ENTREVISTA l Marga Rovira “El covid va ser una època d’inventar, de transformar els nostres recursos”

JORDI SALVAT

Margaret Rovira i Güell, nascuda a Cambrils el 1971, va entrar com a regidora de l’Ajuntament de Torredembarra en els comicis locals de 2019 després d’ocupar el sisè lloc de la llista d’Esquerra Republicana. El 2023 va pujar al sisè lloc i va renovar l’acta. En aquests gairebé sis anys al govern, s’ha encarregat de les àrees d’Acció Social, Igualtats i Cooperació. El passat 28 d’abril va renunciar a l’acta de regidora per motius professionals.

Ha estat molt meditada la decisió de deixar de ser regidora?

Sí, molt meditada. Soc tècnica del Consorci de Normalització Lingüística des de fa molts anys i he continuat fent-hi mitja jornada mentre he estat regidora. En aquest moment hi ha la possibilitat de tirar més endavant en aquest camí professional i és un moment que la llengua catalana necessita una bona empenta. Ho he pensat molt, perquè la feina que he fet a l’Ajuntament ha estat per mi molt valuosa, però he hagut de triar perquè amb tot no podia. Un mes i mig he tardat a decidir-ho.

Com entra en política municipal?

Després del referèndum de l’1 d’octubre. Feia només dos anys que vivia a Torredembarra. Quan acabàvem de votar a l’Escola l’Antina, va entrar l’alcalde, Eduard Rovira, amb els Mossos d’Esquadra, i ens van prendre l’urna. L’endemà, quan van fer una celebració a la plaça del Castell, li vaig anar a preguntar que havia passat i em va donar els arguments. I, a partir d’aquí, com va veure que m’hi implicava en unes eleccions fent d’apoderada, es va fixar en mi i, quan va fer la llista em va trucar per dir-me si m’interessava anar-hi. I vaig acceptar, per donar suport.  Li vaig dir que em posés avall i em va situar en el vuitè lloc. Em va dir que no doblarien els quatre regidors que tenia ERC.

I ERC treu nou regidors.

No m’ho esperava, però va ser així.

A més, membre del govern i portant Acció Social.

L’Eduard em va dir que, pel meu perfil, estaria bé que portés Cultura o Educació, però són dos regidories que ja tenien la Núria Batet i la Maria Gual. I em va dir Acció Social. No és una regidoria bonica, que generi titulats, va per sota, però m’interessa, perquè amb la meva feina, amb els cursos de català ja fem aquesta tasca d’acollida, d’ajudar a la integració. I no l’hauria canviat per res.

Al cap de pocs mesos, el març de 2020, arriba el confinament a causa dal covid.

Va ser molt bèstia, perquè de sobte ens vam adonar que teníem tota la gent vulnerable tancada a casa: els nens sense la beca menjador, les dones maltractades, la gent gran i les persones amb capacitats diverses que anaven als centres de dia. I tots els recursos que ajudaven aquests col·lectius els vam haver de transformar. Recordo que va ser una època d’inventar. Per exemple, uns vals per les beques menjador. O voluntaris per ajudar la gent gran. O papers penjats a les farmàcies perquè les dones maltractades poguessin avisar. La bretxa digital també era molt gran. Hi havia gent que no tenia accés al mon digital. Hi havia coses que no es podíem fer per mòbil. Va ser dur.

I amb la pandèmia moltes persones es van quedar sense feina.

Es van multiplicar les demandes de menjar. Tot va ser més gros del que era. Però tots els voluntaris, entitats del tercer sector i també els treballadors de l’Ajuntament es van abocar a fer el que calgués i amb això vaig al·lucinar. Fins i tot passava Protecció Civil pels balcons a felicitar aniversaris a la gent gran. Va sortir el millor de la gent en un moment que ens havíem de fer costat.

Ampliant el focus, del 2019 al 2025 com a evolucionat la Torre a nivell d’acció social?

Tenim Càritas. Cal de passar primer per la Regidoria, i quan venen se’ls busquen les ajudes, els recursos… Càritas existeix i  continuarà fent la seva labor d’una altra manera. No hi ha ningú que vingui i passi gana. El problema és l’habitatge. A Torredembarra no tenim habitatge ni per aquests col·lectius ni per als no vulnerables. Fins ara només hem pogut posar un pis en el conveni amb la Generalitat. Tenim alguns pisos més que hem de veure que en fem i la idea que ja teníem amb l’alcalde i el regidor d’Urbanisme és fer pisos socials al pàrquing del costat del pont de Clarà. Una idea que vam tenir en el passat mandat és obrir una Oficina Local d’Habitatge.

Per a què serviria?

A més d’explicar tràmits com els permisos d’obres, voldríem treballar amb programes de la Generalitat per persones privades que vulguin posar pisos seus a lloguer social i que avalen els Ajuntaments. Ara sembla que hi haurà una incipient Oficina Municipal de l’Habitatge i és una bona notícia.

Li deixa feina al seu successor Jonathan Pi, que és un perfil diferent al seu.

El perfil extern no vol dir res; l’intern és el que compta. El vaig conèixer en la darrera campanya electoral i de seguida vam connectar. És una persona empàtica i sensible. Crec que ho farà molt bé.

Parlem d’Igualtats.

De de la Regidoria no volem treballar només amb les dones i el col·lectiu LGTBI sinó igualtats per a tota la gent: vulnerables, immigrants, gent gran, persones amb capacitats diverses… És aquesta la idea d’igualtat de la regidoria. Tothom ha de tenir dret a l’oportunitat i els hem d’ajudar. Tenim un Grup de Dones que fan moltes activitats i els hem donat suport, però no és un grup feminista. Aquest any al 8-M han vingut les Papallones liles de Creixell que ara tenen seu a la Torre, perquè tenen ganes de fer molta feina. També es va presentar el grup de la Núria Gómez. Des de l’Ajuntament fem plans d’igualtat, el Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) per atendre les dones que necessiten ajuda en tots els sentits. Commemorem el 8-M i el 25N perquè encara hi ha feina a fer i cal fer molta pedagogia. Les dades són les que són. Hi ha un col·lectiu LGTBI a Torredembarra, que es va dissoldre, però està creat i faig una crida a reactivar-lo.

Acabem parlant de cooperació.

Quan vaig entrar de regidora em van dir que cada any es donen uns diners al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que els gestiona per ajudar quan hi ha una catàstrofe al mon. Però hem tingut una pandèmia, guerres i et demanen més ajudes. Amb la DANA també vam ajudar al País Valencià, Hem d’estar amatents perquè estem per ajudar.

Foto: Marga Rovira sortint de l’ajuntament de Torredembarra / CAROL CUBOTA

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This