Projecten un parc solar fotovoltaic de 7,6 hectàrees al Catllar

REDACCIÓ – El Catllar, 29/5/2024

Estabanell, empresa dels sectors energètics i de les telecomunicacions amb seu a Granollers, promou la instal·lació de quatre parcs de generació d’energia solar fotovoltaica a la demarcació de Tarragona, un dels quals al Catllar. Està projectat sobre una superfície de 7,6 hectàrees i tindrà una potència instal·lada de 5 MW, que farà possible generar 8.000 MWh en un any, és a dir, l’equivalent al consum anual d’aproximadament un terç del municipi.  Els altres parcs que projecte Estebanell estan  Figuerola del Camp, el Pla de Santa Maria i Vinyols i Els Arcs.

La ubicació prevista es troba a més de dos quilòmetres del nucli urbà, que permetrà connectar-lo a la xarxa de distribució sense necessitat de construir suports amb un alt impacte visual, com ara torres elèctriques, ni de desplegar cable per fer arribar l’electricitat al consumidor final. D’altra banda, es podran aprofitar els accessos que ja comuniquen amb la zona, sense necessitat de desenvolupar nova infraestructura.

Després de dur a terme tots els estudis necessaris, els  terrenys sobre el que Estabanell ha previst desenvolupar el parc solar fotovoltaic de El Catllar són òptims per a la generació de renovables i compatibles amb la col·locació de panells suportats amb estructura fixa, que permet adaptar la instal·lació a les formes de les parcel·les que té el terreny.

L’ús d’aquestes estructures és rellevant perquè eviten alterar l’estructura parcel·lària original dels terrenys, ajuden a conservar els murs de pedra seca existents i permeten amb molta facilitat ajustar els panells a la inclinació natural del terreny per reduir al màxim l’impacte paisatgístic de la instal·lació i aprofitar al màxim l’exposició al sol.

Amb una inversió prevista de 3,5 milions d’euros, el projecte d’Estabanell incorpora elements de naturalització com el creixement natural d’una coberta vegetal al sòl, formada per plantes autòctones, que afavoreix l’arribada d’insectes pol·linitzadors propis de la zona, la instal·lació d’una tanca cinegètica que permeti sempre el pas de la petita i mitjana fauna autòctona, i el manteniment de cultius llenyosos existents, que conformaran una pantalla vegetal que permetrà reduir la visibilitat sobre aquesta instal·lació per part d’observadors propers.

La posada en marxa de la nova planta suposarà l’estalvi d’aproximadament 1.200 tones de CO2. És a dir, les mateixes tones que emeten, de mitjana, 500 cotxes de combustió a l’any.

Foto: Imatge d’una simulació a escala d’un futur parc d’Estabanell ubicat a Catalunya. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This