Fundació Onada, cada vegada més present al municipi

JOSEP SÁNCHEZ

L’entitat, que treballa per la inserció laboral i social de persones amb diversitat funcional, compleix 16 anys a Torredembarra amb una participació a la vida social de la vila.

Aquest mes d’octubre s’han celebrat els 16 anys de la posada en marxa del centre de la Fundació Onada a Torredembarra, ubicat al polígon de les Roques Planes. Un espai on aquesta entitat d’iniciativa social i sense ànim de lucre treballa per millorar el benestar i la qualitat de vida d’uns 40 usuaris amb algun tipus de discapacitat o trastorn mental i amb dificultats d’inserció laboral.

En tot aquest temps, la fundació ha aconseguit convertir-se en un referent en el suport a les persones de col·lectius vulnerables a Torredembarra, oferint els seu serveis de teràpia ocupacional, ocupacional d’inserció i prelaboral, pensats per a usuaris amb discapacitat intel·lectual en els primers dos casos, o amb trastorn mental sever en el tercer. Per aconseguir-ho, se centren en la integració laboral dels seus usuaris i en la seva visibilitat dins de la societat torrenca.

Aquest repte s’ha anat assolint gràcies a projectes de col·laboració amb diverses entitats i associacions del municipi i que permeten als nois i noies de la Fundació Onada sentir-se partícips d’allò que passa a la Torre. “Hem de crear i consolidar sinergies amb la comunitat i ser-ne una part activa”, destaca Irmina Sánchez, directora del centre de la Fundació Onada a Torredembarra, que també afegeix que ara estan canviant el paradigma pel que fa a aquesta implicació en la societat i busquen sobretot que els seus usuaris siguin “voluntaris actius”.

Així, darrerament han posat en marxa projectes que volen “fomentar l’empoderament de les persones amb discapacitats intel·lectuals”. Per exemple, amb Càritas col·laboren cada dimecres en les tasques de l’entitat i els dijous ofereixen un taller de manualitats en el marc del Grup de Memòria.

Amb la Biblioteca, col·laboren sovint en les tasques d’etiquetatge dels nous llibres i en la distribució dels exemplars de bookcrossing per diferents punts del municipi. “Això, a banda de la qualitat de vida, augmenta l’autoestima. Tenen una participació total en les activitats de la ciutadania i això produeix als usuaris de la Fundació un retorn quant a seguretat i competències”, explica l’Elena Rodríguez, cap de comunicació de la Fundació Onada. “Mostra una idea dea de servei, d’utilitat, que ara soc jo qui estic ajudant a fer possible un projecte”, afegeix.

En són només dos exemples, però la llista de col·laboradors és molt més àmplia. Així, a través del Pla Educatiu d’Entorn, visiten les escoles de Torredembarra per fer un contacontes i reben els alumnes de primària per fer un taller de sabó. També tenen un programa mensual, Onada FM, a Ona la Torre, l’emissora municipal de ràdio; col·laboren amb les colles castelleres dels Nois de la Torre i els Xiquets de Torredembarra o amb la Farmàcia Cogul. “És important que ens tinguin en compte en l’àmbit associatiu”, remarca Irmina Sánchez, que afegeix que a Torredembarra “hi ha un esperit col·laboratiu important”. Elena Rodríguez afegeix que la relació amb les entitats “és estreta i  reconeguda. A la ciutadania ja no li sorprèn, som part de la societat”.

La llista de col·laboradors és àmplia. Cadascú aporta el seu granet de sorra en favor d’aquesta integració dels usuaris d’Onada. Des de la Fundació Pere Badia, on fan un voluntariat per ajudar els avis i àvies a jugar al quinto, o el Club Excursionisme Torredembarra, amb qui fan sortides periòdiques pels voltants del poble, fins a la Unió de Comerciants, Empresaris i Professionals (UCEP), amb qui van participar en la Fira Fora Estocs d’aquest 2019. A més, cal destacar que el centre compta amb unes 40 persones voluntàries que d’una manera o altra col·laboren en les diferents activitats que s’organitzen per als usuaris.

Una oportunitat laboral

Però més enllà de la seva presència en la societat torrenca, la Fundació Onada busca sobretot oferir una oportunitat de futur als seus usuaris a través de la seva incorporació al mercat laboral.

D’aquesta manera, es vol que disposin de les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans i que gaudeixin d’una integració social i laboral plena. Amb aquest objectiu, Onada compta amb un servei d’orientació laboral en col·laboració amb l’Ajuntament de Torredembarra que permet guiar els usuaris per buscar feina, redactar un currículum o passar una entrevista.

A més, des de la mateixa fundació es fa un gran treball de recerca d’empreses que puguin estar interessades en la contractació de persones amb capacitats diferents. “Funcionem com un proveïdor més i el nostre repte és formar les persones per donar aquells serveis que les empreses demanen”, destaca Elena Rodríguez. Al final, apunta, “és una qüestió de sensibilització i de demostrar que determinats serveis els podem fer satisfactòriament”.

De fet, en entrar a les seves instal·lacions a Torredembarra sembla que ens trobem davant un taller amb diversos espais on els usuaris poden realitzar les tasques que se’ls encomanen, ja sigui per a un client extern o per a producció pròpia. Un exemple d’aquest segon cas és el sabó que elaboren ells mateixos i que, per exemple, van vendre durant la Fira Fora Estocs.

Des de la Fundació Onada també creuen que la responsabilitat social corporativa de les empreses és cada vegada més gran i també juga al seu favor que la llei obligui les empreses a contractarun 2% de persones amb capacitats diferents en empreses de més de 50 treballadors. A més, en el cas de la Fundació Onada, el fet d’estar dins del grup d’entitats Fundalis els permet treballar en xarxa i repartir-se el treball en diverses empreses entre cada centre que la integra. Una de les prioritats a l’hora de buscar experiències laborals o voluntariats als usuaris de la Fundació Onada és podertrobar coses vinculades als interessos de cada persona i que puguin fer allò que més els agradi.

Irmina Sánchez comenta que treballen “la planificació centrada en la persona, que pugui triar quin camí de vida vol”. Així, tenen usuaris que treballen o han treballat en escoles (La Portalada d’Altafulla o L’Antina a Torredembarra), al port o en pastisseries.

El paper de les famílies

Un altre dels reptes d’aquest any, segons explica la Irmina Sánchez, ha estat aconseguir una major participació de les famílies dels usuaris amb l’organització de xerrades, esmorzars i jornades de portes obertes per tal que puguin participar de forma més activa en el dia a dia del centre. “És una manera de fer veure a les famílies com els seus fills es desenvolupen en un espai que no és el domèstic”, remarquen. En aquest sentit, una de les activitats més destacades al llarg de l’any és l’Onada a la Fresca, el tradicional sopar d’estiu que realitzen amb tots aquells que col·laboren amb la Fundació.

També el vermut solidari, que acostumen a celebrar pels voltants del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que se celebra cada 3 de desembre. Una festa que no deixa de ser una forma més de fer visible el treball que es fa a la Fundació Onada i la seva integració en el teixit social de Torredembarra.

LES XIFRES D’ONADA DEL 2018

Recentment, la Fundació Onada ha presentat la seva memòria corresponent al balanç del 2018, un any en què el centre de Torredembarra ha comptat amb 37 usuaris: 16 al servei d’inserció, 13 al de teràpia ocupacional i 8 al servei prelaboral. En total, són més d’un centenar els usuaris que van passar per l’Onada l’any passat si s’hi suma el centre que té la fundació a Tarragona. Però més enllà dels usuaris habituals, la fundació aconsegueix trobar oportunitats laborals per als seus usuaris a través del Centre Especial de Treball (CET), que l’any 2018 va comptar amb 119 treballadors.

Aquest CET va prestar els seus serveis a 78 empreses del territori, amb què va generar un volum econòmic d’un import superior a l’1,8 milions d’euros. Cal dir que, per sectors, la jardineria i els treballs forestals suposen més de la meitat de les empreses amb les quals treballen (el 53%) i gairebé el 40% del volum de negoci.

Per darrere, es troben la neteja i manteniment d’espais, amb un 23% de les empreses i un 29% de l’import. Des de la Fundació Onada, també ofereixen els seus serveis en feines com la gestió d’aparcament, el sector turístic o l’industrial.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This