Intervenció d’urgència a l’església de Sant Joan Baptista del Catllar

REDACCIÓ – El Catllar, 2/10/2020

L’església de Sant Joan Baptista del Catllar ha estat objecte d’una intervenció d’urgència per arranjar puntualment les patologies i deficiències puntuals que posaven en compromís l’estabilitat estructural del conjunt. Una diagnosi tècnica encarregada per la mateixa parròquia va permetre detectar patologies que afectaven a les cobertes del temple.

La diagnosi va determinar que calia actuar puntualment en la coberta de la nau central, en les cobertes del creuer i de la part posterior al presbiteri. L’entrada puntual d’aigua havia provocat danys que obligaven a l’apuntalament d’alguna biga que amenaçava i posava en perill altres elements de les cobertes que estaven en bon estat.

La intervenció ha permès la instal·lació d’elements de seguretat al voltant del cimbori, permetent així la sortida a la coberta des de la nau central per a poder fer operacions de conservació i manteniment, substituir i reparar les bigues de fusta que es trobaven apuntalades i en mal estat i fer un repàs generalitzat a les teules de la coberta.

L’execució de la totalitat de les obres previstes en el projecte s’han pogut realitzar gràcies a les aportacions econòmiques de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Catllar, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la pròpia parròquia qui, amb mossèn Joan Brulles al capdavant, ha aportat la resta per a finançar la totalitat del projecte.

L’església, d’estil barroc tardà, va ser iniciada a mitjans de 1776 i beneïda l’any 1790. La traça inicial que es conserva és de l’arquitecte tarragoní Joan Antoni Rovira però l’execució i direcció de les obres va ser encarregada a Josep Carafí, arquitecte de Barcelona. Transcorreguts sis anys des de l’inici de les obres, els catllarencs, faltats de recursos, demanaven al rei autorització per la creació d’un nou impost consistent en el vintè dels fruits recollits per poder-lo destinar a la construcció del temple. L’expedient fou traslladat a l’Acadèmia de San Fernando, la qual imposà canvis en el projecte inicial. L’autor d’aquesta modificació fou l’arquitecte Josep Prats i Delorta (1726-1790) acadèmic de prestigi reconegut, que encara hagué d’acceptar altres indicacions de l’Acadèmia.

Foto: Una imatge de l’església de Sant Joan Baptista del Catllar. / AJ. EL CATLLAR

Hemeroteca

Tweets recents

Share This