Els cementiris municipals de Torredembarra i Altafulla disposen des d’aquest any d’espais per al dol perinatal

J.S. – Torredembarra/Altafulla, 28/10/2020

S’acosta Tots Sants i els cementiris del Baix Gaià ja fa dies que es preparen per aquesta data amb ampliacions dels horaris de visita i millores en aquests espais de record per als nostres éssers estimats morts. Enguany, els cementiris municipals de Torredembarra i Altafulla coincideixen a estrenar espais destinats al dol perinatal. A més, una torrenca, Sandra Ballester ha escrit un llibre sobre la seva experiència pròpia, Buen viaje, Enai.

El 15 d’octubre es va commemorar el Dia internacional per a la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, una realitat que, malgrat no ser habitual, és present en força famílies. Amb la voluntat d’oferir a aquests nadons i a les seves famílies el reconeixement que es mereixen, l’Ajuntament d’Altafulla ha habilitat un espai de record al cementiri municipal on s’hi ha plantat una olivera i s’hi ha disposat un banc i una forma geomètrica fet amb pedra de riu blanca i travesses de fusta. Du el nom de l’ “Arbre dels records”.

En l’actualitat, el dol lligat a l’arribada d’un infant segueix sent un tema tabú a la nostra societat, que fa invisible aquestes famílies i el seu dolor. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, l’Ajuntament d’Altafulla ha creat aquest espai al cementiri municipal dedicat a tots els nadons que han mort al ventre de les seves mares o al cap de poc temps de néixer.  L’objectiu és habilitar un racó simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i, alhora, que aquest espai doni visibilitat a la realitat de la mort gestacional, perinatal i neonatal. El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha convidat a les famílies a compartir aquest espai al cementiri municipal aquest dissabte 31 d’octubre a partir de les 11 hores del matí. L’aforament és limitat, cal reservar plaça a través del correu aj.altafulla@altanet.org.

 

Espai ‘Empremtes’ a Torredembarra

Pel que fa al nou Espai ‘Empremtes’ de Torredembarra destinat al dol perinatal, el regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, comenta que és una tipologia d’espais encara poc comuna als cementiris però que poc a poc es van implantant. També ha exposat que a Torredembarra la iniciativa ha sorgit de famílies que han passat per la trista experiència de perdre un fill/a abans de néixer o poc després. En aquest sentit, ha ressaltat que ràpidament es va decidir tirar-ho endavant, i coincideix amb Molinera que aquest tipus de dol encara és un tema tabú, i massa vegades incomprès, i que cal donar-li visibilitat per donar suport a les famílies.

En la presentació que s’ha dut a terme aquest dimecres, 28 d’octubre, hi eren presents representants de famílies que han patit una pèrdua perinatal, Núria Girol i Joan Freixa. Girol ha agraït a l’Ajuntament la creació de l’espai com a “homenatge i record dels infants que no han pogut estar entre nosaltres. Un lloc on poder plorar els teus fills”. També ha destacat que és un espai obert a tothom de qualsevol cultura i religió.

L’Espai Empremtes es troba a la part més propera a l’entrada lateral del Cementiri, en una zona enjardinada, amb una olivera i un banc per al repòs i la reflexió. Aquesta cap de setmana també s’hi instal·larà una placa identificativa amb una emotiva dedicatòria.

La torrenca Sandra Ballester n’ha fet un llibre

La torrenca Sandra Ballester va presentar aquest dimarts, 27 d’octubre, a la llibreria Prisma de Torredembarra el seu llibre Buen viaje, Enai. En aquesta obra, l’autora parla des d’un punt de vista personal de la mort perinatal i el dol gestacional. Ballester va perdre l’any 2018 l’Enai, el seu segon fill, als set mesos i mig d’embaràs. Ara ha volgut explicar la seva història a través d’una obra molt emotiva i que vol servir d’acompanyament per a persones que han de fer front a aquesta experiència que és encara molt desconeguda.

Ballester, en una entrevista a Ona la Torre, ha afirmat que espera que pugui ser útil per a famílies i escoles per abordar el tema de la mort amb els més petits. De fet, Ballester explica que el llibre està narrat des del punt de vista del Gael, el seu fill gran, que tenia cinc anys quan van perdre l’Enai. Buen viaje, Enai compta amb les il·lustracions de la mateixa autora i de la seva germana Patrícia, i amb pròlegs de Mònica Álvarez i David Sánchez. La presentació va tenir lloc a través dels perfils d’Instagram @mamacosmica8 i @patryprismart i després, a partir de dos quarts de set, es va poder passar per la llibreria Prisma per la signatura de llibres.

Algunes dades

Segons les darreres dades del Departament de Salut, 254 nadons van néixer morts l’any 2017 a Catalunya i un centenar no van arribar al mes de vida. És el que es coneix com a mort gestacional, perinatal o neonatal, en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida. Les dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació.

Foto: Una imatge de l’Espai ‘Empremtes’ del cementiri municipal de Torredembarra. / ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This