REDACCIÓ – Torredembarra, 30/4/2025
Torredembarra se sumarà, del 14 al 17 de maig, a la XXVII edició del Festival Tarraco Viva: “Plebs. Vida i cultural de la gent de Roma”, un festival cultural internacional que se celebra a Tarragona des del 1998 i que està dedicat i especialitzat en la divulgació històrica d’època romana. Aquesta edició 2025, a més a més, és especial perquè se celebren els 25 anys de la declaració de Tarragona com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Torredembarra s’hi sumarà per primer cop com a municipi col·laborador amb l’organització de quatre actes. Daniel Pujol, regidor de Cultura i Patrimoni ha comentat: “Ens fa molta il·lusió sumar-nos per primera vegada al Festival Tarraco Viva, un esdeveniment de referència internacional en la divulgació del patrimoni romà. Aquesta col·laboració no només ens permet projectar el valor històric de la nostra Vil·la romana del Moro, sinó també apropar la ciutadania al llegat de la Roma antiga d’una manera viva i participativa”.
Programació Tarraco Viva a Torredembarra
14 de maig – Conferència
A les 19 h, al Pati del Castell: Viure a una vil·la romana
Centres de producció agrària i fastuosos palaus residencials
A càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia (URV)
Les vil·les romanes eren unitats familiars de producció agrària intensiva amb mà d’obra esclava que Roma va introduir a Hispània. La seva producció abastava tota mena de productes vegetals, fruits, cereals i ramaderia. Algunes d’elles es van especialitzar en produir oli i vi a gran escala destinats a l’exportació. D’altres es van convertir en «segones residències» per a les famílies més poderoses, grans palaus dedicats a l’otium, és a dir, al descans i als plaers de la cacera o la lectura; llocs on conversar i compartir dinars amb els amics.
Lliure i gratuït, limitat a l’aforament de l’espai.
16 de maig – Projecció de dos documentals
A les 19 h, al Pati del Castell: Visita virtual: Villa romana de Rabaçal
A càrrec de Oficina Festival / FICAB Col·labora l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica
En aquest curtmetratge es presenta una reconstrucció virtual en 3D del jaciment arqueològic i del museu de la Vil·la romana de Rabaçal, a Penela, Portugal. Es tracta d’un recorregut, a través de restitucions hipotètiques del patrimoni edificat, pels diferents components d’aquesta vil·la, situada a prop de la ciutat romana de Conimbriga.
Direcció: Pedro Madeira. Producció: Museu do Rabaçal.
A les 19.10 h, al Pati del Castell: Ingeniería romana: Ciudades
A càrrec de Oficina Festival / FICAB Col·labora l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica
En aquest episodi de la sèrie televisiva sobre enginyeria romana es relata com Roma va servir de model per a la fundació de la resta de ciutats de l’Imperi. Coneixerem com es prenien les decisions sobre la ubicació d’una nova ciutat i veurem els rituals, el marcatge del perímetre, la parcel·lació i el repartiment entre els colons. Acompanyats d’aquesta informació, assistirem a l’art de crear ciutats, reflexionant sobre els punts en comú i les seves diferències.
Direcció: José Antonio Muñiz. Producció: Digivision.
Lliures i gratuïts, limitats a l’aforament de l’espai.
17 de maig
A les 17 i les 18 h, a la Vil·la Romana del Moro: Visita comentada
A càrrec del doctor Jacinto Sánchez Gil de Montes, arqueòleg, professor a la UB i codirector de les excavacions dutes a terme a la Vil·la romana del Moro.
En aquesta visita comentada entrarem a la Vil·la romana del Moro, situada a la perifèria del nucli urbà de Torredembarra. Aquest complex residencial té la singularitat de poder mostrar les restes de dues vil·les romanes superposades arqueològicament. Les restes descobertes en aquest jaciment corresponen a dues fases constructives: la primera, d’època republicana (a mitjan segle I dC), amb estructures com les sis estances que formarien part d’un conjunt termal, i la segona, ja de període augustal. De la vil·la alt-imperial coneixem el peristil i el jardí porticat. Sembla que la vil·la es va mantenir en ús fins a un moment indeterminat entre la segona meitat del segle II i la primera meitat del segle III.
Gratuït amb reserva prèvia a: cultura@torredembarra.cat
A les 19 h, a la Vil·la Romana del Moro: Recreació històrica: El moro. La vida a una vil·la romana.
A càrrec de Thaleia, grup de recreació històrica de Tarragona
La Vil·la romana del Moro és un exemple representatiu de vil·les suburbanes que es troben a la zona rural de la ciutat de Tàrraco. La seva vida útil se situa entre l’època republicana i principis de l’època antonina. Però, com era la vida a una vil·la d’aquestes característiques? Ens hem d’imaginar la família que hi vivia. Es considerava família a tots els membres que estaven sota el poder del pater familias, inclosos els esclaus. Coneixerem el dia a dia d’aquestes persones a través de diferents rituals i explicarem els diversos oficis i activitats que es realitzaven en aquest tipus de vil·les, tant a l’interior de la casa, on podien gaudir d’una zona termal, com a la zona rústica. Eren, en moltes ocasions, segones residències, i els propietaris les ocupaven quan volien fugir del soroll de la ciutat.
Lliure i gratuït, limitat a l’aforament de l’espai.
Web de Tarraco Viva 2025:
Foto: Imatge de la Vil·la romana del Moro. Foto: ANNA F. / AJ. TORREDEMBARRA