‘L’habitació’, un llibre solidari que tanca el dol d’una família i també passa a Torredembarra

JORDI SALVAT – Torredembarra, 18/6/2021

La història del llibre L’habitació, escrit per la lleidatana Gemma Capdevila (Almacelles, 1994), comença fa dos anys quan l’autora va decidir entrar a l’habitació de la Teresa, la tieta per part paterna a qui no va tenir l’ocasió de conèixer. “Sempre m’havia preguntat com era ‘La nena‘ que va deixar un silenci sepulcral a la vida del meu pare, dels meus avis i del meu oncle”, explica Capdevila, que afegeix: “Al llarg d’aquest temps, he pogut llegir els seus escrits guardats, olorar la seva roba, endinsar-me en els seus llibres plens de pols, estirar-me sobre la seva cobrellit gruixuda i estampada, i observar tots els objectes personals que romanen intactes dins des de fa trenta-vuit anys.”

El disseny és obra d’Inés Casals i Marga Bernadich. És un llibre interactiu. Dins el mateix hi ha tot de detalls amagats que han de descobrir-se. És un llibre fotogràfic que conté una història construïda a base de metàfores, on la majoria d’imatges tenen un sentit més enllà del que veiem a simple vista.

L’habitació és un foto-llibre que neix com a homenatge a la Teresa, a través d’un recorregut pels seus 18 anys de vida. Va morir el1983, just complir la majoria d’edat a causa d’una leucèmia després de patir cinc anys la malaltia. Part d’aquesta malauradament curta vida va passar a Torredembarra, ja que la seva família estiuejava des dels anys seixanta i encara venen ara en un apartament davant de la platja de la Paella. La Teresa arribava a finals de juny o inicis de juliol i passava una setmana amb les amigues.

Fotos torrenques

Capdevila explica que va trobar moltes fotos de la seva tieta a Torredembarra i n’ha triat algunes que surten al llibre. “Hi ha un moment del llibre que mostro la part dels amics -de fet, és la que té més presència en el llibre donat l’edat en la que va viure-i és allí on apareixen totes aquestes imatges de càmping o platja”, explica l’autora, que afegeix: “L’escenari de Torredembarra té més presència de la que jo mateixa sabia. Al principi, per mostrar la seva adolescència surt corrent del mar mirant cap a càmera. La típica foto adolescent com a símbol que comença aquesta etapa. La foto amb les amistats. I finalment, la imatge que està asseguda a les roques, mirant a l’horitzó, que simbolitza que ja veu ‘el final’. Torredembarra es converteix en un lloc protagonista que m’ajuda a definir-la també.”

Fins la portada té un significat especial. És el vestit que va estrenar just abans de morir i amb el que tothom la recorda. la van enterrar amb aquest vestit de quadres. És per això que va prendre la decisió que el que la emboliqués fos l’objecte més “representatiu seu”. Hi ha sol text en tres ocasions, i serveix per explicar alguna cosa especial. és una història construïda amb fotografies, per no contaminar la seva història. El llibre es lliura amb una carta, on explico al final el sentit que té cada pàgina i el que ha significat aquest llibre per a l’autora i la meva família.

Capdevila considera que aquest llibre ha servit als familiars de la Teresa que la van conèixer per treure el que portaven dins. “De la Teresa l’anomenaven a taula, però quan ha sortit el llibre han parlat més. Ha estat una manera de completar el dol”, assenyala.

La vessant solidària

El llibre, un projecte personal per superar el dol de la mort d’un familiar ha acabat convertint-se en un llibre solidari. Editat en català, castellà i anglès, ha tingut una gran acollida i ara vol fer un pas més. La Teresa va morir a causa d’un Limfoma de Hodgkin i la seva neboda s’ha marcat l’objectiu de recaptar fons per a la Fundació Josep Carreras per a la recerca d’aquesta malaltia i la leucèmia a través d’una part dels 30 euros que costa el llibre.

Aquest mes de juny és important. Aquest diumenge 20 de juny se celebra el desè aniversari del Dia dels Imparables, que és el dia en què totes i tots els “Imparables” (pacients, ex-pacients, amics i familiars, col·laboradors …) surten al carrer a tot l’Estat a donar la veu a la lluita contra la leucèmia.        És una jornada de celebració festiva, lluitadora i alegre per homenatjar els pacients i ex-pacients de leucèmia i altres malalties hematològiques malignes i per conscienciar la societat sobre la importància de la investigació per combatre aquestes malalties. I el 21 de juny se celebra la Setmana Contra la Leucèmia.

El llibre es pot comprar a la Llibreria de la Imatge (Carrer Sepúlveda, 87, de Barcelona), Llibreria Caselles (Carrer Major, 46) i Llibreria Buil (Carrer del Bisbe Irurita, 2, Almacelles) o per enviament directe a través del correu electrònic capdevilafilms@gmail.com.

Fotos: Una imatge del llibre, feta a partir del disseny del vestit amb què van enterrar la Teresa. L’autora del llibre, la Gemma Capdevila / CEDIDES

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This