El pessebre més gran i més tradicional de Creixell

JORDI SALVAT

En aquestes dates nadalenques, els municipis del Baix Gaià s’omplen de pessebres. Un dels més tradicionals el trobem a Creixell i l’han realitzat Francesc  Sentís i Pere Vivancos. El podreu visitar a Cal Cabaler, la Casa de Cultura de Creixell, fins el 15 de febrer en els horaris d’obertura del centre: de 10 a 13 hores de dilluns a diumenge i de dilluns a divendres, de 17 a 20 hores.

Aquest serà el segon any que es pot veure aquest monumental pessebre de 30 metres quadrats a Cal Cabaler. Però un dels seus dos artífexs, Francesc Sentís, explica que el seu pare ja feia un gran pessebre gegantí a casa seva, que depenent de l’any i de les ganes del progenitor ocupava entre 60 i 100 metres quadrats. El seu germà, Carles Sentís, va continuar el testimoni del seu pare, però fa dos anys va morir i ara és en Francesc qui munta un gran pessebre amb el seu amic Pere Vivancos.

Llacuna d’aigua.

L’any passat va aprofitar molt de material que havia preparat el seu germà, sobretot cases fetes per ell mateix, però enguany ha inclòs material propi i n’ha recuperat del seu pare. Sentís destaca que el paisatge és un dels punts forts del seu pessebre, amb mitja muntanya -inspirada en la serralada del Montsant-, camps de conreu i l’interior d’un poble. “L’aigua corrent també hi té protagonisme i hi ha una llacuna amb peixos”, explica.

Sentís recorda que a mig novembre ja van començar a muntar el pessebre, treballant-hi algunes tardes i els caps de setmana i que, un mes després, aquest divendres passat, per Santa Llúcia, el van inaugurar. Recomana als qui el visiten que s’entretinguin observant els detalls i detallets que trobaran en les diferens escenes.

Lamenta que els darrers anys s’hagi perdut molt la tradició de muntar pessebres a casa i la reivindica, perquè “en èpoques com el Nadal hem de mirar cap a dins” i una bona manera, segons ell és fent el pessebre.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This