Roques Planes en temps de Covid-19

JORDI SALVAT – Torredembarra, 9/2/021 

Fa un any analitzàvem el passat, present i futur del Polígon industrial Roques Planes. Les previsions que feien en aquella taula rodona Xavier Valldosera, president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes; Josep Maria Guasch, regidor d’Hisenda, de Comerç, Indústria i Activitats, i d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra; i Jorge Ruiz, gerent de l’empresa Arandipur, van quedar superades en poques setmanes per la irrupció de la Covid-19, la declaració de l’estat d’alarma, el confinament de la primavera i les restriccions sobre algunes activitats econòmiques que encara duren actualment.

Hem volgut tornar a posar el focus en aquest pulmó econòmic de Torredembarra i del Baix Gaià i en com ha afrontat la pandèmia i les seves conseqüències les empreses que l’integren. El president de l’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes, Xavier Valldosera, explica que “les empreses han anat a toc de xiulet davant les mesures decretades pels diferents governs.” Han anat tancant i obrint depenent del que es publicava al BOE i el DOGC. De cara al 2021 hi ha molta prudència per la inestabilitat que dona l’evolució incerta de la pandèmia. “La majoria d’empreses no han fet pressupostos per al 2021 i treballen a curt termini, pràcticament setmana a setmana”, assenyala Valldosera.

El confinament domiciliari des de mitjan mes de març fins a finals del mes de maig va fer que algunes empreses tanquessin les seves portes, com és el cas del restaurant Roques Planes, instal·lacions esportives o també el Centre Especial de Treball de la Fundació Onada. Altres van seguir obertes, però treballant a un ritme molt més baix de l’habitual. Les empreses que operaven on-line van aconseguir augments del volum de negoci estratosfèric, segons informes publicats en aquell període. No és el cas d’empreses del polígon torrenc, que encara tenen molt a camí per recórrer en el comerç en línia. És el cas de Gamma, dedicada a la comercialització de material de construcció, que els darrers mesos han accelerat els seus plans de desenvolupament del negoci on-line.

Atents a les mesures restrictives

L’establiment del Polígon Roques Planes és un dels quatre que té Optimus-Ferreteria Jaume al Tarragonès i el Baix Penedès. La declaració de l’estat d’alarma va obligar a l’empresa a estar molt atents als canvis continus en les mesures restrictives impulsades des dels governs estatals i autonòmic. “Ens va obligar a analitzar que podíem fer i que no i a fer consultes als Mossos d’Esquadra. Cada diumenge al vespre ens reuníem i decidíem com ens afectaven les noves mesures”, explica el gerent de l’empresa, Jaume Arnal.

Optimus-Ferreteria Jaume té una part de clients minoristes i altres, majoristes. Durant l’etapa de confinament més dur, els clients particulars no podien accedir a les seves instal·lacions i els havien de portar els encàrrecs a casa, convertint-se en un “repte logístic.” Una altra de les mesures que van aplicar va ser un ERTO al 50% de la plantilla, que a finals de maig van poder aixecar. Aproximadament un 45% de les vendes de l’empresa són a particulars i aquest segment va baixar molt aquells mesos. Arnal recorda que van rebre comandes de material d’hospitals, ajuntaments o lampistes que havien de fer actuacions d’urgència en domicilis.

Arnal es pregunta perquè les ferreteries no es van declarar com a comerços essencials com és el cas d’altres països europeus. “Una paella se’t pot trencar o et pots necessitar silicona per aïllar les finestres de casa teva. No és una necessitat essencial?”, reflexiona.

Com tots els comerços oberts al públic, han hagut d’invertir en mesures contra la Covid-19, com mampares, circuits segurs, gel hidroalcohòlic i mascaretes o el reforç de la neteja. “En el nostres cas no hem hagut de reduir l’aforament, ja que mai superem ni molt menys el 30%”, comenta.

Adaptar-se al nou escenari

Maystar és una empresa dedicada a la cosmètica professional amb una factoria al polígon torrenc on hi treballen 55 persones. Amb la declaració de l’estat d’alarma, els treballadors de l’àrea administrativa van passar a fer teletreball, mentre els empleats de planta van continuar fent la seva feina de forma presencial. “Ens van reinventar i vam començar a produir gel hidroalcohòlic i materials d’un sol ús com tovalloles pel cabell o quimonos, sobretot per al mercat estatal”, explica el director general de Maystar, Dennis Bonan, que assenyala que hi ha alguns mercats exteriors, com és el cas de l’europeu, que va quedar molt aturat, mentre altres van créixer i destaca Estats Units, Algèria o Emirats Àrabs, on han pogut obrir nous mercats. Aquesta afectació de les exportacions a Europa es manté aquest inici d’any, però altres mercats continuen en alça.

Bonan indica que tot plegat els ha permès no haver de portar a terme cap ERTO i mantenir la producció, garantint els subministraments i cobrir la demanda. També les plantes de Maystar Brasil i Perú han mantingut la seva activitat. “Hem pogut mantenir tots els llocs de treball i aquesta també és una manera d’ajudar a la gent en un moment tan delicat com el que vivim”, afirma el director general de Maystar, que destaca també la inversió que han fet durat aquest 2020 en la digitalització de l’empresa, “un procés complex que durant aquest any ha de donar els primers fruits.”

La restauració, un sector molt afectat

El Polígon Roques Planes alberga empreses de serveis, com és el cas d’equipaments esportius i restauració, que han patit amb duresa les restriccions imposades pels governs català i espanyol. Amb la declaració de l’estat d’alarma a mitjan de març, el Restaurant Roques Planes va haver de tancar portes i no va tornar a obrir fins el 26 de maig, només amb un 30% de l’aforament a l’interior i un 50% a l’exterior. Al cap de 15 dies ja van poder atendre a la barra amb els clients a dos metres de distància. Jordi Serrano explica que el fet de ser un negoci familiar els ha ajudar a tirar endavant en aquesta situació tan complicada i dels tres treballadors en tenen un amb ERTO i un segon amb un ERTO de mitja jornada.

Serrano assenyala que els confinaments municipals decretats des del mes d’octubre fins ara els ha afectat de forma molt sensible, perquè tenen un nombre important de clients que procedeixen d’altres municipis del Baix Gaià. “Tampoc no entenem massa les limitacions dels horaris de l’esmorzar. Des de l’inici de la pandèmia hem perdut entre un 40% o un 50% de la facturació. No ens hem plantejat tancar, però si aquesta situació dura massa estarem en una situació complicada”, explica Serrano.

La Covid-19 redueix el contacte amb l’Ajuntament

L’Associació d’Empresaris del Polígon Roques Planes ha mantingut reunions regulars els darrers anys amb l’Ajuntament de Torredembarra per detectar i impulsar millores en l’espai del polígon, però les trobades s’han vist limitades el darrer any a causa de la Covid-19 i han hagut de ser telemàtiques o contactes telefònics o per correu electrònic.

Valldosera apunta que el polígon es troba en una bona situació, sobretot des que fa dos anys va arribar-hi la fibra òptica després de quatre anys de gestions per part de l’Ajuntament de Torredembarra. Les millores que necessita ara el polígon, segons el president de l’associació d’empresaris, són enllumenat, seguretat i neteja i que esperen poder-ho abordar-ho ben aviat.

El regidor d’Hisenda, de Comerç, Indústria i Activitats, i d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra, Josep Maria Guasch, afirma que el pressupost municipal de 2021 inclou una partida destinada a inversions al polígon industrial i que està prevista una reunió les properes setmanes amb l’Associació d’Empresaris del Polígon per definir les millores que són més necessàries.

La gran preocupació de les empreses és que el procés de vacunació culmini el més ràpid possible perquè farà que hi hagi més confiança per tirar endavant noves inversions. “Cal seguretat a l’hora de fer despeses”, apunta Valldosera. Des de la Ferreteria Jaume, Jaume Arnal reconeix que han congelat noves inversions mentre no s’aclareixi el futur, tot i que apunta que les entitats financeres posen a disposició de les empreses facilitats per a invertir. Es mostra confiant que la recuperació serà més ràpida que en la crisi de 2008, ja que aquesta no és estructural sinó a causa d’un fet imprevist.

Dos noves empreses el 2020 i una en tràmit

El Polígon Roques Planes s’han mantingut estable durant aquest any al voltant de les 160 empreses, que combinen la indústria amb els serveis. Malgrat la crisi generada per la Covid-19, durant el 2020 s’hi han instal·lat un taller de reparació i comerç d’automòbils i un comerç de vehicles a motor. Actualment està en tràmit un magatzem de venda de flors, plantes i llavors.

El polígon torrenc va complir l’any passat el seu primer quart de segle de funcionament, ja que la seva inauguració oficial es va fer l’abril de 1995. Va patir amb força la crisi de 2008, però els darrers anys ha recuperat empenta i l’arribada de la fibra òptica al polígon el 2019 després de quatre anys de gestions per part de l’Ajuntament de Torredembarra ha estat un nou pas per garantir que el polígon segueixi creixent els propers anys en un sector amb molta competència.

Des del novembre es permet dividir en dos les naus

El ple municipal de l’Ajuntament de Torredembarra va aprovar el novembre passat la modificació puntual del Pla d’Ordenació urbana municipal (POUM) per ajustar les superfícies mínimes que s’exigeixen per a la implantació d’activitats a la zona industrial. El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Guasch, explica que l’objectiu de la modificació és descongestionar els nuclis més urbans d’algunes activitats que poden tenir millor encaix al polígon industrial i ara no s’hi poden instal·lar perquè les superfícies mínimes són massa elevades per als seus negocis.

En aquest sentit, la configuració anterior de parcel·lació mínima i limitació d’activitats al polígon industrial impedia que les activitats industrials de superfícies inferiors a 500 m2 s’hi poguessin instal·lar, ja que només es permet una activitat econòmica per parcel·la. Amb la modificació aprovada, es permetran dues activitats econòmiques per parcel·la, mantenint-se la parcel·la mínima en 500 m2.

Des de la Regidoria de Via Pública i Manteniment de l’Ajuntament de Torredembarra s’ha porat a terme el canvi en la ubicació de l’aparcament per a camions, que s’ha traslladat del carrer del Sol Ponent al carrer del Migdia, on ja es troba un lavabo públic que es posarà en servei i també la zona de pícnic pensada per als camioners.

Fotos: El Polígon Roques Planes ha mantingut la seva activitat durant aquest temps de pandèmia, adaptant-se a les restriccions
de cada moment. / JOAN CASAS / L’establiment d’Optimus-Ferreteria Jaume s’ha hagut d’adaptar a la situació pandèmica.
/ joan casas

Hemeroteca

Tweets recents

Share This