Com serà la ‘nova normalitat’?

JORDI SALVAT – Torredembarra, 18/5/2020

Amb l’entrada en la fase 1 de la desescalada del confinament per la Covid-19 el passat 11 de maig, estan reobrint molts establiments i negocis de Torredembarra i el Baix Gaià. Altres no van arribar a tancar. Almenys del tot. Hem parlat amb alguns d’ells perquè ens expliquin com serà el seu dia a dia en aquesta nova etapa que s’obre a partir d’ara.

El sector de la restauració ha estat un dels que ha viscut amb més impacte les conseqüències del confinament. Amb la declaració de l’estat d’alarma, la Pizzeria La Piazzeta va tancar la seva terrassa i el menjador interior, però va seguir repartint a domicili en la franja horària de set del vespre a onze de la nit. “El primer mes de confinament va ser fatal. La gent es quedava molt a casa i hi havia molta incertesa i angoixa. Però vam notar un nou tipus de client: la gent gran a qui se li havia espatllat un electrodomèstic o tenia problemes amb el rebut de la llum i ens trucava”, explica la seva propietària, Paqui Felguera.

Una cosa que va fer la Piazzeta des de l’inici de l’estat d’alarma fins a l’entrada en la fase 0 va ser portar pizzes als sanitaris del CAP Torredembarra —hi són davant—, als conductors d’ambulància, Policia Local i membres de Protecció Civil. “Tots n’han estat molt agraïts i un dia, per sorpresa, ens van fer un homenatge. Va ser molt emocionant”, recorda Felguera. L’empresària situa en més d’un 75% el descens del calaix i ha hagut de fer un ERTO entre el personal. Amb l’entrada a la fase 0 del desconfinament, Felguera admet que es va animar una mica la feina. Amb la fase 1 han pogut obrir la terrassa i ho han fet ampliant la distància entre taules, però la setmana passada encara esperaven les mampares que fa un mes que han demanat.

El restaurant Oxid, a Baix a Mar, va tornar a obrir portes el divendres 15, després de veure’s obligat a abaixar la persiana i fer un ERTO. Un dels seus propietaris, Xavi Mercadé, explica que han aprofitat aquestes setmanes de tancament per fer manteniment i adequar les instal·lacions per donar el millor servei en aquesta nova etapa i garantir la màxima seguretat per a clients i treballadors.

“Ens adaptem a aquesta etapa amb un punt de venda de menjar per emportar, l’Oxid Home, que estarà a dos carrers del restaurant, al carrer Tamarit, 42, i obrirem en breu”, comenta. La terrassa del restaurant Oxid es reduirà al 50%. El cap de setmana passat també van obrir l’Avanti, un nou restaurant on abans hi havia la Pizzeria Matteo, també a la façana marítima de Baix a Mar i propietat de l’Oxid.

Esperant la fase 2

El Bar Gallego, al passeig de la Sort, espera la fase 2 per obrir. “Fins ara no tenia terrassa i ara en tindré una amb un parell de taules. Fins que els clients no puguin entrar a l’interior no em surt a compte obrir. Llavors, amb les taules que estan distanciades i la barra llarga que tinc espero poder tirar endavant”, explica el seu propietari, Hugo López, que està al capdavant del negoci des de novembre passat.

L’Altafulla Mar Hotel tampoc ha obert i no ho farà fins al 26 de juny. El seu director, Jordi Ferré, dona per perdut el 50% dels clients de cada any, que venen d’altres països, i hi ha dubtes sobre els de la resta de l’Estat, però es mostra optimista amb el client nacional, que procedeix majoritàriament de l’àrea metropolitana barcelonina. “És un públic familiar molt fidel i no hi ha hagut gaires anul·lacions. Estem moderadament optimistes”, afirma Ferré, que assenyala que la majoria de convencions i esdeveniments de la primavera s’han ajornat a la tardor. Ara s’estan preparant per complir les mesures anti-Covid-19, tant per als treballadors com per als clients, i una serà l’eliminació del bufet de l’esmorzar, un clàssic fins ara dels hotels.

Repartiment de flors i plantes a domicili

Els gardens del Grup la Rasa va tancar el dissabte 14 i van haver de fer un ERTO. Però amb Sant Jordi, un dels dies amb més facturació de l’any, a la cantonada, el gerent, Joan Maria Vidal, va decidir repartir roses a domicili i va haver d’anunciar a les xarxes socials que ja no podia atendre més encàrrecs. El repartiment a domicili va seguir amb el Dia de la Mare i fins a l’11 de maig, quan van tornar a obrir els centres d’Altafulla i el Catllar amb cita prèvia i amb totes les mesures de seguretat. “La majoria de clients estan complint amb les distàncies de seguretat i les mesures i esperen el seu torn, però hi ha una minoria que tenen poca paciència. Anem de cara a l’estiu i notem que la gent té ganes de tenir el seu jardí o la seva terrassa ben arreglats i durant el confinament no ho han pogut fer”, explica Vidal.

Al bell mig del carrer Antoni Roig, la gran artèria comercial de Torredembarra, hi ha la botiga de joguines Toys Maniatic, que des del 4 de maig ha tornat a obrir. “La primera setmana només podia entrar un client a la botiga i a partir de la següent dos clients al mateix temps, perquè som dues persones atenent. Han d’entrar amb mascareta. La gent ho respecta bastant”, explica Núria Duran. Toys Maniatic només obre al matí i ampliaran l’horari a mesura que avanci el desconfinament. Aquests primers dies d’obertura s’han trobat que moltes famílies estan comprant joguines d’aniversaris que no es van poder celebrar durant el confinament. “Ara hi ha moviment quan la gent surt a comprar el pa i la verdura. Quan puguin venir els de cap de setmana s’animarà més”, apunta la Núria.

Canvis de rutines als tallers mecànics

Els tallers mecànics han pogut treballar durant el confinament, però ho han fet a porta tancada i amb cita prèvia. El volum de reparacions els ha caigut molt. En el cas de Tallers León, d’Altafulla, el descens de la facturació se situa en més d’un 50%. També els ha canviat la forma de treballar. El primer que fan ara en rebre un cotxe és desinfectar-lo amb lleixiu i han previst adquirir un generador d’ozó portàtil per fer-ho millor.

“El client ara el tractem a distància i amb mascareta. Quan treballem en un cotxe, ho fem sense mascareta ni guants, perquè amb la calor i el greix dels motors el virus no pot sobreviure. Al taller som tres persones i cada un treballa al seu racó”, comenta en Dani, que explica que no han rebut encara cap protocol específic del gremi del sector.

Anar al gimnàs serà molt diferent

Incerteses i molts dubtes planen en la nova etapa que afronten els gimnasos un cop poden obrir després de gairebé dos mesos tancats. És el cas del Zona Fitness, que durant el confinament ha ofert als socis serveis com classes virtuals en directe i streaming, a través d’una app que han potenciat. Però amb la reobertura, els socis notaran molts canvis. Per començar ja no es podran dutxar i els vestidors serviran només per canviar-se mantenint les distàncies. “Tenim un aforament màxim de 90 persones i no podrem superar el 30%. Això només passa en hores punta, com les nou del matí i les set o vuit del vespre, i ara ho haurem d’evitar fent servir la cita prèvia. Quan arribem al límit, no podrem reservar més en aquella franja”, explica el propietari del gimnàs, Sergio Sánchez.

Els usuaris veuran també com les màquines de càrdio estan separades per mampares i les activitats dirigides als grups es reduiran a només quatre o cinc persones. “A l’entrada mesurarem la temperatura amb un termòmetre a distància. I s’haurà de venir amb mascareta i guants. Cada hora haurem de desinfectar les sales i hi haurà dispensador de gel”, comenta en Sergio, que indica que els usuaris hauran de ser molt responsables amb l’ús d’aparells perquè no poden augmentar el personal amb una persona que s’hi dediqui. I és que totes aquestes mesures provoquen molts dubtes sobre la viabilitat econòmica del negoci a causa de la baixada d’ingressos. Han hagut de fer un ERTO i ara també tenen dubtes legals de com es reincorporaran aquestes persones a la feina.

Menys pacients

Durant el confinament, la podòloga Neus Moya, directora de la Clínica Lo Peu de Torredembarra, només ha obert la consulta per atendre urgències derivades del CAP, una mitjana de dues o tres setmanals. També ha atès telefònicament pacients, que li enviaven fotos pel mòbil per poder fer diagnòstics i oferir tractaments. Amb la fase 0 del desconfinament el BOE permetia obrir la consulta, però en no tenir el vistiplau del Col·legi de Farmacèutics no ho fa fet fins a la fase 1.

El seu dia a dia ha canviat molt. Ara només pot atendre un pacient cada hora i amb totes les mesures de protecció i distanciament possibles, desinfectant les sabates a l’entrada, aplicant gel hidroalcohòlic i usant guants i mascaretes, que han pujat molt de preu. També ha instal·lat una pantalla de metacrilat a l’hora d’atendre els pacients, que tenen prohibit utilitzar el lavabo, reservat només a casos d’urgència. “Tindré menys ingressos i més despeses i incomoditats, també per al client”, afirma la Neus, que avisa que a l’estiu no podrà posar l’aire condicionat, possible element de transmissió del coronavirus.

Menys clientes

També les perruqueries podran atendre menys clients a causa de les mesures per evitar el contagi del Covid-19. És el cas d’Art Look, que amb la declaració de l’estat d’alarma va haver de tancar poques setmanes després d’obrir el negoci. El passat dimarts 12 de maig van tornar a obrir amb tota la setmana reservada. “Ara només podrem atendre quatre persones al matí i quatre més a la tarda i sempre amb cita prèvia. Som dues persones treballant i només podrem tenir dues clientes al mateix temps. Serà menys de la meitat de quan no hi havia coronavirus”, explica una de les dues sòcies, Merche Díaz.

A les perruqueries s’ha acabat esperar el torn dins de l’establiment i trobar-hi revistes per llegir. Caldrà portar-les de casa. Hi haurà mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic i bates d’un sol ús. A Art Look han hagut de reduir els tres tocadors a dos per mantenir la distància de seguretat. “Serà més incòmode i complicat treballar i ens hi haurem d’acostumar. Econòmicament hem de veure com va”, explica la Merche.

Hi ha sectors com les assessories laborals i fiscals que han tingut molta feina durant el confinament. “Ha estat una situació estranya. Hem tingut un augment molt gran de feina però molta era gent que ho passa molt malament”, comenta Eloi Morlà, d’Ireth Assessors, que es mostra molt crític amb les instruccions contradictòries rebudes des del govern durant aquest període, que els ha dificultat molt la feina. El dilluns 4 de maig van tornar a obrir al públic, sempre amb cita prèvia, amb una mampara a recepció i reunions mantenint distància social i amb mascareta i desinfectant en acabar-la. “En la nostra feina es pot fer molta cosa telemàticament, però amb els clients més grans és complicat”, diu Morlà.

Foto: Una imatge del carrer Antoni Roig, principal artèria comercial de Torredembarra. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This