Es presenta ‘Pensaments diversos 2’, el nou llibre de Jordi Salvat

REDACCIÓ

El Pati del Castell de Torredembarra va acollir el passat 4 d’abril la presentació de Pensaments diversos 2. Política i altres reflexions sobre Torredembarra (2011-2025), escrit pel periodista i director del Torredembarra Actualitat, Jordi Salvat Rovira. Es tracta d’un recull d’una cinquantena d’articles al voltant de la política a la capital del Baix Gaià publicats en diferents mitjans de comunicació- Diari de la Torre, Notícies TGN, Torredembarra Actualitat, Diari Ara- i també el seu blog personal.

L’alcalde de Torredembarra, Vale Pino, va ser el primer a intervenir i va felicitar l’autor per “la seva capacitat encomiable de desgranar i desxifrar la política torrenca, convertint aquesta obra en un resum molt entenedor i accessible per a tothom que la vulgui llegir”. Pino va recordar que havia insistit diversos cops a l’autor que aquest segon Pensaments diversos s’havia d’escriure perquè “el primer volum va marcar una generació de polítics que entraven llavors a l’Ajuntament” i es va posar com a exemple, afirmant que ha  estat “un llibre de capçalera per l’esforç per l’estabilitat que han fet algunes forces polítiques els darrers anys”. Pino ha escrit la introducció del llibre amb el títol “La obsessió de l’estabilitat”.

El periodista i escriptor Antoni Batista, que ha escrit el pròleg de “Pensaments diversos 2”, va fer la presentació del llibre. Va recordar que Torredembarra és un poble de periodistes i bons cronistes i va citar figures com les de Joan Mañé i Flaquer, Josep Gual i Josep Maria Punsoda i va afirmar que “Salvat recull aquesta tradició, la modernitza i li dona el seu segell personal”. Batista va assenyalar que “el llibre és una crònica política amb una prosa periodística que es fa entendre i capta l’atenció amb moltíssima facilitat”. “Manté un to equànime i plural i no fa sang. Fa un periodisme amb elegància, sense amagar les coses. La política és polifonia de fons i hem d’escoltar tothom. Sap escriure i fa literatura, perquè el periodisme pot ser literatura”, va afegir.

Batista va afirmar que el periodisme, a més de literatura, és cultura, indicant que cultura ve del llatí “cultus”, que vol dir cultiu: “Ell ve de pagès i ha treballat al camp. El seu periodisme toca de peus a terra, té la cultura tangible de la terra, que hereta del seu pare, al qual homenatja en el llibre, i la cultura del segon significat, que entenem tots, la que té als prestatges de casa seva en els llibres que ha llegit”.  “Aquest llibre passa per molts episodis que podrien ser dramàtics, de tragicomèdia, de sainet. Aquí a la Torre ha passat de tot”, va apuntar Batista, que va reblar: “Salvat ha fet del periodisme local periodisme nacional”.

L’autor, Jordi Salvat, va agrair l’assistència a tots els participants i  va fer un repàs a diferents episodis polítics que s’expliquen al llibre, recordant moments molt intensos com l’entrada de la Guàrdia Civil a l’ajuntament de Torredembarra el juny de 2014, la  posterior dimissió de Daniel Masagué com alcalde i l’elecció de Pere Font i després Enric Grangel com alcaldes i el contrast amb una època més tranquil·la els darrers anys. Va parlar també els pactes tripartits i la majoria absoluta d’Esquerra Republicana durant quatre anys. Va defensar també el bon periodisme, parlant amb els diferents actors al voltant d’un fet abans d’escriure una notícia, un reportatge o una crònica, fugint del “clickbait” i del titular ràpid.

Fotos: Diferents moments de la presentació del darrer llibre de Jordi Salvat al Pati del Castell de Torredembarra./ JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This