Els voluntaris de Protecció Civil: en la primera línia contra la Covid-19

JOSEP SÁNCHEZ

Durant el darrer any, han estat molts els col·lectius que s’han situat  en allò que s’ha anomenat la primera línia en la lluita contra la pandèmia. Un dels que ha tingut més visibilitat ha estat el dels voluntaris de Protecció Civil, que sobretot durant el confinament més dur, van tenir un paper destacat a l’hora de cobrir les necessitats bàsiques a les persones vulnerables que no podien sortir de casa o que vivien soles.

En aquest sentit, des de l’entitat, van col·laborar amb el servei que va posar en marxa l’Ajuntament de Torredembarra per tal de portar aliments o medicaments a casa de la gent gran o de grups de risc. També van col·laborar en la distribució d’aliments que feia Càritas i van donar suport en qualsevol tasca que realitzava la Policia Local o altres departaments del consistori.

Per tot això, el passat mes de març el ple de l’Ajuntament de Torredembarra va proposar a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil per a la Distinció de Mèrit de Serveis Distingits del Consell Comarcal del Tarragonès, un reconeixement que entrega l’ens supramunicipal a proposta dels mateixos ajuntaments a persones o entitats que han destacat per la seva implicació en els seus municipis. D’aquesta manera, es vol reconèixer la gran tasca que ha fet el grup torrenc de voluntaris de Protecció Civil durant aquest any de pandèmia. Aquesta mateixa proposta també l’ha fet l’Ajuntament de Roda de Berà per als seus voluntaris i de cara a la setena edició d’aquests guardons.

A la Torre, hi ha un equip que oscil·la entre els 20 i els 25 voluntaris. Actualment, el seu president és Manolo Martínez, que ens explica com va viure els dies més durs del confinament de la passada primavera. “Estem preparats, però no era suficient per assimilar tot el que va arribar. Veus a persones que no has vist mai en una situació precària i penses que tu també ho podries estar. Et fa veure les coses de manera especial i tenir més ganes d’ajudar. Reconeix que les primeres setmanes de pandèmia van ser “dures”, però apunta que també “tenia la seva contrapartida” per l’agraïment que rebien de les persones a les quals ajudaven: “El fet d’anar a les seves cases feia que entressis a la seva vida. Ells mateixos t’explicaven la situació que vivien, sobretot en el cas de persones grans que vivien soles.”

Arrencant somriures

Un dels aspectes més agraïts que va deixar la pandèmia per al cos de voluntaris de Protecció Civil va ser el de les felicitacions d’aniversaris que van fer a persones grans i infants durant les setmanes de confinament més estricte. Una tasca que van realitzar juntament amb la Policia Local i que es va acabar convertint en una de les imatges icòniques de la pandèmia a Torredembarra. “Simplement veure el somriure d’un nen o nena et canvia la forma de pensar. Per nosaltres era una forma d’escapar de la realitat que vèiem”, destaca Martínez.

Sobre la proposta per a la distinció del Consell Comarcal, el president de l’Associació de voluntaris de Torredembarra apunta que “és un gran premi per a nosaltres. Som un grup voluntari i humil que aspirem a créixer com a persones i com a equip”. En aquest sentit, Martínez destaca que un dels principis de l’entitat és que “un sol no fa el grup, el fem tots; tots aportem el nostre temps”.

Més enllà de Torredembarra, els voluntaris de Protecció Civil també han estat fonamentals a moltes altres localitats del país. I ho continuen sent. Antonio López és vicepresident de l’Associació de Voluntaris de Tarragona Ciutat i ens atén en una pausa de la feina que està fent aquests dies al centre de vacunació del Palau d’Esports de l’Anella Mediterrània. “Només l’any passat, de març a desembre, vam fer unes 5.000 hores de feina”, explica sobre el grup de Tarragona, que compta amb una seixantena d’integrants. “Estem molt satisfets per l’acollida de la gent. Portem 27 anys i mai havia passat que ens aplaudissin. Crec que s’ha reconegut molt la nostra tasca”, afegeix. També per part dels polítics municipals, que els hi van posar les coses fàcils durant la pandèmia.

Així i tot, els voluntaris de Protecció Civil també tenen algunes reclamacions. L’agrupació de les associacions catalanes, on s’integren unes 80 entitats, han enviat un escrit a la Generalitat on es demana que se’ls reconegui com a personal essencial, que s’obrin línies d’ajut per l’adquisició de material o tenir una taula de diàleg amb la Direcció General. “Som personal essencial com els Mossos o les policies locals”, assenyala López, que també recorda que “hem fet un treball essencial que en cas contrari no s’hagués pogut donar”. Per tot això, també demanen que se’ls inclogui en els grups prioritaris en la vacunació. “A tota Espanya s’ha vacunat als voluntaris i a Catalunya es va dir que es faria i es van fer enrere”, sentencia López.

Foto: Alguns dels efectius de Protecció Civil de Torredembarra. / AVPC TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This