Goretti Gatell: “Sort la majoria de gent ha decidit vacunar-se i això fa d’escut davant la gravetat de la Covid-19”

JORDI SALVAT

L’atenció primària ha rebut l’impacte més fort de la sisena onada de la Covid-19, que ha registrat la xifra de contagis més alta des de l’inici de la pandèmia a causa de la irrupció de la variant òmicron. Per això hem volgut parlar amb la catllarenca Goretti Gatell, coordinadora de l’Equip d’Infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Torredembarra.

Com ha sortit l’equip d’infermeria de l’ABS Torredembarra d’aquestes festes de Nadal?

Bé. És una època que l’esperàvem molt, perquè volíem fer vacances. Les necessitàvem. Hem tingut pocs contagis dins l’equip i això ens ha permès repartir-nos i descansar alguns dies, però la feina se’ns ha multiplicat. La sisena onada de la Covid-19 ens està donant molta feina. La nostra feina habitual del seguiment dels pacients l’hem de fer igual i hem passat dies de molta feina.

Aquesta sisena onada, marcada per la variant òmicron, quines diferències té amb les cinc anteriors?

En aquesta onada, com no s’ha aturat l’activitat laboral o escolar i hem seguit fent una vida normal, hem vist com els contagis s’han anat produint. Sí que és una variant amb què les complicacions que tenen les persones són menors. Per tant, la gravetat dels casos que veiem és menor i no hi ha tanta gent que hagi d’ingressar als hospitals o vagi a la UCI. Però tenim molts pacients en un procés de constipat, d’afectació a les vies altes, amb mal de coll, maldecap, mocs, malestar general… Sort que una majoria de gent ha decidit vacunar-se i això fa d’escut davant aquesta gravetat de la malaltia.

La variant òmicron està convivint amb la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Com està sent aquest procés?

La cobertura de la vacuna a majors de 70 anys ja està en nivells alts, amb més del 90%. I això vol dir que les persones grans han pres consciència d’aquesta importància d’estar vacunats. I ara estem en el procés de vacunar els nens de 5 a 11 anys i els més grans de 40 anys, que es poden posar la dosi de record en els centres de vacunació. Només cal entrar a la pàgina web de CatSalut i demanar cita. És molt convenient.

Com intentaria convèncer la persona que no es vol vacunar?

És difícil. Són situacions molt personals. Quan algú pren una decisió com aquesta és que té unes conviccions davant la salut i les vacunes. Com a sanitaris, nosaltres hem de recomanar la vacuna perquè és l’única manera que aconseguirem que aquesta malaltia deixi de ser pandèmia, es faci endèmica i s’acabi normalitzant. Com la grip, que ve cada any. Vacunem els més grans, que són els que tenen més risc, però la resta de gent l’agafen però d’una manera fluixa, que no et fa acabar a l’hospital, a la UCI  fins i tot la mort. La grip cada any provoca morts però en edats molt avançades i amb persones amb moltes patologies.

Viem efectes secundaris importants en persones que se’ls ha administrat la tercera dosi.

Ara ens trobem que la persona pot haver rebut una o dues vacunes o haver passar la Covid amb símptomes o sense símptomes i, com les terceres dosis són estàndars, els seus efectes secundaris van molt lligats a com les gestiona el sistema immunitari de cada persona. Amb la tercera dosi, ens trobem casos que poden donar més simptomatologia, però no són importants en el sentit que prenent un paracetamol cada sis o vuit hores es pot anar controlant.

AL CAP de Torredembarra veiem sempre moltes cues a l’exterior. Com és el dia a dia dins d’un centre de salut com aquest, que fa que costi gestionar la gent que hi arriba?

Nosaltres hem de conviure amb els pacients Covid i els que són greus o moderats els hem de visitar i hi entren al CAP. Hem de controlar molt bé els flux de la gent. Les cues ens serveixen per distingir quins són els trajectes que ha de passar un pacient dins el CAP i no barrejar qui té simptomatologia compatible amb Covid i qui no. Ara estem ampliant l’espai del CAP precisament per això, per reduir el temps d’espera i les cues.

L’entrada en servei d’aquí a poques setmanes d’aquests dos mòduls prefabricats que amplien el CAP com afectarà el seu funcionament?

Tot l’equip de pediatria visitarà en un dels mòduls i tots els pacients que demanin visitar-se ja només es dirigiran en aquest mòdul. I l’altre mòdul cobrirà les urgències. Traiem doncs una part important de població que no entrarà dins l’edifici principal del CAP. En el mòdul central ens dedicarem només a les tasques administratives i el pacient adult que necessiti ser visitat.

Mirant gairebé dos anys enrere, com recorda aquells primers mesos de l’inici de la pandèmia?

Aquella època la vam viure amb molta desesperació davant la incertesa, de com aquesta malaltia afectaria les persones. En dos anys la ciència avança molt ràpid i hem après moltes coses: com afecta la Covid-19, en què ens hem de fixar en una persona per saber si està en un estat més agut o més greu… I això ens dona seguretat clínica: saber que necessita el pacient en cada moment. I això no té preu. Tenim molta feina sí, però som vocacionals i estem aquí per treure això endavant.

Aquest darrer any també s’ha fet un fart de vacunar. Com ha estat aquesta experiència?

Ha estat interessant. La vacuna s’ha de posar en un moment precís, en un temps controlat. Primer, les primeres dosis; després les segones: i ara les terceres. Vas contrarellotge i totes les mans possibles d’infermeres són ben rebudes. És una feina molt agraïda.

Per la informació de què disposa, com creu que evolucionarà la Covid-19 aquest 2022?

És difícil de respondre aquesta pregunta. Sembla que els experts comencen a apuntar que estem al principi de la immunitat de grup o de ramat. Entre la vacuna i tots els covids que estem fent de manera natural, el virus estarà circulant entre nosaltres i no provocarà tanta malaltia. Entenem que és el principi del final, però encara queda un recorregut llarg. Els experts apunten que és qüestió d’anys.

Foto: CAROL CUBOTA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This