ENTREVISTA l Josep Maria Guasch: “Ens preocupa molt que es deteriori el casc antic com està passant en poblacions properes”

JORDI SALVAT

Esquerra Republicana s’ha quedat sola per primer cop sola en aquest mandat aprovant un pressupost municipal per al 2022 que ha hagut d’esperar fins el passat 24 de febrer per tirar endavant. El PSC i Junts es van abstenir i Ciutadans i el regidor no adscrit van votar-hi en contra. Dels números de l’Ajuntament de Torredembarra, però també d’Urbanisme i Comerç, en parlem en aquesta entrevista parlar amb el titular d’aquestes carteres, Josep Maria Guasch.

El pressupost municipal per al 2022 s’ha aprovat a finals de febrer malgrat que el govern d’ERC té majoria absoluta. Per què no es va poder aprovar el desembre? 

La primera raó és que ens va descol·locar una mica l’octubre, quan ja estàvem treballant en el pressupost, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’impost de la plusvàlua. El decret del govern espanyol no va sortir fins a el novembre i significava que tots els Ajuntaments deixàvem d’ingressar una part important de les plusvàlues. Va caldrà un estudi d’Intervenció sobre quin impacte teníem, que serà d’uns 700.000 euros. I això ens va portar feina. L’altra raó és la Relació de Llocs de Treball (RLT), que encara s’havien de tancar alguns temes que feien modificar una mica el pressupost.

Amb el nou pressupost ja es va aprovar una primera modificació de crèdit. 

Si haguéssim aprovat el pressupost a finals de desembre, que era la intenció inicial, hauríem suposat com tancaríem l’exercici 2021 amb una valoració superficial d’Intervenció i Tresoreria, perquè fins febrer o març no es tanca tot el pendent de l’any anterior. Vam fer llavors una previsió de crèdit de 2,1 milions d’euros preveient les inversions i despeses. Però al febrer ja tenim el tancament del 2021 i ens trobem que el romanent de tresoreria que preveiem no era d’un milió d’euros, com l’any passat, sinó tres per diferents motius. I decidim demanar només un milió de finançament extern i la resta tirar d’aquest aquest romanent. Això fa que aquell mateix dia fem una modificació de crèdit.

Per què l’Ajuntament de Torredembarra ha ingressat més diners del que es preveia aquest 2021? 

Per una banda hem tingut més ingressos del previst inicialment en el pressupost de 2021. Principalment, IBI, d’aquells que nosaltres posem a la partida de dubtós cobrament. Hi ha hagut una sèrie de promocions immobiliàries que amb la crisi van anar a la SAREB. Aquesta ho ha venut i el que ho ha adquirit ha liquidat l’IBI. Això ens va representar aproximadament uns 600.000 euros. I uns altres 400.000 euros han vingut d’impostos i taxes d’obra major i menor de la regidoria d’Urbanisme. Això ha compensat la reducció de la plusvàlua. Al romanent també han anat les partides que no s’han pogut executar per falta de temps o no s’han acabat d’executar.

En aquest pressupost per primer cop ERC no ha aconseguit cap vot a favor del pressupost. Li sap greu no haver aconseguit cap vot afirmatiu més enllà del govern? 

Sí, però es pot fer una doble lectura. Jo no havia parlat amb els regidors socialistes i personalment no sé gaire el motiu de la seva abstenció, perquè ens havien demanat coses com els plans locals d’ocupació i amb la modificació de crèdit els hem dotat de pressupost.

Des del PSC es queixen que no s’han executat algunes inversions que havien pactat. 

És possible. A vegades ens falta la capacitat per desenvolupar tot allò que volem fer, ja sigui per falta de temps, de personal no s’acaba d’executar aquell any. Però s’executarà el següent.

Analitzant els pressupostes veiem que hi ha una partida més gran d’inversions pendents no executades el 2021 -3,5 milions- que previstes per al 2022 -2,6 milions-. 

Hi ha una part, uns 700.000 euros, que es paguen el 2022. En el tema de la piscina coberta, que és una quantitat important, més d’1,7 milions d’euros, hi ha hagut diversos entrebancs tècnics, d’interpretació i ara sembla que ja estem a la fase final, esperant que l’aprovi el Consell Esportiu de la Generalitat. Segurament ens trobarem una actualització de preus, amb la pujada d’algunes matèries. Intentarem que les obres afectin el menys possible la pràctica de l’esport i les obres començarien després de l’estiu.

La gran inversió aquest 2022 és la remodelació de la plaça Catalunya i el seu entorn, amb més de 500.000 euros. 

El projecte està enllestit i en breu sortirà a concurs i inclourà el tram del carrer Lleida que connecta la plaça Catalunya amb el carrer Pere Badia i segurament també el carrer Girona, que va de la plaça Catalunya al passeig Miramar. Completarem tota aquesta zona.

També trobem una partida al pressupost per actuar en un espai que molts governs anteriors ho han volgut fer i no han acabat de tirar-ho endavant: l’antic Escorxador. 

Tenim una partida de 40.000 euros, que és per treure la uralita. Ha de fer-ho una empresa especialitzada i té un cost elevat i s’iniciarà aviat. Des de Cultura es va tenir reunions amb entitats perquè opinessin sobre que hi podria anar en aquest edifici i la seva distribució interior. Però no puc assegurar que sigui durant el 2022. I aquí buscarem subvencions, ja sigui de la Diputació, de la Generalitat o Next Generation perquè creiem que és un edifici emblemàtic de Torredembarra. Serà una inversió molt important.

Parlant del nucli antic, passejant-hi ens hi trobem molt edificis en ruïna o tancats. Al pressupost hi ha una partida de 20.000 euros per ajudes a rehabilitació d’edificis. No és molt petita? 

És una partida inicial i, amb el romanent positiu que tenim, l’ampliarem, sempre i quan hi hagi demanda. De totes maneres, estem veient que s’estan arreglant moltes cases, al carrer Freginal, carrer Ample, carrer Major…  Hem de donar-hi una empenta. Ens preocupa molt que es deteriori el casc antic com està passant en poblacions properes. Ara estem mirant les bases d’aquests ajuts i les diferents línies de subvenció, com les enfoquem. Tenim una altra línia que és d’ajudes al petit comerç del cas antic, per rehabilitar un petit negoci d’aquesta zona o establir-s’hi allí. Tenim una quantitat inicial petita de 5.000 euros, però s’ampliarà si veiem que funciona. Volem donar un caire comercial a aquesta zona.

Ampliant el focus, ni el 2021 ni el 2022 hem vist al pressupost una partida per al Pla d’Ordenació Urbana Municipal. El nou POUM el deixen per al següent mandat? 

Quan la Clara Solivellas era regidora d’Urbanisme va fer la Memòria Social i jo mateix vaig iniciar el Pla Local d’Habitatge Social, que amb el Covid s’ha endarrerit i ara ens falta la part de la participació ciutadana, que és obligatòria. El departament que ho porta ara està amb la votació del futur de l’Alfa i Omega i quan acabin s’hi posaran. També hem fet el Pla Local de Desenvolupament Econòmic. Per pla director del litoral, la Generalitat ha suspès llicències des del Maresme al Montsià i ara ens tenen totalment parats. Els municipis afectats hem tingut un parell de reunions amb la Generalitat i ens van transmetre que la idea és regular igual que hi ha fet a la Costa Brava i no seguir amb el creixement urbanístic massa anàrquic d’abans de la crisi de 2008 i fer unes ciutats compactes, més taca d’oli que es vagi escampant. Ens han de convocar municipi per municipi i veure quines línies ens marcaran i això ens marcarà molt quin Pla Urbanístic haurem de fer. Els que tenim plans urbanístics anteriors a la darrera llei urbanística, que és el nostre cas, ens van dir que ens hem de posar a treballar en un nou pla. Però hem d’esperar a aquestes línies que ens marquin per començar. Confiem que el 2023 la Generalitat ho tingui clar.

Quan acabi aquest mandat portarà vuit anys com a regidor. Té la intenció de repetir? 

No ho tinc decidit. Penso que vuit anys dedicat a l’Ajuntament són molts anys. Ja està bé que vingui gent jove. Passat l’estiu tots els partits començaran a moure fitxa.

Acabem parlant de comerç. Hi ha empreses interessades a instal·lar mitjanes i grans superfícies a Torredembarra?

Fa uns mesos vam fer una modificació que vam fer de l’ordenament urbanístic per intentar distribuir aquestes possibles marques estiguin relativament tocant al poble i s’hi pugui anar caminant i donis vida a la zona. Jo sempre poso l’exemple de quan Zara es va instal·lar al centre de Reus i hi van haver queixes dels comerços; ara quan el van treure hi va haver la mateixa manifestació a la inversa. Si la gent vol anar a la Zara va al Zara i si està al centre la gent va al centre i hi passeja i passes pel davant d’ una altra botiga o fer un cafè. I això dona vida. Igual que no es pot evitar això tampoc es pot evitar que la gent compri per internet. Es pot defensar la botiga tradicional i nosaltres ho fem amb subvencions i campanyes com el Rasca Rasca. Des de la Cambra de Comerç sempre destaquen que a Torredembarra tenim un eix comercial que està per sobre de la mitja de les poblacions de la zona i això ho hem de conservar i potenciar.

Foto: Josep Maria Guasch és regidor d’Hisenda, Urbanisme, Indústria i Comerç. / CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This