del Memorial Esteve Cañellas. Vol reconèixer la seva figura i honorar totes aquelles persones que van defensar la llibertat i la justícia. Els alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Torredembarra van dissenyar aquest mural, que data del 2017, amb imatges al·legòriques de les persones deportades, els camps de concentració i l’esperança de la pau. La pintura va anar a càrrec del grafiter professional Oriol Leim.
Esteve Cañellas Margalló va néixer a Torredembarra el 27 de març de 1909. Una vegada finalitzada la Guerra Civil es va exiliar a França l’hivern de 1939, va ser enrolat a la 3a Companyia de Treballadors Estrangers (CET) des d’on va participar en la fortificació de la coneguda línia Maginot. Quan els alemanys van sobrepassar aquesta línia va ser capturat, deportat a Àustria i va morir el 15 de gener de 1942 al camp de concentració de Gusen, un dels camps satèl·lits de Mauthausen.
A les 20.30 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar: Lectura del manifest. Tot seguit Concert de Músiques de l’Holocaust, a càrrec del Quartet Brossa. El programa musical inclou diferents peces tradicionals hebrees, zíngares, yiddish, entre d’altres. El concert es complementa amb la lectura de fragments de supervivents als camps de concentració nazis com Primo Levi o Jorge Semprún i també de poetes relacionats amb víctimes com ara Salvatore Quasimodo, León Felipe i Tadeusz Rózewicz. A més dels integrants del Quartet Brossa (Aleix Puig i Pere Bartolomé, violins – Imma Lluch, viola i Marçal Ayats, violoncel) també hi prenen part Gregori Ferrer, acordió, i l’actor Elies Barberà. Els actes són d’accés lliure.
Foto: Imatge de l’acte institucional del 2022: / ANNA F. / AJ, TORREDEMBARRA