Restauren el Cadastre de 1777, el document més antic que es conserva a l’Arxiu municipal d’Altafulla

REDACCIÓ – Altafulla, 2/12/2021

L’Ajuntament d’Altafulla ha restaurat el Cadastre de 1777, el document més antic que es conserva a l’Arxiu municipal, i que forma part del fons municipal d’Altafulla. Amb aquesta actuació, l’Arxiu d’Altafulla dona continuïtat al projecte de restauració de documents iniciat a principis de gener d’enguany amb la digitalització del mateix document.

Com ha destacat l’arxivera municipal, Patricia Terrado, “primer es digitalitza el document perquè pugui ser consultat per la ciutadania; i en segon lloc, es restaura, amb criteris tècnics, perquè pugui conservar-se en bon estat”. Terrado ha avançat que el document només serà consultable digitalment, ja que la funcionalitat de la restauració precisament del paper és la seva estricta conservació.

El document restaurat, pel taller Berta Blasi, és un registre administratiu de l’Ajuntament d’Altafulla en el qual es descriuen els béns immobles rústics i urbans amb les seves limitacions de terme, així com també de característiques especials de l’any 1777.

La regidora de Cultura, Gemma Maymó, ha celebrat la fita en què ha destacat que es tracta “d’un dels documents més consultats de l’Arxiu”. Maymó ha recordat que aquest document “recull molts dels noms familiars que perduren encara avui després de 300 anys a la vila”. L’edil de Cultura ha posat en valor també el futur nou espai que s’habilitarà a l’edifici adjacent a les antigues escoles Teresa Manero i que recollirà el fons documental històric.

El procés de restauració

La inversió per a aquesta actuació ha estat de 967,56 euros i els treballs han consistit en la restauració del document en el seu estat original. La restauració s’ha començat amb el numerat i desmuntat del bloc del llibre per, seguidament, realitzar una neteja mecànica en sec per tal de treure la brutícia superficial de les primeres pàgines. S’ha realitzat una neteja humida per tal d’eliminar la brutícia més incrustada i els àcids solubles propis de les tintes de metall àcides.

Després de la desacidificació i de deixar escórrer els fulls, s’ha dut a terme el reaprest per donar consistència i resistència al document on se li aplica la gelatina molt diluïda amb una paletina pel revers.

Atès l’estat de deterioració avançat de la tinta d’algunes de les pàgines s’ha aplicat la laminació puntual d’aquestes per tal de donar-li més resistència mecànica i evitar que es trenqui durant la seva manipulació. Per això, després dels banys i abans d’assecar la peça, s’aprofita la humitat que encara tenia per dur a terme aquest procés que es realitza amb gelatina i paper japonès de gramatge fi, de manera que es pugui seguir llegint el text.

Durant el procés de reaprest i laminació paral·lelament es consoliden els estrips i es reintegren les pèrdues de suport que suposen un perill per a la peça.  Finalment, s’ha enquadernat el bloc del llibre seguint el criteri arqueològic amb cartró de conservació, cosint els quaderns sobre tres nervis i ancorant-los a l’enquadernació. Com a sistema de protecció s’ha elaborat a mida una capsa de tipus petxina amb material de conservació.

Foto: Una imatge del document altafullenc més antic. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This