Altafulla inicia un seguiment de la platja amb dron per a precisar les accions a dur a terme

REDACCIÓ – Altafulla, 19/3/2024

La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, i un dels responsables de l’empresa Inspectia & Control Services, Albert Hidalgo, han presentat aquest dimarts, 19 de març, el dron DJI Matrice 30 thermal, dotat amb tecnologia RTK, que sobrevolarà la platja d’Altafulla per a fer un seguiment constant de l’estat de l’ecosistema.

Com ha destacat la coalcaldessa Alba Muntadas, l’objectiu “és poder tenir imatges aèries a vol d’ocell per conèixer els canvis de la platja entesa com un espai viu i dinàmic i ser més curosos i precisos a l’hora de prendre mesures per a disposar d’un ecosistema en condicions”.

L’ús del dron està emmarcat en el pla de gestió de la platja, liderat pel geòleg Xisco Roig i l’enginyer de Ponts i Camins David Vendrell amb la finalitat d’analitzar l’espai natural davant del canvi climàtic i els seus efectes sobre el litoral. D’aquesta manera, permet obtenir dades actualitzades i traçar un mapa dels volums de sorra acumulats, els efectes dels temporals i en quins punts estan funcionant millor les mesures aplicades. Està previst que es duguin a terme set vols fins a finals d’any.

Marge d’error molt menor

El fet que s’utilitzi aquest tipus de dron amb tecnologia RTK, com ha subratllat Albert Hidalgo, d’Inspectia & Control Services, permet que el marge d’error “sigui molt menor” en comparació al sistema GPS que pot ser “d’entre tres i deu metres”. Així,  la tecnologia RTK és una tècnica de geolocalització diferencial que utilitza correccions en temps real des d’una estació base propera o una xarxa de referència per aconseguir una precisió de nivell centimètric on “el marge d’error és només d’uns 20 centímetres”. La inversió en aquest servei ha estat de 8.167 euros amb IVA inclòs.

Altafulla aplica fa anys mesures per intentar retenir sorra a les platges amb sistemes naturals. Des de la plantació d’espècies vegetals autòctones que amb les arrels assenten la sorra i la fan resistent als temporals, així com fent aportacions de sorra puntuals en les partes més afectades. L’ús del dron permetrà també precisar en la manera de col·locar la sorra per a què acabi assentant-se en la platja. Totes aquestes mesures són consensuades amb el Ministeri de Transició Ecològica.

Una de les imatges que ja ha captat el dron és que la platja té prou espai per a banyistes i per a les àrees de protecció dunar que estan delimitades i on es plantes les espècies vegetals com és el cas del Parc de Voramar on la platja ja té una amplada d’uns 35 metres.

Foto: Una imatge del dron que farà el seguiment de la platja d’Altafulla. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This