Com mantenen les parròquies del Baix Gaià el contacte amb els fidels en temps de coronavirus?

JORDI SALVAT – Torredembarra/Creixell/Altafulla, 26/03/2020

Les esglésies estan gairebé totes tancades des de la declaració de l’Estat d’alarma a causa del coronavirus COVID-19. Encara menys es poden oficiar misses amb fidels assentats en els bancs del temple, però això no és un impediment perquè la paraula de Deu arribi a les llars cristianes del Baix Gaià. No només perquè a televisió i en algunes webs com la de l’Arquebisbat de Tarragona es poden seguir els oficis religiosos, com habitualment es feia abans del confinament, sinó que també el rector de la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Torredembarra, Mossèn Joaquim Gras, ha trobat en la xarxa social Facebook el canal per poder arribar amb regularitat als seus feligresos, ara tancats a les seves cases. Ja abans de la declaració de l’epidèmia, la pàgina de Facebook de la parròquia torrenca era bastant activa, amb més de 500 seguidors.

Mossèn Joaquim recorda que el divendres 13 de març havia de celebrar el Via Crucis del Divendres de Quaresma i alguns fidels li van comentar que no assistirien perquè volien seguir les -llavors- recomanacions del govern català de confinar-se a casa. “Si la gent no pot venir a la parròquia, que la parròquia vagi a casa seva a través de Facebook Live, amb l’emissió en directe i també la possibilitat de fer-ho en diferit”, explica el rector torrenc, que el dissabte va penjar un vídeo reflexionant sobre la situació creada pel coronavirus i com viure espiritualment aquest període sense misses, que coincideix amb el temps de Quaresma. Va repetir l’experiència emetent en directe la missa de diumenge al matí, ja sense fidels a l’església a causa de la declaració de l’estat d’alarma i la prohibició de les concentracions de persones. En aquella missa es van arribar a connectar al canal de Facebook de la parròquia torrenca una norantena de fidels i va acumular més de 500 visionats.

El rector indica que Torredembarra va ser la primera parròquia de la diòcesi tarragonina en tirar endavant una iniciativa com aquesta i que posteriorment s’hi han sumat d’altres, a més del propi arquebisbat.

La majoria de de dies també penja vídeos amb lectures comentades de les escriptures sagrades i també aconsegueix més d’un centenar de visionats. La logística és més complicada que la de l’Arquebisbat de Tarragona, que compta amb un equip de comunicació, i Mossèn Joaquim, com està confinat sol a la casa parroquial, ha hagut de comprar un trípode per poder col·locar al mòbil i emetre en directe o enregistrar vídeos amb més qualitat. El capellà torrenc creu que quan passi la crisi sanitària, la parròquia seguirà usant el Facebook tot i que els fidels retornin a l’església: “Tenim gent que està malalta i no pot venir a l’església i emetre la missa per Facebook és una manera d’arribar a ells.”

Per Setmana Santa, el mossèn torrenc s’està plantejant quin serà l’ús que farà d’internet en una època de molts oficis i celebracions religioses, però ara per ara es mostra més partidari d’emetre les misses que des de la Catedral de Tarragona farà l’arquebisbe, que a més compta amb més mitjans.

Fent feina a Càritas Creixell

Un altre capellà torrenc, Mossèn Joan Brulles, és rector de les parròquies del Catllar, Roda de Berà i Creixell. Totes tres porten tancades des de fa gairebé dues setmanes. “Vaig descartar obrir una hora al dia com ens deixaven amb l’Estat d’alarma perquè demanant-nos amb insistència estar confinats a casa no tenia lògica estar oberts encara que fons poca estona. També crec que hem de donar exemple i moure’ns de casa el que sigui imprescindible”, explica el capellà. Si que manté contacte telefònic amb els fidels d’edat més avançada per interessar-se per ells i saber com estan de salut.

El que si que continua actiu és Càritas Creixell i aquests dos darrers dimecres ha repartit lots d’aliments entre la cinquantena de famílies usuàries. “Els repartim cada  quinze dies, però aquest dimecres n’hem repartit excepcionalment una de més abundants perquè fins a finals d’abril no ho tornarem a fer. La majoria de voluntaris que s’encarreguen d’aquest servei són d’edat avançada i aquest cop ho han hagut de fer els que som una mica més joves”, explica Mossèn Joan Brulles. Precisament ell ha estat un dels que fa fet el repartiment, tot i que normalment no ho fa.

Un acte simbòlic

A Altafulla si que la parròquia està oberta durant una hora al dia, concretament de dos quarts d’onze a dos quarts de dotze del matí. Ho va anunciar mossèn Jaume Gené, que també és rector de la Riera de Gaià, Vespella i la Nou, a través d’una carta que va enviar als membres de les seves comunitats a través dels grups de whatsapp i a través d’associacions dels municipis s’ha escampat. “És un acte simbòlic, de disponibilitat. La porta de l’església està oberta per poder resar i parlar. En el confinament no tothom té unes condicions favorables”, explica.

Mossèn Jaume Gené va aprofitar la missiva, enviada a l’inici de la declaració de l’Estat d’alarma, per fer arribar als fidels les seves reflexions sobre la situació creada pel coronavirus COVID-19. Té la intenció d’enviar una carta setmanal i també usa el telèfon per contactar amb els feligresos, no només ell sinó també membres del consell pastoral de la parròquia.

De cara a la Setmana Santa, els mossens del Baix Gaià estan pendents de les instruccions que rebin de l’Arquebisbat de Tarragona, però tot indica que hauran de fer els oficis religiosos sols a les seves parròquies o concelebrant-los amb altres capellans respectant, això si, les distàncies de seguretat a causa del coronavirus. “Les misses les fem pels que estem vius i pels que ja no hi són. I faig sonar la campana, que vol dir que hi som”, afirma Mossèn Jaume Gené, que coincideix amb els seus col·legues que tant a la televisió com internet -ara també al Facebook de la Parròquia de Sant Pere Apòstol de Torredembarra- hi ha la possibilitat de seguir les celebracions religioses des del confinament als domicilis. Les misses dels Papa Francesc o la del monestir de Montserrat són de les més seguides.

Foto: Captura d’un dels vídeos que enregistra gairebé diariament Mossèn Joaquim Gras.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This