Arrenquen les representacions del Ball Parlat del Sant Crist de Salomó, que incorpora enguany el paper del diable

REDACCIÓ – Salomó, 29/4/2022

Coincidint amb la Festa Major en honor a la Santa Creu, el poble de Salomó enceta les representacions del tradicional Ball del Sant Crist aquest diumenge, 1 de maig. L’espectacle d’arrels medievals, que pertany al gènere dels balls parlats de tanta tradició al Camp de Tarragona i al Penedès, combina teatre, dansa, llum i efectes especials i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Els assajos de la posada en escena, que van començar a mitjan mes de febrer, han servit per recuperar el seu format regular després de dos anys de pandèmia. D’aquesta manera, el Ball Parlat torna al seu escenari habitual, l’església. I ho fa coincidint amb una destacada efemèride, el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a proposta de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Aquesta setmana la direcció de l’espectacle ha ultimat alguns detalls sobre el mateix escenari. Segons Raimon Casals, Mestre del Ball, “és necessari invertir temps i esforços en el replantejament d’alguns quadres i moments de la posada en escena, sobretot quan venim d’un parèntesi obligat per la crisi sanitària”. I de fet, la il·lusió del retorn postcovid comporta també una novetat destacable a l’elenc, que incorpora definitivament el paper del diable al tram final del Ball, tal com estableix la tradició.

L’obra tindrà lloc els quatre primers diumenges de maig, que enguany escauen els dies 1, 8, 15 i 22, a les 12 del migdia a l’església de Salomó. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon i Whatsapp 675 845 861 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat. Les funcions d’enguany seguiran sent al mateix preu de sempre: 10 € l’entrada individual i descomptes de grup a partir de 15 persones. A més, l’organització ha signat novament un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.

50 anys de representacions a l’església

Enguany es commemora el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a proposta de l’Institut del Teatre de Barcelona. Una fita que, a la vegada, va significar el pas de les representacions del carrer al temple parroquial i l’adopció de l’actual periodicitat anual. Per aquest motiu està previst celebrar la conjuntura d’aquell esdeveniment amb un programa d’activitats paral·lel que va més enllà de les funcions o la tradicional arrossada popular de final de temporada.

D’aquesta manera, coincidint amb la Festa Major de la localitat, aquest dissabte 30 d’abril a les set de la tarda a Cal Cadernal s’inaugurarà l’exposició “El Ball del Sant Crist de Salomó 1972 – 2022. 50 anys de representacions a l’església”. Una mostra que es divideix en diversos àmbits, com per exemple les novetats que va comportar l’entrada a l’església, la projecció exterior que s’ha fet amb representacions a la catedral de Tarragona i a Montserrat, la feina de darrere l’escenari, l’espai de sociabilitat que significa, o el futur del Ball, etc.

A més a més, properament també se celebrarà una trobada de poblacions d’arreu dels Països Catalans que compten amb un Crist miracler, com per exemple Igualada, Bellpuig, Balaguer, Piera, Palamós o València, entre d’altres. I abans de finalitzar l’any es publicarà un llibre amb la voluntat de revisar els coneixements que es tenen sobre el Sant Crist de Salomó i tot el que l’envolta, com la història, el mite i la llegenda.

Foto: Un moment de la representació de l’espectacle salomonenc. / CEDiDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This