Problemes al Baix Gaià amb el contracte de la brossa del Consell Comarcal

JOSEP SÁNCHEZ – Altafulla, 18/8/2020

Torredembarra és una de les poques localitats del Tarragonès que no s’acull al contracte de recollida d’escombraries del Consell Comarcal. A través de l’ens supramunicipal, el servei s’ofereix a 18 dels 22 municipis del territori, una fórmula que beneficia als ajuntaments més petits per no haver de fer front tots sols a un servei que suposa una de les despeses més importants durant l’any.

Com Torredembarra, els municipis que s’inclouen en el servei del Consell Comarcal també han viscut recentment la implantació de canvis en el marc d’un nou contracte, en aquest cas amb FCC Medioambiente. El ple del Consell el va adjudicar l’agost del 2019 i la signatura es va fer a finals de l’any passat. L’empresa concessionària disposava de sis mesos per introduir algunes millores com la renovació dels contenidors i dels vehicles. Els primers s’han canviat recentment, durant el mes de maig. Però les millores encara no es fan notar. Almenys aquesta és la impressió que traslladen alguns dels consistoris de la zona.

Al Baix Gaià, on FCC Medioambiente dona servei a tots els municipis de la subcomarca excepte Torredembarra, hi ha queixes al respecte. Per exemple, en el cas del Catllar, el seu alcalde, Joan Morlà, explica que el desplegament del nou contracte “no va segons el que estava previst” i apunta que l’empresa “ha de posar-se les piles”. En el seu cas, no creu que la problemàtica amb l’acumulació de brossa tingui a veure amb l’època en què ens trobem, ja que “enguany no hi ha gaire més gent que la resta de l’any encara que sigui estiu. Ja tenien problemes quan es va posar en marxa”.

On sí que es noten més els efectes de l’arribada de turistes i estiuejants és a Altafulla. Segons explica la coalcaldessa i regidora de Serveis Municipals, Alba Muntadas, al principi d’estiu es va produir “un pic entre que es va començar a implantar el contracte i quan van arribar els habitants de segones residències”. Això també va comportar un problema d’incivisme, ja que molta gent va renovar el mobiliari dels seus habitatges i va haver-hi un augment d’andròmines al carrer.

Sobre el desplegament del nou contracte, Muntadas comenta que s’han trobat alguns problemes com, per exemple, el volum dels nous contenidors aeris que a Altafulla han substituït els que hi havia de soterrats des se fa anys. “Sí que tenen més volum teòric, però tal com estan dissenyats, quan arriba a l’alçada de la boca queda un espai que no s’omple”, assegura. La coalcaldessa sí que creu que la freqüència de pas està “més o menys funcionant”, encara que han tingut episodis de bosses d’escombraries acumulades a l’exterior dels contenidors. A més, en el cas d’Altafulla han contractat un servei amb recursos propis de l’Ajuntament per fer el servei de repàs dels contenidors a les tardes, ja que el contracte només ho inclou al matí. Finalment, Muntadas demana que s’apliqui com més aviat millor el sistema de sensors als contenidors que sí que apareix al nou contracte. “Ens agradaria que estigués operatiu com més aviat millor. Així podríem saber si s’estan complint els serveis i si algunes illes de contenidors necessiten un reforç”, conclou.

A la Pobla de Montornès també han notat l’augment de població típic de l’estiu i això ha tingut repercussions en el servei. Per a l’alcalde, Francesc Larios, el canvi de contenidors “s’ha fet en el pitjor any i en el pitjor moment”, ja que el desplegament del contracte ha coincidit amb la pandèmia i l’inici de l’estiu: “Hi ha hagut un canvi de costums de la passat mes de maig. Però les millores encara no es fan notar. El batlle de la Pobla considera que l’actual servei “és bastant deficient”, però que amb el temps “acabarà funcionant”. Segons Larios, el municipi viu sobretot unes setmanes molt fortes pel que fa a increment de les escombraries durant el mes d’agost; “enguany ha estat com agafar aquest període fort des del juny, durant dos o tres mesos”.

El nou contracte del servei de recollida d’escombraries entre el Consell Comarcal del Tarragonès i l’empresa FCC Medioambiente es va signar per un període de 10 anys amb un cost de 4,7 milions d’euros pel primer any de servei. El seu desplegament és un dels grans reptes d’aquest mandat i inclou un objectiu clar, que és millorar el percentatge de recollida selectiva al Tarragonès. I és que segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, es tracta de la segona comarca del país amb pitjors dades de reciclatge: poc més del 36% respecte al 45% del conjunt del país.

Foto: Imatge d’una illa de contenidors de la Nou de Gaià. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This