CRÒNICA l La peça 1 del cas Torredembarra, vista per sentència

JOSEP SÁNCHEZ – Tarragona, 1/7/2022

La peça 1 del cas Torredembarra, que fa referència als lloguers dels locals de Clarà i la comissaria de la Policia Local, ha quedat vista per sentència. Aquest divendres, 1 de de juny, acabava una vista oral que s’ha allargat durant set sessions -una més de les que estaven previstes- repartides en dues setmanes a l’Audència de Tarragona. Ara, els acusats -entre els quals hi ha l’exalcalde Daniel Masagué, exregidors, tècnics municipals i empresaris- queden a l’espera de la sentència. Entre aquests ja no es troben ni l’exregidora Francisca Felguera ni el treballador d’Efial Xavier Xifra, que han quedat absolts després de veure com l’acusació retirava els càrrecs contra ells.

Després d’unes primeres sessions centrades en les declaracions dels testimonis, en aquesta segona setmana de judici ha arribat el plat fort de la vista oral, amb la declaració dels acusats i els informes finals del fiscal i els advocats defensors.

Masagué defensa la seva gestió

L’estratègia de l’exalcalde Daniel Masagué va passar per respondre només a les preguntes del seu advocat i protagonitzar una intervenció final ja a la sessió de divendres. L’exbatlle va voler transmetre el missatge que els dos lloguers es van fer en benefici del municipi. En el cas del local de la Policia Local, va remarcar que la nau que es va llogar tenia les característiques ideals per acollir el cos i va justificar la urgència per l’estat en què es trobava l’anterior seu. Pel que fa al local de Clarà, va recordar que va promoure una modificació del contracte d’arrendament per passar a pagar la meitat del lloguer i va afegir que si no es va fer res allà va ser perquè no es va poder aprovar la sol·licitud d’un crèdit per inversions en perdre la majoria al ple. En tot cas, va deixar clar que aquells diners no es perdien, ja que amb l’opció a compra era com pagar a terminis.

Masagué també va reiterar l’”animadversió” que el secretari municipal tenia cap a ell i que es traduïa, segons va apuntar, en una cinquantena d’informes en contra que li impedien “fer política”. En el seu parlament final, va intentar desmuntar els arguments de la Fiscalia, assegurant que aquests es basaven en els informes negatius del secretari, que considerava parcials.

El fiscal, que va presentar el seu informe final dijous, va defensar els informes del secretari i va recordar que Masagué ja havia estat condemnat en peces anteriors amb informes seus incorporats a la causa. A més, també va apuntar que no estava justificada “ni la idoneïtat ni la singularitat” dels dos locals i va destacar que els expedients d’arrendament s’haurien d’haver fet per concurs públic. Finalment, va destacar que hi va haver una connivència entre actors públics i privats per beneficiar els segons en perjudici de l’administració.

Entre la resta d’acusats, destaca la intervenció dels altres regidors que formaven part de la Junta de Govern Local. José Oviedo, regidor encarregat de la Policia, va comentar també que el nou local que es volia destinar al cos municipal oferia una millora important en el servei.

Felguera, absolta

Francisca Felguera, finalment absolta, afegia que tornaria a signar la modificació dels dos contractes que es van fer posteriorment, ja que suposaven millors condicions per a l’Ajuntament. Altres regidors, com Pere Font i Santiago Ardèvol, van remarcar la necessitat de més equipaments i que van confiar en el criteri que exposaven els tècnics.

Abans d’acabar el judici, l’acusació va afegir la petició dels delictes de frau continuat a l’administració i frau a l’administració, segons els acusats. Aquests delictes se sumen als de prevaricació i malversació, pels quals es demanen entre quatre anys i mig i dos anys de presó, fins a nou d’inhabilitació i pagar 330.000 euros a l’Ajuntament.

Foto: Un moment de la declaració de Daniel Masagué durant el judici de la peça 1 del cas Torredembarra. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This