ENTREVISTA l Montse Muñoz: “El POUM de Creixell del 1992 està obsolet i hem de posar en marxa la seca revisió”

REDACCIÓ – Creixell

El passat mes de juny, la socialista Montse Muñoz va ser escollida alcaldessa de Creixell, quan tot apuntava que Iban Calvet, cap de llista de SOM Creixell, la candidatura més votada a les eleccions municipals, ocuparia l’alcaldia. Però sis del onze regidors creixellencs, representants de cinc forces polítiques -PSC, UPC-FIC, Junts, ERC i PP-, es van posar d’acord en votar Muñoz com a nova alcaldessa.

Ha costat molt de fer aquest pacte pentapartit?

El pacte va ser molt complicat a l’inici però, un cop ens vam entendre i vam entendre que havíem de treballar per al poble, va ser senzill. De fet, no vam signar cap document per a la investidura i, després ens hem posat d’acord sense cap tipus de problema. Cadascú ha agafat les regidories que tenia, excepte Jordi Llopart, que s’encarrega de les regidories que portava qui era el seu segon i Turisme, que ha passat també a les seves mans. Medi Ambient s’ha posat junt amb Urbanisme perquè crec que és més d’Urbanisme que Turisme. No hi ha hagut cap problema en el repartiment.

Parlem d’Hisenda, un de les competències que assumeix l’alcaldia. Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament de Creixell?

Les arques municipals estan com estan, ja que tenim un pressupost prorrogat del 2021 al 2022 i del 2022 al 2023. Per activa i per passiva ho he manifestat i és que vull que l’1 de gener de 2024 tinguem un pressupost aprovat per començar a utilitzar-lo. I espero que així sigui. Estem intentant reorganitzar aquestes coses i a veure si ho aconseguim. Serà bastant complicat.

Com és la relació amb l’oposició despès d’aquest inici de mandat complicat.

No tinc cap problema amb l’oposició. Si el tenen amb mi, ells sabran. Amb SOM no hi ha cap problema i, per part de Valents, pot ser que sí. No ho sé.

El govern de Creixell està format per regidors que tenen experiència de govern excepte el número dos del PSC, Roberto Sánchez Trujillo.

És així, hi ha regidors amb molta experiència de govern. Roberto Sánchez Trujillo prové de l’empresa privada. És enginyer de mines, ha estat gerent de moltes empreses al llarg de la seva vida i aquesta experiència professional ens pot anar molt bé per capejar aquest mon de l’urbanisme i les obres que per a ell no és desconegut. Farà una bona feina.

Parlem doncs del Pla d’Ordenació Urbana Municipal, el POUM.

El POUM actual es va aprovar el 1992. Ja es va iniciar la seva revisió, però per temes pressupostaris va quedar estancada. El POUM de 1992 està molt obsolet. S’ha de posar en marxa aquesta revisió, però m’agradaria poder conservar aquests treballs que ja es van fer perquè ens sortiria més econòmic. Hem de veure de quina manera podríem reemprendre aquell document i saber quant ens constarà, perquè en el seu moment ja era molt car. Ara ho serà més.

A nivell urbanístic, Creixell pot créixer?

Aquí ara tenim un problema que és el Pla director urbanístic de revisió de sòls no sostenibles del litoral que impulsa la Generalitat estan deixant moltes finques que, segons el POUM eren edificables, com a zones d’especial protecció. De tot això se n’ha de poder parlar. El 13 de setembre tenim una reunió amb Urbanisme de la Generalitat. Ens han citat ells. A nosaltres ens deixen amb el que tenim. Res més i Creixell no podria créixer. Jo no dic que creixi avui, però a un termini de vint o trenta anys per què no pot créixer? Fins ara Creixell ha crescut com una taca d’oli i hem d’intentar compactar-nos perquè si no hi fem no podrem viure. Els serveis són molt cars i, o modifiquem el POUM perquè enlloc d’una ciutat jardí sigui una ciutat compacta, o serà molt complicat.

Creixell és un municipi amb molts habitatges.

Som uns 4.000 habitats però potser tenim uns 4.500 habitatges. Tenim més habitatges que habitats,  Hi ha molta segona residència i no s’hi viu sempre. És un handicap de tota la costa. La gent tampoc no pot deixar la seva feina per venir a viure a Creixell. No tothom treballa a distància. Ens hem de replantejar el model urbanístic al 100% i més amb el Pla director del litoral.

A l’estiu Creixell multiplica la seva població i li costa donar serveis a tota aquesta gent.

Nosaltres tenim uns serveis per a 4.000 habitants. D’ells percebem els impostos. A l’estiu ens podem posar en 20.000 o 30.000 habitants. Posar més serveis per tota aquesta gent és complicat.

La Policia Local l’han pogut reforçar aquest estiu.

Teníem la Policia molt minvada a causa de les baixes mèdiques i jubilacions. Han estat treballant en molt males condicions i hem intentat donar-los un respir fins que puguem reorganitzar la plantilla. Hem de treure places i veure com ho organitzem. Tard o aviat la Policia Local ha de quedar amb la plantilla que té i a l’estiu reforçar-la a part dels agents que normalment hi ha. La plantilla ordinària són 16 membres. Actualment hi ha 8 més 4 de reforç.

En aquest mandat quins són els principals projectes que ha d’afrontar Creixell?

Els projectes seran els que consensuem els cinc grups i, en base a això, veure com els hem d’anar plantejant. Ara mateix encara els hem de consensuar. S’ha de parlar i definir-ho molt.

Quan podria estar definit aquest pla de mandat?

Hem de veure com acabem l’any i durant aquest temps hem de veure que organitzarem per l’any que ve. Això serà el nostre pla de mandat per al 2024 i el que vagi quedant ho anirem fent els següents anys.

Acabem parlant de turisme. Què ofereix Creixell que el pot diferenciar d’altres municipis propers?

Creixell té una platja molt maca i al poble tenim la casa de Cultura de Cal Cabaler, però necessitem més coses, que hem de mirar com podem fer-ho,

Foto: Montse Muñoz en el despatx d’alcaldia de Creixell. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This