REDACCIÓ – Creixell, 17/7/2025
El Festival Creixell.Crims ha aplegat més de 600 persones en la seva quarta edició, celebrada de l’11 al 13 de juliol, i es consolida la vila creixellenca com un referent en el gènere de la novel·la criminal en el nostre país. La directora del Creixell.Crims, Raquel Gámez-Serrano, ha valorat la quarta edició “molt positivament, la gran participació de públic, que creix any rere any, avala el festival”.
El Creixell.Crims se celebra al municipi de Creixell, organitzat per l’Ajuntament de Creixell, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes i altres entitats del Camp de Tarragona, comissariat per l’escriptora Raquel Gámez-Serrano. Els objectius del Creixell.Crims són fomentar la lectura de la novel·la criminal en català entre la població, difondre l’obra dels escriptors de gènere criminal i proporcionar un espai d’interacció entre autors i lectors així com editors i altres agents vinculats a la literatura.
A més del públic assistent als tres dies del Festival, s’ha de sumar tot el públic que ha participat en les activitats prèvies que s’han programat des del mes de gener: club de lectura, lectures musicades a residències, una visita guiada a Scala Dei, tallers i xerrades sobre l’escriptura, una activitat a l’Institut de Roda de Berà (lectura del llibre i xerrada amb l’autor), una sessió de cinema i cinefòrum amb la col·laboració del FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català), entre d’altres.
En aquesta quarta edició s’han organitzat sis taules rodones, una lectura dramatitzada i un taller de còmic de gènere negre. El concert de Jazz a càrrec del grup “Small River” es va ajornar per les inclemències meteorològiques. Alguns dels autors participants han estat Salvador Balcells, Glòria Sabaté, Oriol Canals, Lluís Llort, Irene Solanich, Margarita Arizeta, Pere Cullell, Santi Vancells, Antoni Batista, iJoan Cal.
Premi pel badaloní Quim Gómez i el pallarès Pep Coll, homenatjat
S’ha atorgat el IV Premi Margarida Aritzeta – Vila de Creixell a l’autor badaloní Quim Gómez, per la seva novel·la Spina. Quim Gómez (Badalona, 1962) és consultor informàtic, però ja té una trajectòria en la literatura. És un habitual del relat curt i ha guanyat alguns premis petits (XI Concurs Literari Sant Jordi 2011, XXI Jocs Florals del Raval 2011, Fàbrica de Contes del I Saló d’Escriptura de Barcelona 2015) i ha participat al recull de contes Onze relats i quatre monstres (Bubok, 2011). La seva primera novel·la va ser L’esguard de la bèstia. És membre de Frikípuls, una comunitat de “malats” de la lectura i l’escriptura de gèneres fantàstics, amb voluntat de dominar el mon.
El Premi Trajectòria ha estat atorgat a l’escriptor lleidatà Pep Coll per ser el pare fundacional de la novel·la rural policíaca. Josep Coll i Martí (Pessonada, 1949), més conegut com a Pep Coll, ha conreat diversos gèneres, entre ell quals la novel·la criminal, ambientada en l’entorn rural, concretament als Pirineus, el seu món vital i literari. Va cursar els estudis bàsics d’humanitats al Seminari de la Seu d’Urgell i va seguir els estudis a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en Filosofia i Lletres.
Al llarg d’aquests anys, ha compaginat la tasca docent amb la professió d’escriptor, juntament, també, amb la de col·laborador de diversos espais comunicatius, on es dedica a difondre la cultura popular. Ha col·laborat amb mitjans de comunicació, com diaris Segre, El Periódico i la revista Descobrir Catalunya. És president del Centre d’Estudis del Pallars, estudiós del dialecte pallarès i coneixedor de les narracions tradicionals del Pirineu. Ha estat guardonat amb diversos premis entre els quals es destaca el Premi de la Crítica Catalana per la seva novel·la Dos taüts negres i dos de blancs (2013). Ha estat traduït al castellà i a l’èuscar.
Entre la seva prolífica obra també destaquen, entre altres novel·les, La mula vella (1989), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (2008), L’any que va caure la roca (2020) i Els crims de la mel (2024).
Durant el Creixell.Crims també es van lliurar el III Premi Juvenil de Relats Jordi Tiñena – TDB Actualitat i el I Premi de Poesia Criminal El Mònic. El festival ha comptat amb la col·laboració de la llibreria Soterrani. Enguany la xifra de vendes de llibres també ha superat, de llarg, la de les edicions anteriors.
L’organització es mostra molt satisfeta amb aquestes xifres, símptoma de consolidació, i manifesta la seva voluntat per continuar treballant per la cultura, pel municipi de Creixell i pel gènere criminal en català. La cinquena edició del Festival de novel·la criminal en català Creixell.Crims ja està a l’horitzó.
Foto: A dalt, Pep Coll rebent el Premi Trajectòria i, a baix, la taula rodona “Sant i senya del periodisme”, moderada pel director del Torredembarra Actualitat, Jordi Salvat. / CREIXELL.CRIMS