‘A Tamarit!’, el primer disc dels Julivert que arriba després de deu anys de trajectòria

JORDI SALVAT – Torredembarra, 23/9/2022

Aquest proper 27 de setembre surt a la venda a les principals plataformes digitals A Tamarit!, el primer disc dels Julivert. Es tracta d’un treball amb deu cançons populars i de taverna en català, basc, castellà, occità i italià, que també es podrà adquirir en els concerts del grup. Hi trobareu temes propis com All i julivert, clàssics com Bella Ciao, el Canto a la libertad de Labordeta o La Gallineta del Lluís Llach. Hem parlat amb dos dels seus quatre membres d’aquest grup del disc i de la seva trajectòria, amb més de 300 concerts.

Per què ha tardat deu anys a arribar el primer disc dels Julivert? “Sempre tenim un batibull d’idees i al final la veu del seny ho ordena. Ha arribat ara, com un procés natural, de tenir bons àudios, ensenyar fora el que estem fent i una excusa per repensar musicalment el grup”, explica el guitarra i veu del grup, Jordi Suñé. Aquest seny ordenador és un dels altres membres del grup, Sergi Clofent, violí i veu, que ha estat el productor del disc.

“El nom del disc el vam estar discutint. A Tamarit! és el títol d’una de les cançons del disc i potser és un dels temes més nostres. Ens va semblar que ens identificava molt. Ens agrada dir que som del Baix Gaià, reivindicar aquesta comarca i Tamarit és un dels llocs que hi ha i el títol d’una cançó que sorprendrà la gent perquè és de les més noves”, explica Gerard Torres, que toca l’acordió diatònic, a més de ser una de les veus del grup.

Molt lligats al Baix Gaià

“Nosaltres pensem que per sortir fora d’aquí i tenir un relat hem de ser ultralocals. És la nostra manera de ser internacionals. Expliquem el que tenim a l’entorn. Fem recerca dels pobles de la rodalia i participem del teixit associatiu no només de Torredembarra sinó del conjunt del Baix Gaià i creiem que A Tamarit! era la cançó que més identificava el grup”, assenyala Suñé, que afegeix: “La nostra filosofia és de tots els estils possibles vinculats la música tradicional aquella que té a veure en cantar, cantar junts. Als Països Catalans tenim un patrimoni oral i ens ho sabem passar bé cantant. Abans es cantava més treballant i ha quedat al subconscient”

Torres, per la seva banda, destaca que són un grup que els agrada fer cantar a la gent i crear un ambient de taverna en els seus concerts i apunta el cas d’Euskadi: “Allà es canta a taula als sopars populars. Tenen un repertori que se saben molt bé.” En el disc hi trobem precisament dues cançons en basc. “Tenim una connexió molt estreta amb el País Basc i d’allí n’hem tret cançons molt boniques. Les que tenim al disc ens van semblar molt identificatives. Ens agrada cantar en euskera”, comenta Torres.

Més de 300 concerts

Aquest ha estat un estiu molt intens pels Julivert i han tocat arreu de Catalunya, superant els 300 concerts en els seus deu anys de trajectòria. “Aquest estiu hem fet un rècord de concerts grans. Venim de la cultura de cantar a les tavernes, a l’Auca, a la Xeriueta, a l’Astut. Ara fenm 40 o 50 concerts a l’any i ve d’aquests darrers anys”, Suñé.

Els Julivert van començar l’estiu al cord del Pirineu, a les Falles d’Alòs d’Isil, han estat a Ridaura, Llagostera, la Conca de Barberà, les Garrigues, Tivissa… També a casa seva. El 27 d’agost van protagonitzar un concert molt especial a la Festa Major de Santa Rosalia. A l’octubre, com fan cada any, tocaran a Euskalerria, concretament  a la localitat navarresa de Tafalla, a la Festa que fan les ikastoles, la festa de la llengua. També han actuart a Anglaterra, i Mallorca.

El paper de Sergi Clofent

Fa cinc anys es va incorporar al grup el creixellenc Sergi Clofent. Hi ha tingut un paper molt important, no només com a violí i veu sinó com a productor del disc. “El Sergi posa ordre a aquest batibull d’idees. Hi ha posat la banya perquè el so sortís unificat. Les cançons estaven, però calia produir-les, i ho ha fet amb l’ajuda de Xavi Barrero, que és el nostre tècnic de so als concerts. Ve de Bongo Botrako i ha estat músic”, assenyala Suñé, que destaca també el paper de Pau Josa, tècnic de llums en arrodonir l’espectacle que ara ofereixen els Julivert. “Ara som sis. És el concepte d’espectacle. No només estàs cantant sinó tot el que et dona l’entorn. Les llums i el so hi fan moltíssim”, destaca Torres.

David Morlà, baix i veu, company de Suñé a un altre projecte musical, Tres, és l’altra peça bàsica dels Julivert. Lligat al teixit associatiu torrenc, com la resta, Morlà és un estudiós de la música. És d’aquells que no en tenia prou amb el seu paper a la Festa Major de Torredembarra  i encara volia tocar més. D’aquí va sortir el grup musical L’hort del Nap, que al cap de poc es va convertir en Julivert i, una dècada després, ja té el seu primer disc. “Ara volem rodar aquest disc i tocar-lo a molts llocs, assaborir la feina que hem fet i que la gent la gaudeixi”, conclou Torres Gerard.

Foto: D’esquerra a dreta, David Morlà, Jordi Suñé, Gerard Torres i Sergi Clofent. / DAVID MAGRINYÂ VALLS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This