Es presenta el llibre ‘Creixell fa memòria’ de Jordi Suñé

REDACCIÓ – Creixell, 9/12/2022

Aquest dijous, 8 de desembre, ha tingut lloc la Casal Municipal de Creixell la presentació del llibre Creixell fa memòria del professor i antropòleg torrenc Jordi Suñé Morales, amb l’assistència d’un centenar de persones. Suñé ha comptat amb el suport tècnic de Sergi Clofent i Pau Josa, que han enregistrat vídeos i escanejat fotografies i documents per tal d’elaborar productes audiovisuals en un futur proper que donin a conèixer el patrimoni del municipi.

El regidor de cultura de Creixell, Francesc Sentís, ha volgut explicar a la presentació la importància que té pel nostre poble aquesta obra, on es recuperen tradicions i vivències que s’han viscut fa dècades a la vila creixellenca. Eusebi Campdepadrós, exsecretari primer de la mesa del Parlament de Catalunya, ha presentat l’autor del llibre i ha volgut ressaltar el patrimoni cultural que això significa pel poble de Creixell i pel Baix Gaià.

Finalment, Jordi Suñé, l’autor del llibre ha explicat la tasca feixuga que ha tingut en la realització del llibre i ha volgut agrair la col·laboració dels vilatans que hi han contribuït. Suñé, juntament amb Sentís, han volgut transmetre que això es un punt i seguit i que hi ha una voluntat per part de l’Ajuntament de Creixell i per l’autor del llibre d’ampliar aquest projecte cultural.

L’acte no ha pogut comptar amb l’assistència de l’alcalde Jordi Llopart a causa de la Covid, però el regidor de cultura, Francesc Sentís, ha llegit un escrit que ha fet arribar l’alcalde on ha volgut ressaltar que no era un acte més, sinó un acte per mantenir la memòria i costums de Creixell al llarg de l’últim segle.

Finalment s’ha acabat l’acte amb un homenatge a totes aquelles persones que han col·laborat en el projecte i se’ls hi ha regalat un llibre a cadascun d’ells i elles.

El que trobarem al llibre

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l’entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l’aigua corrent, no existien.

En el llibre s’inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s’explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d’una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d’una, aquest municipi es va transformar amb la urbanització del litoral, l’abandonament de la terra, l’arribada del turisme i dels cotxes.

L’objectiu del llibre, segons el seu autor, també és “que tothom pugui gaudir d’aquest petit tros de món donant vida a les imatges en blanc i negre i als records dels més grans. Creixell té futur perquè té unes arrels profundes i unes branques ben obertes al món. Creixell és un poble amb identitat pròpia, té ànima”. Suñé destaca també un dels èxits del procés de recerca: “Tots els avis i àvies han volgut participar i han gaudit amb les converses que hem tingut. Hem creat un bon ambient i tothom s’ha engrescat”.

Foto: Suñé amb els veïns i veïnes que han col·laborat en el llibre explicant les seves vivències./ AJ. CREIXELL

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This