La remodelació del passeig del Ferrocarril de Creixell genera polèmica pels possibles efectes en l’Espai Natural del Gorg

JORDI SALVAT – Creixell, 15/12/2020

El projecte per a la remodelació del passeig del Ferrocarril Sud de Creixell ha tornat a posar sobre la taula el futur de l’Espai Natural del Gorg. Entitats ecologistes i la CUP adverteixen dels efectes negatius que pot tenir aquesta actuació en la zona i hi veuen interessos privats darrere i presentaran al·legacions, mentre que el republicà Jordi Moliné, regidor d’Urbanisme, ho veu com un mal menor i defensa que la revisió del POUM permeti protegir definitivament aquest espai.

Recordem que aquest projecte va ser aprovat inicialment per la junta de govern local el passat 4 de novembre, amb un pressupost d’execució per contracte de 148.721,95 euros. Consisteix a pavimentar amb una mena de sauló un vial d’una superfície de 7.241,00 m2 íntegrament localitzat a la zona protegida del Pla d’espais d’interès natural (PEIN). Moliné defensa el paper d’ERC dins del govern evitant una intervenció més agressiva, ja que altres forces polítiques eren partidàries d’asfaltar el camí, a més d’il·luminar-lo i posar-hi voreres, cosa que finalment no es farà.

El regidor republicà recorda que la raó de la millora del camí són els edificis Constelación, construïts a inicis dels setanta i que compten amb uns 250 habitatges, que a més, cada tenen més residents habituals. Assenyala que el problema parteix de quan la Generalitat el 2005 va incloure el Gorg dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i en va deixar fora els edificis Constelación, que ara és una illa en aquest espai protegit i tenen l’obligació de permetre-hi l’accés en vehicle.

En perill la Sostenibilitat ambiental

L’associació Salvem el Gorg de Creixell es mostra radicalment en contra del projecte perquè “prioritza clarament el desenvolupament econòmic versus la conservació de l’espai PEIN.” Al seu entendre, la dinamització econòmica i l’atracció de nova població cap a la zona protegida atemptarà greument la seva sostenibilitat ambiental. L’associació també ha expressat la seva profunda decepció, perplexitat i indignació davant del fet que l’única actuació que ha plantejat l’Ajuntament de Creixell a la zona PEIN, desprès de més de 15 anys, sigui precisament aquesta. “Això condemna el Gorg a un escac ambiental continuat que podria acabar en un escac i mat”, afirmen. Moliné admet que en el projecte hi ha hagut un error de redactat per part de l’empresa que dona a entendre que es vol potenciar l’espai per atraure gent quan no és així, sinó que volen conservar-lo mediambientalment.

Les al·legacions que presenta l’associació inclouen diversos arguments tècnics i ambientals que desaconsellen totalment l’execució del projecte presentat per l’Ajuntament. També reiteren la necessitat de redactar i aplicar un pla integral de gestió, usos, restauració i ordenació de l’espai PEIN del Gorg de Creixell. Finalment, l’associació sol·licita una moratòria que impedeixi actuacions matusseres i parcials com la projectada per l’Ajuntament. Moratòria que se sol·licita també per a qualsevol actuació privada que vulgui dur a terme l’únic establiment privat que actualment ocupa la zona PEIN, el Gavina Camping Village.

Revisió del POUM

També la CUP de Creixell, que no té representació al consistori, s’ha pronunciat amb duresa contra el projecte en un comunicat i avisa que pot posar en perill l’Espai Natural del Gorg. “És evident que l’actual equip de govern i, en concret, el regidor d’Urbanisme, fan el contrari del que defensaven abans que el govern vigent es constituís”, afirma la CUP, que afegeix: “Desconeixem les raons per les quals en tan poc temps han canviat de parer. Podria ser que fos la submissió del consistori als interessos empresarials del Gavina Càmping Village?” Moliné, per la seva banda, insisteix que aquest càmping no té res a veure amb aquestes obres, que tenen la seva raó en els edificis Constelación.

La formació anticapitalista defensa la necessitat de d’elaborar un nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). Moliné coincideix en la necessitat d’un nou POUM i afirma que des d’ERC aposten per declarar la zona no urbanitzable a través de la revisió del POUM, pendent des de fa anys, ja que el vigent és de 1992. Des de l’oposició, ERC ja va presentar el mandat passat una moció a favor de revisar el POUM, que no va tenir el suport del govern, i en aquest mandat esperen desencallar-ho i poder blindar la zona, que continua sent urbanitzable però una normativa superior com el PEIN impedeix construir-hi habitatges.

La CUP adverteix que tornar a pavimentar el camí amb sauló posa en risc la conservació de l’espai natural del Gorg i les espècies protegides que hi viuen i avisa que és una zona inundable i, en cas de fortes pluges, el sauló afegit podria ser arrossegat a la zona PEIN i malmetre-la ambientalment.” També denuncia que el projecte no inclou un estudi mediambiental rigorós.

Moliné, per la seva banda, apunta que l’estudi de les al·legacions i la més que possible petició d’un informe a Urbanisme de la Generalitat endarrerirà un any més les obres, ja que no es podran fer abans de Setmana Santa i s’hauran de deixar per després de l’estiu. Aquests dies, a més, manté reunions amb Salvem el Gorg i GEPEC.

La urbanització del barranc de la Masieta

La CUP també acusa ERC Creixell d’haver signat a favor de la construcció de 300 habitatges i altres equipaments al barranc de la Masieta, segons ells, un dels últims pulmons naturals de la vila i corredor natural que alimenta de sediments i nutrients la zona del Gorg, acceptant d’aquesta manera de tirar endavant un pla parcial sense la prèvia revisió del POUM que tant prometia en el seu programa electoral. Moliné explica que han aconseguit un projecte amb menys volum d’edificació i impedint que l’aigua baixi avall, prioritzant la conservació com a espais naturals del bosc de l’Ermita i el Gorg.

Foto: Dunes del Gorg amb els edificis Constelación al darrere. / TDB

Hemeroteca

Tweets recents

Share This