Joan Torras: “Serà un estiu complicat en la recollida de la brossa a Torredembarra”

JORDI SALVAT – Torredembarra, 21/7/2020

Des del cap de setmana previ de Sant Joan, les imatges d’illes de contenidors amb brossa a vesar i residus de tota mena al seu voltant s’han convertit malauradament en el pa de cada dia a moltes zones de Torredembarra. Les queixes de veïns i veïnes es multipliquen i la solució sembla que no arriba. Des del Torredembarra Actualitat hem volgut parlar amb el regidor encarregat de l’àrea, el titular de Sostenibilitat, Joan Torras, que ha estat sincer: “Ens espera un agost complicat.” Malgrat les mesures preses per l’Ajuntament, la coincidència de diversos factors complica una solució a curt termini i Torras adverteix que les coses encara poden empitjorar perquè plana l’ombra d’una vaga dels treballadors de la recollida de la brossa.

Un primer factor que assenyala Torras per explicar la situació és l’arribada massiva des de finals de juny de propietaris de segones residències a la vila que en  anys anteriors ho feien de forma més esglaonada i anaven i venien dels seus llocs d’origen fins ben entrat el juliol o al mes d’agost. “Aquestes famílies s’ha instal·lat aquí i generen més residus. Alguns tornaran quan acabi l’estiu, però altres teletreballaran des d’aquí o hi estaran mentre duri l’ERTO. El canvi d’hàbits de compra, de la presencial a internet, genera molt cartró i voluminosos. Abans quan et canviaves un electrodomèstic se t’emportaven l’antic, però ara no ho fan i hi ha qui no va a la deixaria i ho deixa a qualsevol lloc”, comenta Torras.

Torras també apunta una altra causa: l’incivisme de molts veïns i veïnes, que deixen els residus fora dels contenidors o fins i tot en espais on no n’hi ha. El regidor explica que aquest cap de setmana l’Ajuntament ja ha incoat 17 expedients sancionadors i, amb alguns de nous iniciats aquesta setmana, ja se superen la vintena. Els ciutadans sancionats podrien rebre una sanció de 50 a 200 euros a través de l’Ordenança municipal de policia, bon govern i convivència ciutadana. “La identificació dels presumptes autors d’aquests actes incívics la realitzen els treballadors mediambientals revisant bosses de brossa. És molt difícils caçar-los in fraganti”, explica el regidor.

Un conflicte laboral que pot acabar en una vaga

La tempesta perfecta de la brossa a Torredembarra la completa el conflicte laboral existent a l’empresa concessionària de la recollida de la brossa al municipi, Nordvert, que està provocant que els treballadors compleixin al límit les seves obligacions i quedi brossa per recollir d’un dia per l’altre, causant un endarreriment que amb els recursos propis de l’empresa -16 treballadors- no s’està solucionant.

Torras ha explicat que aquest dilluns, 20 de juliol, hi va haver una reunió entre la direcció de l’empresa i els treballadors, però que aquests segons no estan d’acord amb els augments salarials i millores de condicions laborals proposat per l’empresa. El regidor no descarta que aquest conflicte laboral pugui acabar en una vaga de recollida de la brossa si no s’arriba a una entesa.

L’Ajuntament va proposar aquest dilluns, 20 de juliol, a Nordvert que externalitzi alguns dels seus serveis, com el de la recollida de poda, que fa més d’una setmana que no es realitza, o els voluminosos. “Si l’empesa no ho fa, ho encarregarem a una altra empresa i els passarem la factura. En el contracte, aquests són serveis que té l’obligació de fer i no ho estan complint”, adverteix Torras, que explica que Nordvert ha incorporat tres o quatre treballadors aquest estiu però no estan solucionant res perquè no coneixen les rutes de recollida de la brossa i han d’anar acompanyats per treballadors més veterans.

Queden dos anys i mig de contracte

L’actual contracte de la brossa de Torredembarrra va entrar en vigor el gener de 2019, per tant, li resta dos anys i mig abans no acabi. “Es va fer un contracte curt, per veure com s’organitzava la recollida. Ara ja estem estudiant que farem un cop venci. La municipalització o una empresa mixta són possibilitats que hi ha sobre la taula, com també fer contractes diferents per cada fracció. D’aquesta manera evitaríem el que passa ara, que falla una cosa i falla tot. Però hem d’estudiar moltes variables”, apunta Torras. El que està clar és que l’actual contracte no funciona i ho paga el municipi amb imatges lamentables i problemes de salubritat per als veïns i veïnes. Però l’incivisme demostrat per un sector important de la preocupació també és preocupant.

Foto: Són moltes les illes de contenidors de Torredembarra que ofereixen imatges com aquesta. / TWITTER @Gerardfc/Cristina Fornós

Hemeroteca

Tweets recents

Share This